Tovenaar

De 6 babyboekjes die je móet hebben

Heeft het zin om je baby voor te lezen? Absoluut. Het stimuleert z’n taalontwikkeling én de band tussen jullie twee. Bovendien zorgt voorlezen voor de rust die een kind nodig heeft voor het slapen gaan. Welke babyboeken moet elke jonge ouder op de plank hebben staan?

Oké, er wordt her en der misschien een bladzijde verscheurd, onder gekwijld of opgegeten, maar die nadelen neem je graag voor lief als je de voordelen weet. Dit zijn ze:

Baby’s die worden voorgelezen
… gaan rustiger slapen
… zullen later sneller naar een boek grijpen
… genieten van de stem van hun ouders, het maakt ze rustig
… leren (sneller) nieuwe woorden
… versterken de band met hun ouders
… stimuleren hun inlevingsvermogen
… doen het later beter op school
… stimuleren hun verbeeldingskracht
… (last but not least) hebben plezier

Nu kan ik me voorstellen dat je denkt: wat lees ik mijn baby in godsnaam voor, waar begin je? Er zijn talrijke (speel)boekjes die je pasgeboren baby sprongetjes helpen maken. Kom je niet verder dan Pluk van de Petteflet en Jip en Janneke? Geen nood. Dit zijn de leukste educatieve boekjes voor de allerkleinsten.

Piep piep met Fiep

In dit boekje zijn de illustraties van Fiep Westendorp verzameld, en samengevoegd met het bijpassende geluid. Neem van mij aan dat je kind binnen no time ‘miauwww’ roept als-ie een kat ziet lopen of ‘twiettwiet’ bij een overvliegende meeuw, ekster of duif. Zó schattig.
€8,99

De vogels

Laat je die geluiden liever over aan het boekje? Kan gewoon. In het geluidenboekje ‘De Vogels’ staat op elke bladzijde een andere vogel en een knopje. Raak je die aan, dan hoor je het bijpassende vogelgeluid. Bij ons thuis favoriet. Niet zo van de vogels? In de reeks verschenen ook onder andere De Natuur, De Dieren, De Jungle, Wereldmelodietjes, De Boerderij en Dansmuziekjes.
€ 13,95

Hallo Baby contrastboekje

Dit is er echt een voor de allerkleinsten. Baby’s reageren sterk op contrasten (heb je al eens gemerkt hoe gefascineerd je baby naar je haarlijn of wenkbrauwen kan kijken?) en daar is dit boekje perfect voor. Oja: de gekleurde balletjes maken ook nog een leuk geluid. Feest dus.
€7,99

Beestje, waar ben je?

Dit boekje is voor de iets oudere baby’s, richting 1 jaar. Het heeft namelijk -tromgeroffel– flapjes. En als ik iets weet als jonge moeder, is dat mijn dochter niets liever doet dan die vakjes openpeuteren om te zien wat erachter zit. Niet alleen vanwege de (vilten) flapjes is dit een aanrader; de illustraties van ontwerpster Ingela P. Arrhenius zijn echt heel tof. Het werk van deze Zweedse beperkt zich dan ook niet tot kinderboeken en is geregeld te zien in magazines en op blogs.
€8,99

Raad eens hoeveel ik van je hou

Toegegeven: dit is er eigenlijk een voor iets oudere kinderen. Maar als ouder wil je nu eenmaal ook wat en lees je dit boekje met tranen in je ogen voor aan je eigen kleine spruit.
€10,95

Dierentuin

Dit stoffen boekje staat vol met illustraties met hele felle kleuren. Daar kijken de allerkleinste baby’s graag naar. Je kunt ‘m vastmaken aan de buggy door middel van een lusje.
€12,99

In bad met Rupsje Nooitgenoeg

Dit boek kennen we allemaal nog wel van vroeger. Nu is-ie ook in een uittrekbare versie om mee te nemen in bad. Om het feest compleet te maken zit er een waterspuitertje bij in de vorm van een rups.
€9,95

Gouden boekjes

De Gouden Boekjes komen oorspronkelijk uit Amerika (Little Golden Books) en zijn al sinds 1942 een feit. Het eerste boekje dat in Nederland uitkwam was ‘Pietepaf het circushondje in 1953. Waar de eerste boekjes vertalingen waren uit het Engels (met bewerkingen van Han G. Hoekstra en Annie M.G. Schmidt) verschenen er steeds meer boekjes van Nederlandse bodem. Welk boekje je moet hebben, hangt af van de interesses en vooral ook concentratiespanne van je kind: het één heeft veel tekst (De Vijf Brandweermannetjes, de ander weinig (Poes Pinkie). Ook een hele goede voor op het verlanglijstje als je kind 1 wordt: je zegt ‘gouden boekje’ en iedereen weet waar je het over hebt.
€7,50

Kinderboekenweek

Zet in je agenda: van 3 t/m 14 oktober is het Kinderboekenweek. Mooie start van een traditie: gooi je baby in de kinderwagen en bezoek de dichtstbijzijnde kinderboekenwinkel. De meeste winkels doen iets speciaals qua inrichting en programma en bij de aankoop van een kinderboek krijg je het kinderboekenweekgeschenk cadeau.

Marije van Zoest (34) woont in Amsterdam met Arco (38) en dochter Ravi (1,5)

Niet alleen voorlezen stimuleert de ontwikkeling van je baby; met samen spelen kun je ook niet vroeg genoeg beginnen. De expert legt uit wat je kunt doen vanaf het prille begin. Oudere kids en geen boeken-inspiratie? Probeer eens een van deze bijtijdse kinderboeken.

*Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Heeft het zin om je baby voor te lezen?

Loading ... Loading ...

Ook interessant voor jou