Tovenaar

Alles over babyzwemmen

Eindelijk, je mag met je baby gaan zwemmen. En ook al kunnen de kleinste humpies helemaal niet zo lang in het water blijven: het vergt nogal wat voorbereiding. Wat neem je allemaal mee, hoe doe je dat met omkleden en waar moet je praktisch gezien nog meer aan denken? Alles wat je wilt weten over babyzwemmen.

Voordelen babyzwemmen

Je spetterende baby in het water zien is natuurlijk al een traktatie op zich, maar niet het enige voordeel van babyzwemmen. De activiteit is goed voor de motorische ontwikkeling, coördinatie en waarneming van je baby en versterkt jullie band. De meeste baby’s zijn op hun gemak in het water. Spelenderwijs leren ze drijven, draaien, met de beentjes trappelen en uiteindelijk op eigen kracht voortbewegen. Ook fijn: in het warme water vergeet jij even hoe stijf je lichaam is geworden van al dat sjouwen.

Wanneer babyzwemmen?

Acht weken na de uitgerekende datum kun je je baby al mee uit zwemmen nemen. Is-ie jonger, dan doe je er goed aan om het zwemmen nog even uit te stellen. Pasgeboren baby’s zijn erg vatbaar voor infecties en kunnen zichzelf nog niet goed warm houden. Het is wel verstandig om altijd te overleggen met je consultatiebureau.

Alleen of in een klasje?

Veel zwembaden hanteren vaste tijdsblokken voor gezinszwemmen of warmwaterzwemmen. Je kunt dan prima gaan babyzwemmen in een van de warmere baden (30 tot 33 graden). Maar een les babyzwemmen is ook heel fijn, als het tijdstip je uitkomt. Bij een klasje geldt dat voor elke baby een ouder aanwezig moet zijn. Heb je een tweeling, dan is het dus zaak dat je partner meekomt.

Onder begeleiding van een ervaren baby zwemjuf- of meester leer je veilige manieren om je baby vast te houden in het water. Baby’s hebben van nature de reflex om als een kikkertje met de beentjes te trappelen, en jij kan dat stimuleren. Een klasje kan heul gezellig zijn, en voor de kindjes sowieso een feest want kinderliedjes zingen behoort tot het vaste repertoire. In de les gebruik je geen zwembandjes. Houd er rekening mee dat dit vaak wel verplicht is als je op eigen initiatief gaat zwemmen met je baby. Je kunt dan een speciale babyzwemband gebruiken (wel zelf meenemen).

Hoe lang ga je zwemmen?

Het lijkt kort, maar de eerste paar keren is een half uur tot drie kwartier in het water meer dan genoeg voor je baby. Zwemmen en het verwerken van al die indrukken kost hem veel energie. Voorkom dus dat je kleine overprikkeld raakt of het koud krijgt. Sommige baby’s vinden zwemmen helemaal niks, treur dus niet als de jouwe het op een huilen zet maar probeer het later gewoon nog eens. Valt je baby gelijk in slaap in het zwembad? Dan is hij waarschijnlijk helemaal ontspannen. Voor je gelijk ervandoor gaat: ben je samengekomen? Neem het ervan in het bubbelbad en wissel je partner daarna af.

“Valt je baby gelijk in slaap in het zwembad? Dan is hij waarschijnlijk helemaal ontspannen.”

Wat neem je mee?

Spullen inpakken voor je eerste zwembadbezoek met baby is een ding. Een snoezig badpakje of zwembroekje ligt al maanden klaar, maar wat moet er verder mee? Hier een handig lijstje.

  • Badpakje of zwembroek
  • Zwemluier
  • Badcape
  • Grote hydrofiele doek
  • Gewone luiers
  • Billendoekjes
  • Voeding
  • Iets om je baby’s droge huidje mee in te smeren na het zwemmen
  • Je eigen zwemspullen (zou je zomaar vergeten)

“Trek in het kader daarvan ook makkelijke kleding en instappers aan.”

Praktische tips

Je kan nog net zo goed voorbereid zijn, aan sommige dingen denk je de eerste keer gewoonweg niet. Vraag bij binnenkomst of er ruime babykleedkamers zijn, met een aankleedkussen. Da’s wel zo handig, anders sta je je na het zwemmen in een koud hokje met een druipnatte baby op de arm af te vragen hoe je je zelf aankleedt. Trek in het kader daarvan ook makkelijke kleding en instappers aan. En kleed na het zwemmen eerst je baby aan, en daarna pas jezelf. Nog een tip: voed je kleine spuugkampioen na het zwemmen, en niet ervoor. En misschien overbodig maar blijf thuis als je baby ziek is, of last van z’n luchtwegen heeft.

Shinta Lempers (33) woont in Utrecht met Allan (32) en dochter Evi-Aiko (0).

Dikke kans dat je baby na het zwemmen in een diepe slaap doezelt. Voor alle keren dat dat niet het geval is, hebben we hier fijne tips voor doorslapen. De eerste keer zwemmen is gelukt, en je kan nog zoveel meer nu je mama bent. Deze hele waslijst zegt genoeg.

Ben je ook van het babyzwemmen?

Loading ... Loading ...