Ook zichzelf

Dit gaat sowieso verkeerd bij de eerste

Bij het eerste kind heb je geen idee wat er op je afkomt. Met als gevolg dat je van alles koopt wat je nooit gebruikt, andermans advies veel te serieus neemt en vooral: denkt dat je je baby door hebt, om daarna te realiseren dat je er helemaal naast zat. Al had iemand ze je verteld, deze 7 dingen gaan sowieso mis als je voor het eerst moeder wordt.

1. Babytaal interpreteren

Toen je kraamverzorgster de babytaal quiz aan jou en je partner voorlegde kwam je nog weg met ‘we moeten er nog even inkomen’, maar inmiddels moet je toch vaststellen dat je geen honger- van een moeheidshuiltje kan onderscheiden. Troost je, na ongeveer drie maanden veranderen de huiltjes sowieso.

2. Relaxed blijven

Vergeet het maar, bij de eerste is relaxed blijven echt mission impossible. Je dag is in die eerste kwetsbare tijd nou eenmaal een aaneenschakeling van verzorgen en spieken of je baby nog ademt.

3. Sprongetjes herkennen

Sprongetjes zijn ingewikkeld, en je kind begint nooit aan een nieuw sprongetje op de dag dat je ‘t verwacht (lees: wanneer jij een melding krijgt van de desbetreffende app). Geen wonder dat je ze niet herkent. En niet alleen sprongetjes zijn een raadsel.

Je zégt wel met volle overtuiging en een ontroostbare baby in de Madonnahouding dat je kleintje een regeldag heeft, maar eigenlijk heb je geen flauw idee.

4. Paspoort laten maken

Spannend, je baby krijgt een eigen paspoort. Je hebt netjes een afspraak gemaakt en je eigen paspoort in je zak gestoken, en goedlachs wandel je naar een fotohokje met je baby. Alleen, daar kom je erachter dat het zitje veel te laag zit, en je kleine veel meer aandacht heeft voor het gordijntje dan voor de lens.

Oeps, je had natuurlijk naar een fotostudio moeten gaan.

5. Uitzet inslaan

Het voedingskussen in de vorm van een ijsbeer staat ergens in een hoek zo goed als nieuw te wezen. Op drie pyjamapakjes en een paar overslagrompers na (keihandig), heeft je baby de eerste maand geen ingeslagen kledingstuk gezien. De babyuitzet kopen als je zwanger bent is net zoiets als boodschappen doen als je honger hebt. Je kan niet anders, maar je komt altijd met dingen thuis die je niet nodig hebt.

6. Koffers inpakken

Ooit komt het ervan. Je gaat met je kleine op vakantie. En dus neem je een koffer vol luiers mee, een stapel hydrofiele doeken en een kinderwagen inclusief Maxi Cosi, want je hebt gelezen dat huurauto’s regelmatig de verkeerde autostoeltjes hebben. Misschien ook nog wat extra kilo’s bijboeken? Geloof ons, de volgende keer laat je speelgoed thuis en koop je alles lokaal.

7. Snappen dat elke baby anders is

Heel bijzonder dat je tien weken na je beste vriendin bevallen bent, totdat die van haar een wonderbaby blijkt. Maak je niet druk als jouw baby onder de groeicurve zit of nog geen centimeter vooruit tijgert. Ieder kind is echt anders, en wie weet slaat-ie het kruipen wel helemaal over.

Shinta Lempers (33) woont in Utrecht met Allan (32) en dochter Evi-Aiko (0).

Steeds maar weer in de mist in gaan als nieuwe moeder, kan je er wel om lachen?

Loading ... Loading ...