Tovenaar

De eerste nacht zonder baby

Vroeg of laat gaat-ie komen: de eerste nacht zonder je baby. Weken ervoor staan de voorraad melk, wortelknabbels en billendoekjes al klaar. Je zus staat op stand-by om je partner, de oppas of (schoon)ouders bij te springen. En natuurlijk ga je niet de deur uit voor er een uitgekiend slaap- en eetschema op de koelkast hangt. En dan nog vind je het spannend. Niet gek, hoor. Dit is hoe je ontspannen de eerste nacht(en) zonder baby doorkomt.

De ene moeder last na drie maanden vol enthousiasme een nachtje weg in, de andere stelt het zo lang mogelijk uit. Het is niet niks, je eerste babyvrije nacht. Maar ondanks dat je alles bent voor je baby, kan hij heus wel een nachtje zonder je. Het is zelfs maar de vraag of-ie überhaupt door heeft dat je weg bent geweest. Ga je zonder partner weg? Het is voor hem of haar een uitgelezen kans om een nachtje extra goed te bonden met jullie kleine. En maak je niet druk: je partner zal niet door de huiltjes heen slapen. Gek genoeg gebeurt dat alleen als jij er wel bent. Wil je de boel zo relaxed mogelijk achterlaten, en ook nog eens genieten van je nachtje(s) weg? Deze strategieën kunnen het verschil maken.

‘Het is zelfs maar de vraag of-ie überhaupt door heeft dat je weg bent geweest.’

Fotoalbum

Misschien heb je er al eentje cadeau gekregen, zo niet: een ‘baby fotoboek’ is een superhandige aankoop. Ziet eruit als een knisperboekje, maar is eigenlijk een fotoboekje, dat je zelf vult met kiekjes van jou. Net echt…

Feestmaal

Wat eet je kindje het liefst (op papier na)? Vrolijk je kleine fijnproever op door z’n favoriete eten achter te laten. Of het nou een prakkie courgette of aardbeien is, zorg dat het op tafel gezet wordt.

Ongewassen shirt

Nog even een wasje draaien voor je gaat? Prima, maar laat je gedragen slaapshirt eruit (die handafdrukjes banaan krijg je er later ook nog wel uit). Dat shirt komt namelijk nog goed van pas als jij de hort op bent. Leg ‘m in je baby’s bed; het zal hem geruststellen en lijken alsof je in de buurt bent (maar niet heus).

Facetimen of niet

Of je wel of niet besluit te (video)bellen met je kindje, is natuurlijk geheel aan jou. Voor jou is het misschien fijn om even een glimp op te vangen van het thuisfront, maar als je kleintje na afloop ontroostbaar is omdat je toch heel ver weg bent, dan is het misschien een minder goed idee om van je te laten horen.

Heb vertrouwen

Het belangrijkste: laat het gaan. Maak zo je wil een lijstje van je baby’s routine en andere belangrijke zaken maar hou het daarbij. Vertrouw erop dat je kind in goede handen is, en dat z’n wereld echt niet vergaat als jij er niet bent om ‘m in bad te stoppen, een verhaaltje voor te lezen en wakker te kussen. Maak er ook geen drama van als je gaat.

Misschien plak je er de volgende keer nog een paar dagen aan vast. Hou dan ook rekening met deze onvermijdelijke scenario’s:

Je gáát huilen

Misschien al op de luchthaven, misschien na een paar nachten, maar over je wangen biggelen zullen ze, ongetwijfeld.

Je bent na het avondeten gesloopt …

En om zes uur ‘s ochtends klaarwakker. Tja, je ritme is nu eenmaal gesynchroniseerd met dat van je kroost en dat verandert niet zo een, twee, drie.

Je verlangt naar foto’s

Je verwacht minstens drie keer per dag een baby-update, met foto’s. Normaal gesproken tref je je kindje elke ochtend breed lachend in z’n bed – of aan jouw voeteneind aan, maar nu word je hoogstens begroet door een kater. Volstrekt normaal dat je naar je shot baby entertainment verlangt gedurende de dag.

‘Hoe moet dat ook alweer, met elkaar praten zonder dat je een antwoord verwacht over tepelhoedjes, loopkarren of opvangdagen? ‘

Je moet even wennen

Het is weer even wennen om gesprekken te hebben (met je partner) die niet over jullie kind gaan. Hoe moet dat ook alweer, met elkaar praten zonder dat je een antwoord verwacht over tepelhoedjes, loopkarren of opvangdagen?

Shinta Lempers (33) woont in Utrecht met Allan (32) en dochter Evi-Aiko (0).

Zul je net zien; kom je terug na een paar dagen, is je kind helemaal niet zo onder de indruk van jullie weerzien. Dat verandert vast als je z’n lievelingsprakkie op tafel zet. Dit is het succesrecept van Easy Peasy Claire. Nu je weer thuis bent moet je weer op je woorden letten. Deze, en meer dingen waar je aan moet wennen als nieuwe moeder.

 

Ben je al een nacht weggeweest zonder je baby?

Loading ... Loading ...