Tovenaar

De leukste spelletjes voor baby’s van 0 tot 12 maanden

Er komt een moment dat je baby niet meer onder de indruk is van al dat gekiekeboe. Gelijk heeft-ie, want je kunt zoveel meer spelletjes doen. dat is goed voor de (motorische) ontwikkeling van je baby en ook voor jouw humeur, want je krijgt me er toch een tandeloze lachjes voor terug. Dit zijn de leukste spelletjes per fase.

Baby’s vinden het heerlijk om te spelen. Maar goed ook, want al spelend leren baby’s de wereld om hen heen begrijpen. Elke baby ontwikkelt op zijn eigen manier en tempo. Kijk en luister goed naar wat-ie ‘zegt’ met z’n mond, ogen, armen en benen. Zo kom je erachter of-ie de spelletjes leuk vindt, of toch liever op je bril knabbelt.

0-3 maanden

In het prille begin van een baby leven draait alles om de zintuigen, om wat je humpie ziet, hoort, ruikt en voelt. Tegen het einde van de derde maand herkennen baby’s de mensen die hen voeden, knuffelen en berenpakjes aantrekken.

‘Misschien duik jij ervoor weg; maar je baby is dól op smalltalk.’

Babbelkwartier

Misschien duik jij ervoor weg; maar je baby is dól op smalltalk. Hij leert in deze fase het verschil tussen een liedje en een verhaaltje en tussen jouw stem en die van papa. Praat met je baby terwijl je met ‘m bezig bent, of las een ‘babbelkwartier’ in. Zorg dat je hummel jou recht in je gezicht kan aankijken en doe een Q&A, waarbij je zelf de antwoorden geeft. De beste babbeltijd is na het voeden.

Dansen

Twijfel je of je baby te jong is om met je mee te dansen? Hoeft niet. Dansen is pure ontspanning, ook voor je baby. Maar dat niet alleen. De ritmische bewegingen zijn de basis voor het latere lopen, rennen en springen. Hoe moet dat ook alweer, in de maat dansen?

Babymassage

Als je je baby regelmatig aait, leert-ie z’n lijfje goed kennen en voelen. Het stimuleert de ademhaling, bloedsomloop en spijsvertering. En hij wordt er heel kalm van, en jij dus ook. Wacht na het voeden een half uur, zorg dat de kamer warm is en wrijf wat olie warm in je handen. Masseer altijd in ronddraaiende bewegingen, van binnen naar buiten en van boven naar onder. Eindig met een kus op de oorlelletjes.

3-6 maanden

Nu de zintuigen helemaal ontwikkeld zijn, wordt je baby steeds actiever. Na grondige bestudering van de handen en voeten, gaat je baby nu met het grootste gemak iets doen wat jij nog steeds niet kan: op z’n voetjes kauwen.

Vliegen

Zodra je baby z’n hoofdje zelf recht kan houden kun je ‘m meenemen op een vlucht. Pak je baby met beide handen bij de borstkas vast en vraag of-ie klaar is om op te stijgen. Tel tot drie en start de motoren. Til je baby op en laat ‘m door de lucht zweven. Een beetje turbulentie maakt het nog leuker voor je bébé.

Sokken

Om z’n voetjes te kunnen pakken moet je baby z’n rug ronden. Dat is gelijk een oefening voor het latere zitten. Moedig ‘m aan door het nog aantrekkelijker te maken om de voeten te grijpen. Trek ‘m felgekleurde sokken aan, mogen ook twee verschillende zijn (na een tijdje doe je toch niet anders).

Bijtboeken

Je baby vindt papieren boeken heel leuk om één reden: hij kan ze opeten. Voor je kleine is een boek gewoon speelgoed. Ze moeten dus bestand zijn tegen knijpen, bijten en scheuren. Tip: bij de bibliotheek kun je heel veel knisperboekjes en stoffen exemplaren lenen.

6-9 maanden

Nu je baby steeds beter rechtop kan zitten, nemen de mogelijkheden om de wereld, jouw spullen dus, te onderzoeken snel toe. Met de mond wordt alles gekeurd. En als je in de afgelopen maanden veel en duidelijk tegen je kleine hebt gepraat, zal-ie nu reageren op bekende woordjes.

Keukentje

Wijs je kruipende baby een eigen keukenkastje toe, met z’n eigen potjes en pannetjes. Zo kan-ie lekker alles uitvlooien, oefenen met deksels op pannen passen én kom je tegemoet aan z’n voorliefde voor herrie maken. Drie vliegen in één klap dus.

‘Speel dat je deeg maakt en eet ‘m op als het klaar is.’

Deegrollen

Leg je baby op bed en rol ‘m voorzichtig heen en weer. Dit houdt de spieren soepel en is goed voor de doorbloeding van de huid. Speel dat je deeg maakt en eet ‘m op als het klaar is.

Overpakken

Oog en hand zijn steeds beter op elkaar afgestemd. En ook de samenwerking tussen beide handen gaat snel vooruit. Reik hem eerst één voorwerp  aan en daarna direct een tweede. Lukt dat goed? Probeer dan eens een derde.

9-12 maanden

In deze fase hebben baby’s enorme behoefte aan bewegingsvrijheid. Ze schuifelen of kruipen wat af. En ze willen alles wat je doet nadoen.

Vingerspelletjes

Wat een mijlpaal; je baby pakt voorwerpen niet meer met de hele hand, maar met de duim en wijsvinger. Snij z’n boterham in kleine stukjes, zodat-ie al etende z’n duim en wijsvinger leert gebruiken. Maak gaatjes in een doos en geef je baby de tijd om z’n vingers in de gaatjes te steken. Raak af en toe aan de onderkant z’n vingertjes aan voor nog meer babypret.

Kruip wedstrijd

Organiseer een kruip wedstrijd, jij tegen je kleine. Je partner bij de eindstreep. De winnaar krijgt een dikke kus. Of kruip door een kartonnen doos en moedig je baby aan om de achtervolging in te zetten.

Brabbelrijmpjes

Verzin rijmpjes op je baby’s lievelingswoordjes. Gebruik je eigen handen of knuffels en zeg bijvoorbeeld: Bie bah boes, weg is de hond en weg is de poes (bedek ze met een doek). Te moeilijk? ‘Papa en mama gaan naar de Gamma’ doet het ook al uitermate goed.

Hoera, je kind is 1. Tijd voor taart, en tijd om de hele familie te laten zien hoe goed hij al achteruit kan kruipen. Met dit stappenplan wordt het voor jou ook gezellig. Wat te doen met een jaar aan kiekjes van je sabbelende, slurpende, niezende (en ga zo maar door) baby? To the rescue met deze tips.

Shinta Lempers (33) woont in Utrecht met Allan (32) en dochter Evi-Aiko (0).

Spelletjes doen met je baby, ben je ervoor in?

Loading ... Loading ...