Tovenaar

Dit zijn de meest voorkomende allergieën bij jonge kinderen

Z’n maagje is van streek, hij komt niet aan of z’n huidje is geïrriteerd: misschien is je kind allergisch voor iets. Het komt vaak voor dat kinderen negatief reageren op bepaalde stofjes of voedingsmiddelen. Wat zijn de meest voorkomende allergieën, hoe kom je erachter waar ’t probleem zit en hoe pak je het vervolgens aan?

 

Wat is een allergie?

Er is sprake van een allergie wanneer het immuunsysteem heftig reageert op een onschuldig stofje. Denk aan huisstofmijt, pollen of bepaalde voedingsstoffen. In deze context heten die stoffen ‘allergenen’. Je kind krijgt last van allerlei klachten als hij via de huid, luchtwegen of eten in contact komt met de stof. Hoewel het meestal met een sisser afloopt, kan een allergische reactie levensgevaarlijk zijn. Kinderen groeien vaak wel over een allergie heen.

Allergieën zijn erfelijk. Als er al een allergie voorkomt in het gezin is de kans dus groter dan je baby er ook last van krijgt. Heeft een ouder kind een allergie, dan kan het goed zijn dat het jongere kindje dit overneemt.

Veel voorkomende allergieën bij kinderen

Als je kindje een allergie heeft kom je daar achter als je begint met vast voedsel, of misschien al in de maanden ervoor.

Koemelk-allergie
De meest voorkomende allergie bij jonge kinderen is een koemelk -allergie. Dit komt door de moeite die veel baby’s hebben met het verteren van proteïnen. Koemelkeiwitten zitten in ontzettend veel voedselproducten, en dus ook in flesvoeding. Ook in borstvoeding kunnen kleine hoeveelheden koemelkeiwit voorkomen. Met deze allergie gaan ongemakken als krampjes, spugen en diarree gepaard. Naarmate de darmen ontwikkelen, groeien bijna alle kinderen over een koemelk-allergie heen. Als je denkt dat jouw kind een koemelk-allergie heeft, maak dan een afspraak bij het consultatiebureau of bel je huisarts.

Hoewel het meestal met een sisser afloopt, kan een allergische reactie levensgevaarlijk zijn.

Kippenei-allergie
Twee procent van alle kleine kindjes heeft last van een kippenei-allergie, en kunnen daardoor veel voedingsmiddelen niet eten. Het is samen met koemelk-allergie de meest voorkomende allergie in het eerste jaar. Het is niet makkelijk om uit te vogelen of sprake is van deze allergie. Vaak krijgen kindjes jeuk en eczeem, soms zijn de luchtwegen en de darmen de klos.

Pinda-allergie
Een pinda-allergie komt voor bij ongeveer 2,5 procent van de kinderen. Kinderen die hier last van hebben, kunnen ook geen andere peulvruchten als linzen en sojaboontjes eten (ja je leest het goed. Pinda’s zijn geen nootjes maar peulvruchten!) Iets minder dan de helft groeit er uiteindelijk overheen.

Zonne-allergie
Veel kindjes krijgen uitslag in de zon. De belangrijkste oorzaak is gevoeligheid voor ultraviolet licht. Bescherm je uk met zonnebrandcrème en een uv-zwempakje.

Huisstofmijt, dieren en pollen
Deze allergieën komen bij baby’s niet voor. Peuters kunnen er wel last van hebben, maar meestal zie je deze allergieën pas op iets latere leeftijd, en dan blijven ze helaas meestal.

Insecten
Sommige kindjes reageren heel heftig op een muggen-, bijen- of dazenbeet. Ontstaat er een plakkaat van een bult na een steek? Misschien is hij dan allergisch voor insecten. Laat je bij de apotheek informeren over de juiste zalfjes en probeer krabben te voorkomen.

Hoe herken je een allergische reactie bij je kind?

Mogelijke symptomen hangen samen met het soort allergie, de wijze waarop het kind in contact gekomen is met de boosdoener en de hevigheid van de reactie. Deze symptomen kúnnen, apart of gecombineerd, voorkomen bij een allergische reactie.

  • Eczeem, jeuk, uitslag, rode plekjes of zwellingen
  • Jeuk in de neus of mond, niezen, verstopte neus, ontstoken oren
  • Buikpijn, misselijkheid, diarree of overgeven
  • Rode, tranende, prikkende of ontstoken ogen
  • Galbulten, netelroos of vochtophopingen
  • Benauwdheid, kortademigheid, piepende ademhaling
  • Gezwollen lippen, tong of opgezette keel
  • Veel huilen

Wat moet je doen als je kindje een allergische reactie krijgt?

Vertoont je kind milde symptomen van een allergie en is de reactie niet acuut? Ga naar de huisarts. Vertrouw je het niet helemaal of is de reactie van je kindje best heftig? Twijfel niet maar bel dan gelijk 112. In het ergste geval kan een reactie levensgevaarlijk zijn.

Shinta Lempers (33) woont in Utrecht met Allan (33) en dochter Evi-Aiko (1).

Weet jij hoe je moet reageren bij een allergische reactie?

Loading ... Loading ...