0-3 MND

Welke poep is normaal voor een baby?

De poep van je baby is een wereld op zich. Van het pikzwarte meconium na de geboorte tot waterige drab bij de eerste tandjes. Je kan er van alles aan afzien. Alleen, was het maar zo simpel. Want als het op het behang zit, is dat dan spuitpoep of toch diarree? En soms zit er wel een week tussen twee ontlastingen, is dat normaal? Heeft je baby last van obstipatie? Wanneer moet je je zorgen maken? Na het lezen van dit stuk tref jij geen verrassingen meer in de luier aan.

Luiers inspecteren behoort tot het dagelijkse takenpakket van nieuwe ouders. En terwijl jij je weer eens hardop verwondert over wat je nu weer aantreft, ligt je baby in een deuk. Heel normaal om af en toe de boel bij elkaar te gillen, maar je druk maken is vaak onnodig. Poep verschilt per fase en daar is helemaal niks mis mee.

Na de geboorte: meconium

Je baby’s eerste ontlasting hoort binnen 48 uur te komen. Deze kleverige boel is pikzwart en heet meconium. Geen zorgen, de ontlasting wordt na een dag of twee vanzelf dunner, wateriger en geler. Hoera, dat wijst erop dat je baby de melk goed verteert.

‘Als je voor ‘t eerst zo’n petit drolletje aantreft, bewaar je de luier misschien nog vol trots voor je partner.’

Verschil borst- en flesgevoede baby’s

Borstgevoede baby’s hebben zachte, waterige ontlasting die bruinig van kleur is. Soms lijkt het een beetje op mosterd met pitjes. Baby’s die flesvoeding krijgen, hebben vaak wat dikkere poep die geel, lichtbruin of soms groenig kan zijn.

Poep tegen het behang

Zit de poep ongegeneerd tegen het behang geplakt, dan heb je een gevalletje spuitluier: de specialiteit van piepjonge baby’s. Als je baby gewoon goed groeit, is er geen enkele reden tot paniek. Behalve dan dat je die vlekken nooit meer van de muur krijgt.

Spuitluier of diarree?

Een van de grote hamvragen waar nieuwe ouders mee te maken krijgen: is het een spuitluier of diarree? Wanneer ze diarree hebben, hebben ze vaak ook koorts. De ontlasting is waterig en kan geel, groen of bruin zijn. Let op dat je baby niet uitdroogt, dat kan al binnen twee dagen. Bel je huisarts als je hummel langer dan 24 uur diarree heeft.

Hoe vaak poepen is normaal?

Je hebt baby’s die na elke voeding een volle luier fabriceren, en je hebt baby’s die eens in de drie dagen poepen. Borstgevoede baby’s kunnen soms wel tien dagen tussen twee poepbeurten laten. Niks mis mee, het kan zijn dat de voeding perfect is afgestemd op de behoefte van je baby. En bovendien is elk kind anders.

Vanaf de eerste hapjes: stankpoep

Dacht je dat je baby’s poeplucht wel meeviel, beland je in de fase van de hapjes. En daarmee ook in de echte poepluiers, met drollen en grotemensenstank. Als je voor ‘t eerst zo’n petit drolletje aantreft, bewaar je de luier misschien nog vol trots voor je partner, maar er komt een moment dat je je alleen nog aan verschonen waagt met een dichtgeknepen neus. En die grote drollen nog verre van schattig ogen. Dit betekent ook dat de darmen nu aan het echte werk begonnen zijn. Let extra goed op je baby’s poep(gedrag). Heeft-ie moeite met poepen en zijn de drolletjes kneiterhard? Overleg met het consultatiebureau of hij genoeg vezels en vocht binnen krijgt.

Wanneer zorgen maken over poep?

Bel je huisarts als je baby’s poep wit of juist zwart is (op de meconium van de eerste dagen na). Witte ontlasting kan wijzen op een leverprobleem of een infectie. Bij zwarte poep zou er iets mis kunnen zijn met het darmkanaal. Laat je baby windjes, heeft-ie buikpijn, krampjes, een bolle buik en weinig eetlust? Dan is er misschien sprake van verstopping. Obstipatie komt geregeld voor bij baby’s en gaat vanzelf over. Houdt de verstopping aan, ga dan zeker naar de huisarts. En tot slot wil je actie ondernemen bij uitdroging.

Is dit allemaal niet aan de hand, maar zegt je moedergevoel bij het zesde abstracte kunstwerk op je muur dat er iets niet helemaal lekker zit? Gewoon het Consultatiebureau of je huisarts bellen, daar zijn ze immers voor.