Stylist

De ultieme wiegjesgids

Het aanschuifbedje, de hangwieg, het (grote) ledikant of toch de insta-friendly rieten mand -voor welk type babybedje ga jij? Naast smaak speelt veiligheid uiteraard een rol. Net als budget. Maar wist je dat je een wieg ook kunt huren? Hierbij: een gids door de wiegjesjungle.

Denk behalve aan uiterlijk ook eens aan opslag: hoe en waar berg je ‘m op als de baby over is naar een ledikant? Je kunt er ook voor kiezen om samen met vriendinnen een wieg te delen of er een te huren.

Wieg of ledikant

Stap 1 is een keuze maken in wieg of ledikant. Een wieg is oh zo schattig maar wel alleen voor de eerste (vijf) maanden; daarna wordt je baby simpelweg te groot voor een wieg en moet-ie door naar een ledikant. Een veilige wieg is minimaal dertig cm diep, 45 cm breed en tachtig cm lang.

Voor een veilig ledikant moet de ruimte tussen de spijlen 4,5 tot maximaal 6,5 cm zijn. De bodem moet kunnen ventileren en een matras moet goed passen in het ledikant. Een babybedje maak je ‘kort’ op, wat betekent dat je baby met z’n voeten bijna tegen het voeteneinde aan ligt in plaats van bij het hoofdeinde.

De vintage wieg

Op Marktplaats vind je een schat aan wiegen. Het is daardoor wel even speuren, maar wie zoekt, die vindt. Bijkomend voordeel van een tweedehandsje: je weet (bijna) zeker dat er in een andere babyslaapkamer niet eenzelfde wieg staat. Je kunt altijd een nieuw matras kopen.

Je kunt ook gaan voor ‘nieuw’ vintage. Een oud model gemaakt van nieuw materiaal, zoals deze van PuurBeleven. Niet alleen esthetisch behoorlijk verantwoord, maar ook voor jouw rug, gezien het feit dat je niet hoeft te bukken om je baby uit z’n wiegje te tillen.

…niet alleen esthetisch behoorlijk verantwoord, maar ook voor jouw rug…

Puurbeleven | BabyCrib grey | €535,-

De hangwieg

Heb je een onrustige slaper? Een duwtje tegen de wieg, en hoppa, je baby wordt weer in slaap gewiegd. Deze Scandinavisch uitziende wieg hang je aan zijn eigen stellage waardoor het een soort tipi wordt, of gewoon ergens aan je plafond.

Leander hangwieg | €225

De rieten wieg

Instagram is dol op wiegen van riet. Of het heel praktisch is, valt te bezien. Maar vind je dat minder belangrijk, dan is dit zeker het overwegen waard.

The Rattan Collective |Fallen | $549,-

De Mozesmand

Ook dit is een Instagramwaardig pareltje. Alsof je baby, à la Mozes, zo naar je toe komt drijven.

Nummero 74 | Moses Basket met linnen | €170,-

De aanschuifwieg

Ideaal voor als je ’s nachts vaak moet voeden of je kind graag dichtbij hebt, maar liever wel veilig in z’n eigen bedje.

Aanschuifbedje Troll-Sun | €179,-

Het ledikant

Ledikanten zijn er –net als wiegen- in alle vormen, maten, kleuren en voor elk budget. Ikea verkoopt prima ledikanten (die ook op Marktplaats als warme broodjes over de digitale toonbank gaan). Maar wil je echt top of the bill, dan investeer je in het Deense Sebra bed. Het is nogal een kostenpost, maar deze groeit (letterlijk) mee met je kind, waardoor je ‘m ook veel langer kunt gebruiken.

Sebra bed | €746,96

Tip: huur je wieg

Een baby kost geld. Dat weten we inmiddels. Maar op een wieg kun je heel goed besparen; die kun je namelijk huren. Ideaal, zeker voor de relatief korte tijd dat je ‘m gebruikt.

Op Cribster kun je verschillende soorten huren. Met of zonder bedlinnen. Zo slaapt je baby toch (even) in die mooie designwieg, hou jij je geld op de bank en hoef je er daarna ook geen plek voor in je berging te reserveren.

Marije van Zoest (34) woont in Amsterdam met Arco (38) en dochter Ravi (1,5)

De babykamer inrichten kan je hoofd op hol brengen. Heb je net een wieg gekozen, mag je je gaan buigen over de beste kinderwagen. Neem deze tips mee als je op speurtocht gaat. En hier nog een aantal superleuke en stoere kinderkledingmerken om in de gaten te houden.

*Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

De wieg: wordt het een tweedekansje moet-ie nieuw zijn voor jullie?

Loading ... Loading ...