Zwanger

Een kraamplan opstellen; waarom (en wat erin te zetten)

Hoe je je voor kunt bereiden op de kraamperiode? Stel een plan op, samen met je partner. Scheelt een boel gestress, tranen en energie. Hoe je dat doet, en wat er dan in moet? Komt-ie.

We weten ‘t, je bent nog niet bevallen of je moet alweer nadenken over de tijd erna, maar een kraamplan opstellen loont echt. Er komt zoveel op je af in die eerste weken, dat je dan amper kunt bedenken wat belangrijk voor je is. Handig dus, als je dat al op papier hebt gezet.

Wat is een kraamplan nou precies?

Het is eigenlijk heel simpel. In een geboorteplan zet je wat je van de bevalling verwacht en wat je wensen zijn. In een kraamplan doe je hetzelfde, maar dan voor de eerste weken van je nieuwe leven. Het verschil zit ‘m erin dat je je kraamplan niet met je verloskundige of gynaecoloog bespreekt. Hij is er voor jou en je partner, zodat jullie van tevoren nadenken over deze periode en hoe jullie dat voor je zien.

Voor veel kraamverzorgenden is zo’n plan niks nieuws. Het is ook voor hen een fijne houvast. Terwijl jullie nog stijf van de adrenaline naar het vers gevulde babybedje staren, kan de kraamverzorgster op dag 1 vast lezen hoe en wat. Ze zal de zorg daarna zo goed mogelijk op jullie wensen afstemmen.

“Terwijl jullie nog stijf van de adrenaline naar het vers gevulde babybedje staren, kan de kraamverzorgster vast lezen hoe en wat.”

Wat zet je erin?

Onderwerpen die je mee kunt nemen in je kraamplan zijn:

Verwachtingen
Wat zijn jouw verwachtingen van de kraamtijd en de eerste weken? Waar maak je je nog druk over? En je partner? Bedenk ook beiden hoe de perfecte kraamtijd er voor jullie uit zou zien.

Rust
Slapen is in het begin echt een luxe, en alle beetjes helpen. Hoe verdeel je de ploegendiensten, en is er een oma/tante/andere vertrouwd  gezicht die soms kan opletten terwijl jij bijslaapt? En wil je rusttijden vastleggen of ben je flexibel?

Kraamvisite
Hoeveel kraamvisite wil je ontvangen, hoe vaak en vooral hoe lang? Je kunt met je kraamverzorgende een seintje afspreken, waarop zij tante Truus en co vriendelijk de deur uit mag bonjouren.

De baby
Niet onbelangrijk: alles over de baby. Wil je een speen gebruiken, wat zijn je wensen qua voeden, heb je wegwerp of wasbare luiers in huis, hoe vaak wil je de baby in bad doen? En geen nood, je hoeft echt niet alles al bedacht te hebben. Vraag gerust de kraamverzorgster om tips.

Partner
Hoe denk jij over de rol van je steun en toeverlaat tijdens de eerste weken? Wat vind je de fijnste steun om te krijgen? Welke taken horen daarbij? Laat dit ook door je partner invullen.

Huishouden
Terwijl jij aansterkt, gaat het huishouden gewoon door. Misschien heb je een huisdier, is er een buurman die de hond kan uitlaten? En de vaatwasser in- en uitruimen, wie doet dat? Welke huishoudelijke klusjes kun je de eerste weken even overslaan, en welke echt niet? Wie kookt? Kun je de boodschappen bestellen of invriezen? En is het handig om externe hulp in te schakelen?

Eten en drinken
De onvermijdelijke fruitcocktail daargelaten, maakt de kraamverzorgster eten en drinken zoals jij gewend bent. Wil je graag kippensoep op bed? Zet het in je kraamplan en je hoort vanzelf of er tijd voor is. Of vraag je moeder vast om een paar porties te maken en vries ze in.

Zo stel je een kraamplan op

Stap 1
Stel je plan op tijd op, liefst vóór week 37. Pak er een paar vellen of je laptop bij. Schrijf onder elk onderwerp op hoe jij het voor je ziet, en vraag je partner dat ook te doen.

Stap 2
Print jullie kraamplannen uit, en bespreek ze met elkaar. Zitten jullie op een lijn? Moeten er nog dingen geregeld worden of mensen opgetrommeld? Nu is daar de tijd voor. Misschien meld je je nog aan bij een boodschappenbezorgdienst of pols je een schoonmaakhulp.

Stap 3
Je kunt je kraamplan tijdens het intakegesprek vast voorleggen. Zorg dat-ie daarna bij de kraampapieren ligt, onder het verschoonkussen bijvoorbeeld.  Attendeer de kraamverzorgster op je plan (of beter nog, delegeer dit aan degene die de deur voor haar open doet). Zij kan zich rustig inlezen en jou een vragenvuur (enigszins) besparen. Da’s wel zo fijn, want wennen aan je nieuwe baby is al overweldigend genoeg.

Shinta Lempers (33) woont samen met Allan (32) en Evi-Aiko (0) in Utrecht.

Wat is de rol van de vader/partner in de kraamweek, volgens de expert? Lees er alles over en deel het thuis. Gezien je na de kraamtijd ook nog even met elkaar door wilt: zo hou je het thuis gezellig na de komst van de baby.

Voorbereiden op de kraamweek, heb je daar wat aan?

Loading ... Loading ...