Zwanger

Een doula bij de bevalling, waarom?

De verloskundige is er hoe dan ook bij, en anders wel een gynaecoloog. Is een doula bij je bevalling dan niet een beetje dubbelop? Wat doet ze precies, hoe is zij anders dan een verloskundige, en wat ben je aan d’r kwijt? Mama is Alles vertelt je hoe dat nou eigenlijk zit, met zo’n doula.

Steeds meer zwangeren schakelen een doula in voor hun bevalling. Onderzoek is er duidelijk over: emotionele steun én duidelijke communicatie blijken doorslaggevend voor een prettige bevallingservaring. En laat daar nou net de meerwaarde van een doula in zitten.

Wat is een doula?

Een doula (spreek uit: doela) coacht je door je zwangerschap, de geboorte en kraamtijd heen. Ze is er voor emotionele steun, brandende vragen (naar wie stuur je anders een foto van je vermoedelijke slijmprop?), een massage of simpelweg voor een koel washandje tijdens je bevalling. Wat het ook is wat je nodig hebt, de doula bekommert zich om jóu.

Doula’s helpen je vanuit hun eigen ervaring en kunde. Ze hebben allerlei foefjes in huis om de zwangerschap en geboorte zo fijn mogelijk te laten verlopen. Een doula kan je masseren, ademhalingstechnieken leren en helpen met een geboorteplan. Tijdens de bevalling bewaakt ze de ‘bubbel’ waar jij en je partner je samen in bevinden. Ze geeft geen medisch advies, maar ze kent het protocol.

“Ze blijft bij je tot het bittere eind, al duurt je bevalling vijf dagen.”

Wat is het verschil met de verloskundige?

Het is niet óf een doula óf een verloskundige. Er is altijd een verloskundige of gynaecoloog bij je bevalling. De zorgverleners blijven ook altijd medisch verantwoordelijk voor je hele bevalling. Een doula legt jou en je partner uit welke beslissingen gemaakt worden en om welke reden, zodat je goed kunt volgen wat er gebeurt. Ook kun je aan je doula vragen of zij voor jou met de verloskundige of gynaecoloog wil overleggen. Het is de bedoeling dat je doula en de zorgverleners goed samenwerken. Ervaren doula’s zijn dan ook vaak een bekend gezicht bij verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen.

Verloskundigen wisselen om de zoveel uur van de wacht, en als je bij een grote praktijk zit, zie je de verloskundige soms pas voor het eerst bij je bevalling. Wordt het medisch, dan lost een gynaecoloog haar af. Een doula is van begin tot eind bij je.

Een doula tijdens je bevalling

Vanaf week 37 staat de doula 24/7 paraat. Zo’n uur na de eerste wee kun je haar al op je stoep verwachten. En ze blijft bij je tot het bittere eind, al duurt je bevalling vijf dagen. Eerlijk is eerlijk, mocht je met drie keer knipperen een kind op de wereld zetten, dan hoeft een doula niet zo gek veel te doen. Maar je weet natuurlijk nooit hoe ‘t loopt.

En daarna?

Ook na de bevalling kan de doula dus bij je langskomen, mocht je dat willen. Ze werkt persoonlijk, je spreekt onderling af waar je behoefte aan hebt. In een standaardpakket zit meestal nog één postnatale afspraak, waarin je terugblikt op de bevalling.

Hoe vind je een doula?

Dat verschilt. Veel vrouwen vinden via via iemand. Vraag eens bij je verloskundigenpraktijk of zij met een vaste doula werken. Of inventariseer bij je vriendinnen. Je kunt ook een doula (in opleiding) zoeken op nbvd.nl, de site van de Nederlandse beroepsvereniging van doula’s. Let erop dat je een klik hebt met je doula, da’s belangrijker dan hoe dichtbij ze woont. Eerst even samen een theetje doen dus.

Wat kost een doula?

Ook dat verschilt per doula. Veel doula’s werken met een standaardpakket, dat je vervolgens kunt uitbreiden. Een ervaren doula die je helpt met een geboorteplan, bij je bevalling is en na afloop komt evalueren, dan zit je op ongeveer 700 euro. Een pre- of postnatale behandeling kost nog zo’n 90 euro. Sommige doula’s vragen meer, andere minder. Tip: een doula-in-opleiding kost stukken minder. Met 250 tot 400 euro kom je dan al een heel eind.

Shinta Lempers (33) woont in Utrecht met vriend Allan en dochter Evi-Aiko (0).

Je voorbereiden op de bevalling, heb je daar wat aan? Zeker, vooral als je er tegenop kijkt. Zo kom je van je bevallingsangst af. Een goed geboorteplan helpt ook. Stel ‘m op met deze tips.

Een doula bij je bevalling, iets voor jou?

  • Ja, wat wil je nog meer! (0%)
  • Ben er nog niet over uit. Misschien wil ik wel helemaal niemand zien als ik ga bevallen. (0%)
  • Nee, overdreven. Ik denk niet dat een doula iets toevoegt. (0%)
Loading ... Loading ...