Ook zichzelf

5x Zo hou je het thuis gezellig na de geboorte van een baby

Met de komst van jullie baby is tijd en aandacht voor elkaar ver te zoeken. De constante zorg voor (en om) de kleine neemt al je gedachten in beslag en slaapgebrek maakt misschien soms een kattenkop van je. Allemaal heel normaal, maar aangezien je nog even met elkaar door wilt: hoe hou je het leuk?

Jaja, ook aan je relatie moet je werken. Ook (of juist) als je net een baby hebt gekregen. Klinkt als een open deur, maar als je dagen bestaan uit drie keer ’s nachts wakker worden, om zes uur opstaan, kindje voeden, boertje laten, melkvlekken opruimen, spelen, luier verschonen, boekje lezen, naar de opvang brengen, aan je baby denken, werken, nog een keer aan je baby denken, van de opvang halen, boodschappen doen, babyhapje klaarmaken, hapje over je nieuwe t-shirt uitgespuugd krijgen, spelen, luier verschonen, nieuw t-shirt aandoen, kindje voeden, boertje laten, verhaaltje voorlezen, liedje zingen, in bed leggen, 100x heen en weer lopen tussen je avondeten en je baby, een (halve) serie proberen te kijken, nog even checken bij je baby en (een beetje) slapen… kan dit er best wel eens bij inschieten.

Herkenbaar? Gun elkaar wat extra knuffels. En misschien heb je wat aan deze tips:

Tip 1: Plan!

Het klinkt zo simpel. Maar als je dagen lijken te bestaan uit een oneindige stroom van activiteiten (zie hierboven) lijkt soms alleen al het nadenken over een vrije datum al ontzettend ingewikkeld. Maar echt, het is nodig. En leuk. Investeer even wat tijd om in de agenda’s te duiken, een oppas te regelen en ergens een tafeltje te reserveren.

Tip 2: Laat het

Ligt de was weer bovenop/naast/onder de wasmand in plaats van erin, laat het. Is jouw tandenborstel kwijt omdat je baby er tijdens je partners dag mee wilde spelen
Laat het. Is er niets te eten in huis? Bestel wat. Wat ik hier maar mee wil zeggen: scheid de belangrijke zaken van de onbelangrijke. De was is niet belangrijk voor je levensgeluk. Een goede relatie met je partner wel. Kijk naar de dingen die hij (of zij) wél doet. Een knuffel na een zware nacht, een lief briefje bij de ochtendfles. Echt, dat zijn de dingen die er toe doen.

De was is niet belangrijk voor je levensgeluk. Een goede relatie met je partner wel.

Tip 3: Maak je niet te veel zorgen

Over of hij je nog leuk vindt met die paar extra kilo’s, permanente wallen of ongewassen haar. Over dat je soms meer met je baby bezig bent dan met hem. Over dat hij soms meer met de baby bezig is dan met jou. Over geld. Over dat je om 21.00 al naar bed wil. Over de toekomst. Oké, loop je na een jaar nog in je huispak is het misschien tijd eens iets anders aan te trekken, maar heb vertrouwen in je relatie. Als het goed is kan ‘ie een paar extra dagen joggingbroek echt aan en kun je hier later smakelijk om lachen.

Tip 4: Neem elkaar niet te serieus

Weinig slaap doet gekke dingen met een mens. De een wordt kortaf, de ander snauwt juist. Doe je niks aan, en zegt al helemaal niks over je relatie of hoe leuk je elkaar nog vindt. Krijg je na een korte nacht dus een lelijke sneer van je wederhelft, laat ‘m lekker van je afglijden en zet een sterke bak koffie voor ‘m. En maak er gelijk een voor jezelf.

Tip 5: Wees trots

Ja, het is soms zwaar en ja het is soms moeilijk. Maar wees ook een beetje trots op hoe jullie het samen doen. Er is wel net een kanonskogel door jullie leven gegaan in de vorm van een baby, en die hebben jullie maar mooi samen opgevangen. Best cool, toch?

Marije van Zoest (33) woont in Amsterdam met Arco (37) en dochter Ravi (0)

Lees ook: herken je je in deze 12 situaties? Dan ben je echt toe aan een avondje uit met je vent. Neem het ervan, en voel je vooral niet schuldig.

Is het nog een beetje gezellig bij jullie thuis?

Loading ... Loading ...