Zwanger

Een verlof zonder lijstjes

‘Tien dingen die je móet doen voor je bevalt!’, ‘Twaalf tips voor een heerlijk verlof!’ Het internet weet wat goed voor je is, zeker als je zwanger bent en bijna met verlof gaat. Het lijkt wel of zwangere vrouwen ineens niet meer zouden weten hoe ze al die ‘vrije’ tijd moeten doorbrengen. Ik wist dat heel goed.

Laatst hoorde ik iemand in mijn back-in-shape sportklasje zeggen: ‘Die fotoboeken, heb je dat écht gedaan? Wauw… Dat is uniek!’ Ze had het over de fotoalbums die schijnbaar iedere zwangere vrouw zou willen maken tijdens haar verlof. Want dan heb je eindelijk tijd om jaren aan reizen en vakanties in te plakken die nog op memory cards, USB sticks en in iPhones staan. Toch?

Bingo

Een half jaar geleden had ik zelf nog verlof. Ik wilde helemaal geen fotoboeken maken. Ik wilde gewoon dat de baby kwam. Op de laatste dag voor mijn zwangerschapsverlof zei iedereen vrolijk: ‘Heerlijk zeg, geniet nog even van je rust..!’ Nu wil ik niet teveel uitweiden over een volle bingokaart aan zwangerschapskwaaltjes, dus laat ik het maar gewoon zo zeggen: ik keek enorm uit naar de bevalling.

“Ik wilde helemaal geen fotoboeken maken.”

Te vroeg

Ik had zes weken verlof genomen voordat de baby kwam. Tenminste, dat dacht ik. Ze kwam twee weken eerder. Maar ik had me prima zes weken kunnen vermaken, als dat had ‘gemoeten’. Op mijn lijstje stonden vooral to- do’s omtrent het bouwen van ons nestje. De berging opruimen, het huis schrobben en een heleboel dingen ophangen in de babykamer. Maar geen fotoboeken maken.

Kennishonger

Je bent zwanger, dus Google je je een ongeluk. Zoek op ‘zwanger’ en het internet ontploft. Hoe je weet of je zwanger bent, hoe je zwanger moet worden (bijzonder nuttig), hoe je de zwangerschap vervolgens bekend moet maken… Je leest wekelijks op welk stuk fruit je baby nu weer lijkt en googlet er op los om erachter te komen waarom je schoenen opeens niet meer passen.

Listomania

Dat antwoord vond ik niet, maar wel een héleboel lijstjes. Met vooral veel dingen die je zou móeten doen als je zwanger bent (genieten!), activiteiten die je zou móeten ondernemen voor de baby er is (in bad, een pedicure, een zwangerschapsfotoshoot en in één keer hele Netflix serie kijken) tot dingen die je juist niet mag doen (heel veel chocola eten, te hard sporten, bang zijn dat je nooit meer je oude figuur terugkrijgt).

Grappig: alsof we zelf niet meer kunnen bedenken wat we willen. Wat we vinden, wat goed voor ons is, waar we zin in hebben of wat we leuk vinden om te doen. En vooral: bang zouden zijn om ons te vervelen.

Let it go

Als het aan mij ligt laten we lijstjes lekker links liggen tijdens het verlof. Vooral als iemand anders ze bedacht heeft. Elke zwangere (en haar hormonen) is anders en niet elk hart zal sneller gaan kloppen van een zwangerschapsfotoshoot (ik doe nog liever een workshop vreugdedansen).

Bovendien is zwangerschapsverlof een tijd om precies te doen waar jij zin in hebt. Heb jij zin om te joggen? Doe het. Een voetmassage te nemen? Go for it. Drie zakken M&M’s leeg te eten, het is jouw feestje.

Aan het einde van mijn verlof

Ik zeg het maar meteen: van mijn lijstje is destijds niets terecht gekomen. En daar ben ik geen dag rouwig om geweest. Wat ik wel heb gedaan? Dutjes, heel veel dutjes. En koffie met vrienden. Decaf hè, anders had ik die dutjes niet kunnen doen!

Na de komst van de baby

En ligt die baby eenmaal in je armen, is de kans klein dat je nog over die niet genomen pedicure nadenkt. Of die hele serie die je niet had gekeken.
Een baby, daar kan geen Netflix tegenop.

Over de auteur: Marije van Zoest (32) woont in Amsterdam met Arco (37) en dochter Ravi (0)

Heb jij een to-do lijstje voor je verlof?

Loading ... Loading ...