Stylist

6 x succesvol speelgoed opbergen

Van die zorgvuldig gestylde woonkamer blijft weinig over als er een kleine dreumes om de hoek komt kijken. Hoe breng je orde in de speelgoed-chaos? De beste (stylish) opbergtips om al die (plastic) ellende uit het zicht te werken.

Je had het nauwelijks door, maar langzaam maar zeker is je huis veranderd in een speelparadijs. De salontafel blijkt een uitstekende landingsbaan voor speelgoedvliegtuigen en die peperdure kamerplant dient nu vooral als denkbeeldige jungle voor poppen. Waar dat prachtige vloerkleed ooit nog dé eyecatcher was van jouw huiskamer, blijkt deze nu vooral onpraktisch: legoblokjes zijn niet te onderscheiden tussen al die bonte kleuren, en dat is geen pretje wanneer je op blote voeten door het huis loopt – daar kan elke doorgewinterde ouder over meepraten.

Legoblokjes zijn niet te onderscheiden tussen al die bonte kleuren, en dat is geen pretje wanneer je op blote voeten door het huis loopt.

Alles op Marktplaats dan maar? Wacht nog heel even. Want met deze speel- en opbergtips kun je toch nog even genieten van jouw stijlvolle stulpje.

Tip 1: Van vakkenkast naar speeltafel

Baken de plaats in huis waar je kinderen mogen spelen af en bombardeer deze plek dan ook tot speelruimte. Met een good old vakkenkast van IKEA kom je al een heel eind. Eén rij met vier vakken op z’n kant doet al dienst als speeltafel en brengt automatisch een scheiding aan tussen speelparadijs en stijl-walhalla. De vakken kun je mooi gebruiken om speelgoed in op te bergen. IKEA levert mooie manden om in de vakken te zetten of kastdeurtjes om alles uit het zicht te houden (gewoon online te bestellen, bespaart je weer een trip door de drukte). Ook slim: beplak de manden met een foto of tekening van het soort speelgoed dat daarin gaat, en stimuleer je kleintje zo om zijn speeltjes zelf te sorteren en op te ruimen.

Tip 2: Multifunctioneel speelkleed

Wil je voorkomen dat jouw prachtige vloerkleed dienst doet als speelplaid? Zorg dan voor een apart kleed voor je kids waar ze op kunnen ravotten. Hiermee baken je bovendien weer een stukje speelruimte af. Tegenwoordig heb je speelkleden en opbergzakken in één. Handig, want zo heb je het speelgoed én de plek waar je kleintje kan spelen altijd bij elkaar. Is je mini klaar met spelen? Dan verzamel je al het speelgoed op het kleed, trek je aan het koord en berg je de zak ergens op waar niemand hem ziet.

Tip 3: Stijlvol stapelen

Door te stapelen met opbergbakken maak je efficiënt gebruik van de ruimte in je huis. Nu kun je natuurlijk voor een prikkie wat plastic doorzichtige bakken op de kop tikken. Maar waarom stapelen met plastic spul wanneer het ook op een manier kan die niet misstaat in een stijlvol huis? Bijvoorbeeld met stijlvolle en stapelbare houten bakken of rieten manden. Ben je creatief en heb je de tijd? Dan kun je de bakken ook zelf maken.

Tip 4: Achter gesloten deuren

Heb je een inbouwkast of een grote kast met deuren in huis? Heerlijk voor al het speelgoed wat je uit het zicht wilt houden natuurlijk. Maar kijk ook eens of je de binnenkant van de deuren kunt gebruiken voor het ophangen van een organizer of opbergzak. Zo kun je opbergzakken die eigenlijk geschikt zijn voor schoenen of hangende tuintjes, ook heel goed gebruiken om – bijvoorbeeld -barbiepoppen in op te bergen. Handig toch?

Tip 5: In de mand

Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit de gemiddelde kinderkamer: canvas manden. Je hebt ze in alle soorten, maten en prints; grote kans dus dat je er één vindt die precies past bij je interieur. Voor de woonkamer kan vooral de XL maat ideaal zijn. Ga je graag voor een warme, natuurlijke look in huis? Dan doen rieten manden het ook heel goed.

Tip 6: Schatkist

Het mooie aan kids: ze hebben een levendige fantasie. Een mooie houten kist leent zich perfect voor een verhaal over een schatkist. En dat kan heel handig zijn wanneer je je kinderen wilt stimuleren om hun speelgoed ook weer op te ruimen. Tover de speelgoedkist om tot schatkist door er een mooie, magische naam aan te geven en maak een ritueeltje van het opbergen van speelgoed: de schatten moeten goed bewaard blijven natuurlijk. Struin marktplaats of kringloopwinkels af op zoek naar een mooi exemplaar voor een paar tientjes en knap ‘m eventueel zelf op. Heb je meteen iets bijzonders in huis.

Talita (31) woont in Utrecht met Tim (34) en dochtertje Malía (4 maanden)

Op zoek naar een instagram-waardig wiegje? Vind hier de leukste, mooiste, en meest functionele slaapplekken voor je baby. En voordat je ze opbergt nog even dit: de 6 babyboekjes die je in de kast moet hebben staan.

Hoe ligt jouw huiskamer erbij, sinds de komst van je kind?

Loading ... Loading ...