Ook zichzelf

Als je beste vriendin niet zwanger wordt…

We hebben allemaal wel een vriendin die moeilijk zwanger wordt en een zwaar vruchtbaarheidstraject in moet. Wat als jij binnen no-time in verwachting raakt en dit verschil toch een beetje tussen jullie in komt te staan? Hoe ga je daarmee om?

Spanning

Vaak is het volstrekt willekeurig of je makkelijk zwanger wordt of niet. Heerlijk als het zonder problemen verloopt, heftig als dat niet het geval is. Angèle Nederlof is relatietherapeut. Zij erkent dat er momenten zijn in het leven waarop een vriendschap onder spanning kan komen te staan. Angèle: “Dat zijn vaak momenten waarop grote verschillen duidelijk worden. Bijvoorbeeld wanneer de één een fantastische, uitdagende baan krijgt, terwijl de ander werkloos thuis zit. Of wanneer de één iets met een leuke vent begint, terwijl de ander wanhopig door datingsites heen zwoegt. Misschien is jaloezie een groot woord, maar dit verschil kan toch een beetje pijnlijk zijn voor degene die ‘achterblijft’.

Vruchtbaarheidstraject

Wel of niet zwanger worden ligt nog eens extra gevoelig. Vrouwen die graag een kindje willen, maar tegen vruchtbaarheidsproblemen aanlopen, worden geconfronteerd met heftige gevoelens en emoties. Het moederschap is iets wat ze wezenlijk willen en belangrijk vinden.”

Timing

Wat kun je doen voor je vriendin die moeilijk zwanger wordt? Angèle: “Mensen die verdrietig zijn, hebben meer aan een sterke schouder dan aan iemand die naast ze in de put gaat zitten. Luister dus uitgebreid naar je vriendin en voel met haar mee, zonder daarin door te slaan. Als je zelf wel zwanger bent, kun je een beetje op je timing letten. Wanneer je vriendin net een zware behandeling heeft gehad en emotioneel is, moet jij misschien niet meteen met je echofoto’s gaan wapperen. Dat betekent natuurlijk niet dat jouw blijdschap er niet mag zijn. Haar verdriet en jouw vreugde kunnen prima naast elkaar bestaan. Doseren is het codewoord.”

Schuldgevoel

Ook een schuldgevoel is nergens voor nodig, zegt Angèle. “Het is nogal calvinistisch om te geloven dat jouw babygeluk een negatieve invloed heeft op jouw omgeving. Natuurlijk kan jouw vriendin best een beetje moeite hebben met jouw zwangerschap. Ze kan het pijnlijk en confronterend vinden dat jij wel een kindje krijgt, zonder het je te misgunnen. Maar als je vriendin zich jaloers en vreemd gaat gedragen; dat is niet de bedoeling. Dan is het aan jou om je grens aan te geven, want jij speelt net zo’n belangrijke rol in jullie vriendschap. Het is logisch dat jij rekening houdt met haar gevoelens, maar ze kan jou je zwangerschap niet kwalijk nemen.”

Gewoon vragen…

Om ervoor te zorgen dat het onderwerp baby’s niet tussen jullie in komt te staan, is het goed om het bespreekbaar te maken. Angèle: “Stel veel vragen aan je vriendin. Gewoon checken, niet vooronderstellen. ‘Vind je het vervelend als ik je vertel over mijn bezoek aan de verloskundige?’ of ‘Ik heb een leuk bericht over de baby, maar weet niet zeker of jij dat nu aankunt..’ Je hoort vanzelf wel wat ze wel en niet trekt. Op die manier voorkom je dat het een verboden onderwerp wordt of dat onjuiste vooronderstellingen een eigen leven gaan leiden.”

Zit het wel goed met je vriendinnen, maar heb je thuis een huisdier die straks misschien jaloers is op de baby? In dit artikel vertelt een expert hoe je je maatje voorbereidt.

Let je bij sommige vriendinnen op dat je niet teveel over je zwangerschap deelt, omdat het bij hen niet lukt?

Loading ... Loading ...