Tovenaar

De eerste woordjes

Zei hij nou….. mama?! Elke ouder wacht met spanning op het eerste woordje van zijn of haar kroost. Daar gaat een hele hoop (functioneel) gebrabbel aan vooraf. En dat start al vanaf zijn eerste dag op aarde. Wat kun je doen om je kind te stimuleren in zijn brabbelvaardigheid en uiteindelijk taalontwikkeling? Wat is een ‘normale’ ontwikkeling en wanneer trek je aan de bel?

Met bonus: hoe je je eigen taalgebruik aanpast aan dat van je kind (‘shit’ vervangt door ‘chips’…).

Praten begint met horen

Baby’s in de buik luisteren al naar de wereld om hen heen. Die wereld is nog maar klein: hij zal voornamelijk de geluiden uit jouw buik horen, zoals het kloppen van je hart en het borrelen van je maag en darmen. Toch schijnen baby’s in staat te zijn de stem van hun moeder te herkennen als ze eenmaal goed en wel geboren zijn – praat dus vooral veel tegen die spruit in je buik, dat geeft hem straks iets vertrouwds om ‘m heen. Dit geldt ook voor je partner trouwens.

‘Vanaf het allereerste begin van zijn leven op aarde communiceert hij al met jou: je baby huilt.’

De eerste geluidjes

Vanaf het allereerste begin van zijn leven op aarde communiceert hij al met jou: je baby huilt. Maar newborns maken nog meer geluiden: ze ‘kirren’ en stoten klanken uit als ‘oh’ en ‘ah’. Na drie maanden ontwikkelen deze klanken zich tot heus gebrabbel. Je baby’s bedoeling is hiermee een reactie van jou ontlokken. Ga er dus ook vooral op in: het leert je baby dat communicatie tweezijdig kan zijn. Je legt hiermee dus de basis voor het houden van een gesprek. Bovendien leert-ie zo al woorden.

‘Na ongeveer 6 maanden gebeurt er iets bijzonders: je baby begrijpt wat je zegt!’

De eerste geluidjes

Na ongeveer 6 maanden gebeurt er iets bijzonders: je baby begrijpt wat je zegt! Hij is dan nog niet in staat om iets terug te zeggen, maar even: wat een mijlpaal. Opeens kan hij het geduld opbrengen om te wachten als hij honger heeft omdat jij hem hebt laten weten ‘dat je ermee bezig bent en zijn melk er zo aankomt’. In deze periode werkt je mini hard aan de ontwikkeling van zijn stembanden. Nee, er is nog geen touw aan vast te knopen maar dit ‘geklets’ is nodig om straks echt te gaan praten.

De eerste woordjes

En dan, na wat een eeuwigheid lijkt, zegt hij ‘mama’. Of ‘papa’. Of: ‘bal’. Alle kinderen zijn anders, maar de meeste kinderen stoten rond hun eerste verjaardag hun eerste echte woord uit. Een mijlpaal! Voor er hele volzinnen uit zijn mond komen zul je nog wel even geduld moeten hebben. De komende tijd gaat hij aan de slag met enkele woordjes en vanaf zijn tweede jaar zal hij zinnetjes van twee woorden kunnen maken. Dat worden er steeds meer met de jaren, tot hij op zijn 5e echte zinnen formuleert en jullie ellenlange gesprekken met elkaar kunnen voeren.

‘Shit’ vervangen door ‘chips’

En met de taalontwikkeling van die kleine, zul je zelf ook het een en ander moeten (af)leren. Zoals: niet schelden of lelijke woorden gebruiken waar je kind bij is. Want echt, het zijn net papegaaitjes. Onze tip: start al met het elimineren van alle woorden waar je niet blij van wordt vóór je kind 1 jaar is. Na die tijd is er geen houden meer aan en is het kwaad al geschied voor je ‘t doorhebt. En gaat het wel een keer mis? No worries. Doe er vooral niet te heftig over om te voorkomen dat je kind er mee aan de haal gaat.

En de laatste tip: geniet van elk woord wat je kind leert. Echt, er iets niets schattigers dan die bij elkaar getrokken woordjes.

Marije van Zoest (34) woont in Amsterdam met Arco (38) en dochter Ravi (2).

En met de woorden, komen ook de streken. Zo overleef jij de peuterpuberteit. Sociale vaardigheden zijn overigens heel goed aan te leren, ook als je een baby hebt. Met deze tips van onze expert stimuleer je de sociale ontwikkeling van je baby het beste.

Hoe stimuleer jij de taalvaardigheid van je kind?

Loading ... Loading ...