Zwanger

Een borrel teveel op de babyshower

In de rubriek Blunderen gaan we op zoek naar de grappige, herkenbare en soms gênante verhalen van blunderende mama’s en ongeremde kinderzielen.

Een babyshower wordt van oudsher georganiseerd om de moeder in spé een goede start in het moederschap te geven. Zowel in de vorm van de ‘baby-uitzet’ (slabbetjes, rompers, etc.) als in advies. Wat moet ze weten? Wat moet ze wel/niet doen tijdens de bevalling? Hoe deal je met een baby? Kortom: hoe gaat ze goed voorbereid het moederschap in?

Deze babyshower deed precies dat. Alleen iets anders dan je misschien zou verwachten.

Het moet wel leuk blijven

Vriendin B was zwanger van haar eerste kind. Vriendin F had thuis al drie kleine draakjes rondlopen en was in onze vriendengroep daarmee de meest ervaren moeder. F stelde dan ook de babyshower voor, en wist ons precies te vertellen wat we allemaal nodig hadden: roze cupcakes, glitterballonnen, een ‘raad-de-baby-naam-spel’ en… wijn voor de niet-zwangeren: voor hen moest het immers ook een leuke middag worden.

Opgebrand

F ontfermde zich met man en macht over de organisatie. Ze regelde een locatie, stuurde een save the date naar alle genodigden, bakte cupcakes, maakte een uitnodiging en sprokkelde geld bij elkaar voor een gezamenlijk cadeau (een verstelbare kinderstoel, want ‘die mag in geen enkel huishouden ontbreken’). Ze was door dit alles nog net niet overspannen (had ik al gezegd dat ze thuis drie kinderen en een fulltimebaan had?).

“Wat volgde was een ongemakkelijke stilte. Een slok wijn. En nog één.”

Alles in het water

Maargoed, aan alle stress komt een eind want opeens was de dag van de babyshower daar. Hij begon alleen niet vlekkeloos: iedereen kwam te laat, het surprise-moment viel in het water en de cupcakes bleken rauw van binnen. De wijn leek even uitkomst te bieden, al kwam deze bij F veel te hard aan op zo weinig weerstand.

Toen het spel ‘goede raad van een moeder’ gespeeld werd, waarin de genodigde moeders de aanstaande moeder vertellen over hun roze wolk en een goede raad of tip geven over het moederschap knapte er iets bij F. Toen ze aan de beurt was liep ze leeg als een roze glitterballon.  Alles kwam eruit: de zware nachten, elke dag banaan in haar haar, een huis dat altijd naar luiers stinkt, etc. Haar tip? Laat die baby maar lekker zitten waar ‘ie zit.

Wat volgde was een ongemakkelijke stilte. Een slok wijn. En nog één.

Het geeft niks

En toen barstten de moeders opeens in lachen uit. De herkenning was bijna ontroerend: het constante slaapgebrek, de luiers, het gebrek aan volwassen gesprekspartners… Wat waren kinderen toch een heerlijke aanslag op je leven. Heerlijk, maar wel een aanslag.

Het resultaat: een hele hoop opgeluchte moeders: iedereen bleek maar wat te doen, als het op ouderschap aankomt. Lege flessen wijn en een extréém goed voorbereide aanstaande moeder. Eind goed, al goed.

Marije van Zoest (33) woont in Amsterdam met Arco (37) en dochter Ravi (0)

Kan je geen genoeg krijgen van blunderverhalen als deze? Lees dan ook vooral ook Nooit meer huizenruil in L.A. en De Sjaak in de supermarket.

Hoe zit jij in de babyshowers?

Loading ... Loading ...