Zwanger worden

De eerste symptomen van zwangerschap

Wanneer je net zwanger bent vinden er allerlei veranderingen in je lichaam plaats. De belangrijkste oorzaak is dat je hormoonhuishouding in het begin snel verandert. Zwangerschapssymptomen verschillen per persoon: de één merkt het gelijk, de ander kan maandenlang niets door hebben. Welke symptomen kun je verwachten tijdens het begin van je zwangerschap?

1. Menstruatie blijft uit

Het meest bekende verschijnsel bij zwangerschap is uiteraard het uitblijven van de menstruatie. Je bent overtijd. Het kan overigens voorkomen dat je een klein beetje bloed verliest terwijl je wel zwanger bent. Dit noemen we een innestelingbloeding. Dit bloed verschilt van menstrueren, omdat het minder heftig is en het veel korter duurt. Twijfel je, of verlies je toch veel bloed? Neem dan contact op met je huisarts.

2. Misselijk gevoel of ochtendmisselijkheid

Veel vrouwen hebben last van misselijkheid in het begin van hun zwangerschap. Het kan zijn dat je last hebt van ochtendmisselijkheid, maar je kan er ook alleen in de middag of de avond last van hebben. Deze klachten zijn vervelend, maar gaan vaak vanzelf weer over. Heb je last van extreme misselijkheid en houd je weinig binnen? Dan kun je te maken hebben met Hyperemesis Gravidarum (HG). Waar normale zwangerschaps-misselijkheid na het eerste trimester weer verdwijnt, kan HG de gehele zwangerschap aanhouden. Dit kan voor behoorlijk wat uitdagingen zorgen. Mocht je last hebben van extreme symptomen, bespreek dit dan met je arts.

 

Het kan overigens voorkomen dat je een klein beetje bloed verliest terwijl je wel zwanger bent.

 

3. Stemmingswisselingen

In tranen uitbarsten zonder reden, of uit het niets héél boos worden: dit kunnen de zwangerschapshormonen zijn. Je levels oestrogeen en progesteron, twee belangrijke hormonen in de hormoonhuishouding, stijgen aanzienlijk. Deze hormonen gieren dus letterlijk door je lichaam, en daarmee is het heel normaal om stemmingswisselingen te hebben.

4. Meer trek of afkeer voor eten

Zijn er dingen die je voorheen nooit zou eten waar je nu ineens ontzettend zin in hebt? Of dingen die je heerlijk vond, waar je nu niks meer van wilt hebben? Dat kan, omdat je smaak verandert. De oorzaak is waarschijnlijk de stijging van het hormoon oestrogeen. Een andere mogelijke verklaring is dat je lichaam beter aangeeft wat het nodig heeft. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je, door een ijzertekort, ineens zin hebt in vlees, terwijl je al jaren vegetarisch bent. Blijf goed opletten dat je door je cravings niet te veel gaat snoepen en dat je vooral gezond blijft eten. Dit is belangrijk voor jou en je baby. Een stukje chocolade of een bakje chips op zijn tijd kan natuurlijk als onderdeel van een gevarieerd voedingspatroon.

 

5. Krampen

Het lijkt of je ongesteld wordt. De pijn die je ervaart lijkt namelijk een beetje op menstruatiepijn, maar dat word je natuurlijk niet als je zwanger bent. Deze krampen worden veroorzaakt door een groeiende baarmoeder. Heb je hier veel last van? Gebruik dan een warme kruik en neem rust.

6. Veranderingen in je borsten

Je zult herkennen dat je borsten vóór de menstruatie ook wel eens gevoeliger zijn dan normaal, maar tijdens een zwangerschap is dit vaak nog erger. Vanaf week 4 kunnen je borsten gevoeliger zijn of zelfs een beetje pijn doen. Zijn de bloedvaten in je borsten beter zichtbaar? Ook dat is normaal. Na week 6 gaan je borsten groeien. Je tepels veranderen ook in het begin van de zwangerschap. Je tepelhoven worden groter en je tepels gaan meer uitsteken. Dit is allemaal een voorbereiding op het kunnen geven van borstvoeding.

7. Vaker plassen

Vaak plassen is een van de eerste zwangerschapssymptomen (dit komt vaak voor vanaf week 6). Je baarmoeder wordt groter en gaat op je blaas drukken, waardoor je vaker naar de wc moet dan normaal. Er is helaas niet heel veel aan te doen, maar houd er rekening mee als je bijvoorbeeld een lange autorit voor de boeg hebt.

8. Vermoeidheid

Alle veranderingen in je lichaam kosten veel energie. Je lichaam is druk bezig een veilig plekje te creëren voor nieuw leven. Zelfs als je een goede nachtrust hebt gehad kun je je alsnog erg moe voelen. Vermoeidheid kan een week na de eisprong al optreden. Belangrijk is dat je rust pakt op het moment dat je moe bent. Het is oké om lekker een middagdutje te doen! Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je baby.

Ben ik zwanger?

Als je bovenstaande symptomen ervaart is de kans aanwezig dat je zwanger bent. Het zeker weten kan echter alleen door een zwangerschapstest te doen.