Zwanger Stcoksy foto zwangere vrouw slapend

Dit is waarom je zo raar droomt tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, kun je de vreemdste dromen krijgen. Dus vat je eindelijk de slaap ondanks die dikke buik, beland je vervolgens met je ex in bed of beval je van een tienling – om maar wat te noemen. Troost je: je bent niet de enige, het hoort erbij. Maar hoe komt het toch, en betekent het nog wat?

Bijdehand kind

Tijdens mijn zwangerschappen droomde ik regelmatig dat ik heel vlot beviel van een kerngezonde baby. Prima, niets mis mee, behalve dat dit kind direct tegen me begon te praten. En geen lieflijk gebrabbel, maar ronkende volzinnen waarmee mijn pasgeborene mij volledig van het kraambed blies. Wat er precies gezegd werd, weet ik niet meer. Wel dat mijn telg behoorlijk bijdehand was, compleet over mij heen walste en met de andere aanwezigen in de verloskamer high fives uitdeelde.

‘Wat ís dit’ dacht ik toen ik tijdens mijn tweede zwangerschap ‘s nachts weer werd uitgescholden door een droombaby. Aangewakkerd door allerhande hormonen begon ik me zorgen te maken over mijn geestestoestand. Zal je net zien: word ik knettergek terwijl ik mijn tweede nog moet baren. Lekkere moeder ben je dan.

Doodnormaal

Had iemand toen maar tegen me gezegd dat het heel normaal is om tijdens je zwangerschap gek te dromen, en dat meer vrouwen hier last van hebben. Vermoedelijk heeft het alles te maken met de hormoonhuishouding. Overdag merk je dat doordat je ineens in huilen uitbarst of een onweerstaanbare zin hebt om de plinten af te stoffen. ‘s Nachts is dit waarschijnlijk niet heel anders: diezelfde hormonen beïnvloeden daardoor ook de inhoud en intensiteit van je dromen.

Verwerken

Woman Drinking Coffee In Bed In The MorningDaarnaast heeft het ook gewoon te maken met de functie van dromen in het algemeen, namelijk het verwerken van gedachten en gebeurtenissen. En laat er nu net heel veel aan de hand zijn in het leven van een zwangere. Moeders in spé piekeren nu eenmaal veel: allemaal voer voor dromen en nachtmerries. Door te dromen, verwerken de hersenen al deze gedachtestromen en wordt de boel op een rijtje gezet. Zo maakte ik me als zwangere vaak zorgen of ik het wel kon, dat hele moederen. Dat uitte zich waarschijnlijk in een nachtmerrie over een puber in het lijf van een pasgeborene. Inderdaad: een schrikbeeld waar zelfs de meest capabele moeder niet op voorbereid is.

Het gekke is dat ik me die dromen altijd heel levendig voor de geest kon halen. De verklaring hiervoor is simpel: zwangere vrouwen slapen lichter en ervaren zodoende vaker de REM-slaapfase: het moment in de slaapcyclus waarin je droomt. Dat verklaart ook waarom een vriendin van mij ‘s nachts ineens rechtop in bed over verhuizen en Funda begon te raaskallen: waarschijnlijk was haar brein net haar gepeins over haar te kleine huis aan het verwerken.

Typische zwangere dromen

Ook blijken bepaalde dromen vaker voor te komen bij zwangere vrouwen. Een kleine selectie, ter lering, vermaak en geruststelling:

De bevalling

Je bevalt van een hond, of je perst dagenlang zonder resultaat -of je kind rolt er spontaan uit terwijl je in de supermarkt staat. Omdat veel vrouwen zich afvragen hoe de bevalling zal lopen, is dit uiteraard genoeg voer voor dromen.

Seks

…en dan niet per se met je partner, maar ook met je ex, je buurman, of die geschiedenisleraar die je al tien jaar niet hebt gezien. Tijdens je zwangerschap stroomt er extra bloed naar je erogene zones, waardoor die nog gevoeliger worden dan normaal. Maar juist een gebrek aan seks kan ook zorgen dat je erover gaat dromen: het verlangen zit blijkbaar toch ergens in je.

Baby kwijt

Het beeld van een leeg wiegje of kinderwagen is genoeg om je in één ruk uit je slaap te halen. Doodeng. Zo’n droom heeft alles te maken met de angst voor het onbekende: wat voor ouders worden we, komt alles goed, kunnen we het aan? Best logisch dat die zorgen ‘s nachts niet ineens weg zijn. Praat er met je partner over, wie weet verliest hij in zijn dromen ook regelmatig de maxicosi uit het oog.

En weet: dromen zijn bedrog. Ondergetekende beviel namelijk twee keer van kerngezonde kinderen die het na de bevalling gelukkig op een doodnormaal brullen zetten.

Nienke Blokhuis (34) woont in Amsterdam met Stijn (36) Is (4) en Gidus (1).

Zou jij wíllen dat je droomde, omdat slapen gewoonweg niet meer lukt met die dikke buik? Deze tips helpen je de slaap weer te vatten. Ben jij de bestekla en voorraadkast al voor de 4e keer aan het afstoffen? Typisch gevalletje nesteldrang. Net als deze 11 extreme vormen.

Welke dromen bezoeken of bezochten jou in je zwangere slaap?

Loading ... Loading ...