Zwanger Eerste symptomen zwangerschap

Eerste symptomen zwangerschap, ben ik zwanger?

Wat zijn de eerste symptomen bij een zwangerschap? Wanneer je net zwanger bent vinden er allerlei veranderingen in je lichaam plaats. De belangrijkste oorzaak is dat je hormoonhuishouding in het begin snel verandert.  Zwangerschapssymptomen verschillen per persoon: de één heeft het direct door, de ander merkt helemaal niets. Wil je weten welke symptomen je in het begin van je zwangerschap kunt ervaren? Lees dan verder!

De 8 eerste symptomen bij een zwangerschap

 1. Menstruatie blijft uit

  Het meest bekende verschijnsel bij zwangerschap is het uitblijven van de menstruatie. Je bent overtijd. Het kan overigens voorkomen dat je een klein beetje bloed verliest terwijl je wel zwanger bent. Dit is een innestelingbloeding en verschilt van menstrueren, omdat het minder heftig is en het veel korter duurt. Mocht je twijfelen of toch meer bloed verliezen dan is het goed om contact op te nemen met je huisarts.

 2. Misselijk gevoel of ochtendmisselijkheid

  Veel vrouwen hebben last van misselijkheid in het begin van hun zwangerschap. Het kan zijn dat je last hebt van ochtendmisselijkheid, maar je kan er ook alleen in de middag of de avond last van hebben. Deze klachten zijn vervelend, maar gaan vaak vanzelf weer over.

  Ochtendmisselijkheid eerst symptomen zwangerschap

 3. Stemmingswisselingen

  Barst je in tranen uit zonder reden? Of kan je uit het niets heel boos worden? Dat kan komen door de zwangerschapshormonen. Het gehalte van bepaalde hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, stijgt. Deze hormonen gieren door je lichaam, dus het is niet gek dat je meer stemmingswisselingen hebt!

 4. Meer trek of afkeer voor eten

  Zijn er dingen die je voorheen nooit zou eten waar je nu ineens ontzettend zin in hebt? Of dingen die je heerlijk vond, waar je nu niks meer van wilt hebben? Dat kan, omdat je smaak verandert. De oorzaak is waarschijnlijk de stijging van het hormoon oestrogeen. Een andere mogelijke verklaring is dat je lichaam beter aangeeft wat het nodig heeft. Een voorbeeld kan zijn dat je ineens zin hebt in vlees, terwijl je al jaren vegetarisch bent, omdat je een ijzertekort hebt. Let wel op dat je door je cravings niet te veel gaat snoepen en dat je vooral gezond blijft eten. Dit is belangrijk voor jou en je baby. Een stukje chocolade op zijn tijd moet natuurlijk wel gewoon kunnen!

 5. Krampen

  Het lijkt of je ongesteld wordt. De pijn die je ervaart lijkt namelijk een beetje op menstruatiepijn, maar dit is het natuurlijk niet als je zwanger bent. Deze pijn wordt veroorzaakt door een groeiende baarmoeder. Heb je hier veel last van? Gebruik dan een warme kruik en neem rust.

 6.  Veranderingen in je borsten

  Je borsten kunnen voor de menstruatie ook wel eens gevoeliger zijn dan normaal, maar tijdens een zwangerschap is dit vaak nog erger. Vanaf week 4 kun je merken dat je borsten gevoeliger zijn of zelfs een beetje pijn doen en kunnen bloedvaten beter zichtbaar worden. Na week 6 gaan je borsten groeien. Je tepels veranderen ook in het begin van de zwangerschap. Je tepelhoven worden groter en je tepels gaan meer uitsteken. Dit is allemaal een voorbereiding op het kunnen geven van borstvoeding.

 7. Vaker plassen

  Vaak plassen is een van de eerste zwangerschapssymptomen (vaak vanaf week 6). Je baarmoeder wordt groter en gaat op je blaas drukken, waardoor je vaker naar de wc moet dan normaal. Er is helaas niet heel veel aan te doen, maar houd er rekening mee als je bijvoorbeeld een lange autorit voor de boeg hebt.

 8. Vermoeidheid

  Alle veranderingen in je lichaam kosten veel energie. Zelfs als je een goede nachtrust hebt gehad kun je je alsnog erg moe voelen. Vermoeidheid kan je al merken een week na de eisprong. Belangrijk is dat je rust pakt op het moment dat je moe bent. Het is oké om lekker een middagdutje te doen! Een middagdutje is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je baby.

Ben ik zwanger?

Als je bovenstaande symptomen ervaart is de kans groot dat je zwanger bent. Wil je het echt zeker weten dan is het natuurlijk goed om een zwangerschapstest te doen!