Tovenaar

4 Vruchtbaarheidsbehandelingen

Zwanger worden is voor veel vrouwen geen kroket die je even uit de muur trekt. Soms lukt het gewoon niet, ook niet na jaren proberen. Wanneer trek je aan de bel, en voor welke vruchtbaarheidsbehandeling kom je dan in aanmerking? Kortom: dit zijn je opties als zwanger worden niet vanzelf gaat.

Proberen

Na een jaar proberen kom je in aanmerking voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Hoewel je vaak hoort over IVF, gaan daar nog een paar vruchtbaarheidsbehandelingen aan vooraf.

‘Zwanger worden is voor veel vrouwen geen kroket die je even uit de muur trekt.’

Ovulatie-inductie

Wanneer je geen of een heel onregelmatige eisprong hebt, is ovulatie-inductie een optie. Je krijgt dan van de arts hormoonpillen of injecties mee voor thuis. Deze stimuleren de eisprong. Als het goed uitpakt treedt er een vruchtbare periode op. Vergroot je kans op een zwangerschap door twee keer achter elkaar van bil te gaan. Deze behandeling wordt, mits voorgeschreven, vergoed uit je basispakket.

‘Vergroot je kans op een zwangerschap door twee keer achter elkaar van bil te gaan.’

Wat zijn je kansen?

Ongeveer 80% van de vrouwen heeft na deze behandeling wél een eisprong. Dat betekent niet dat je ook gelijk zwanger bent. Die kans is niet hoger dan bij normale vruchtbaarheid; 15 tot 20% iedere maand, afhankelijk van je leeftijd.

IUI

Als de vruchtbaarheid verminderd is, maar artsen de oorzaak niet precies weten kom je in aanmerking voor intra-uteriene inseminatie (IUI). Ook als de zaadcellen van mindere kwaliteit zijn, kan IUI helpen. Je man moet dan op jouw meest vruchtbare dag zijn sperma inleveren in het ziekenhuis, waarna zijn beste zaadcellen geselecteerd worden en vervolgens bij jou ingebracht. Als het meezit bereikt daarna het zaadje op eigen kracht de eileider en bevrucht het de eicel. De eerste zes behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is een vereiste dat je niet ouder bent dan 42 jaar. Sommige verzekeringen vergoeden meer dan zes pogingen.

Hoe groot zijn je kansen?

Na de zes pogingen is ongeveer 35% van de stellen zwanger.

IVF

Blijken bij jou beide eileiders dicht te zitten of lukt het niet om zwanger te worden met IUI, dan is In Vitro Fertilisatie (IVF) de volgende stap. Je krijgt dan hormonen die ervoor zorgen dat meerdere eicellen rijpen. Deze worden uit de eiblaasjes gezogen en in een lab bij de zaadcel van je partner gevoegd. Daarna is het de bedoeling dat er vanzelf bevruchting plaatsvindt. Als het gelukt is, wordt het bevruchte eitje terug in de baarmoeder geplaatst. Je cyclus wordt door middel van hormonen gestimuleerd.

Er wordt een embryo per keer geplaatst, en de resterende embryo’s worden ingevroren. Op het juiste moment in je natuurlijke cyclus kan opnieuw een embryo worden geplaatst. Je hebt dus meerdere kansen per behandeling. De eerste drie IVF-behandelingen worden tot je 43ste vergoed vanuit je basisverzekering.

Meerling

Sommige vrouwen krijgen na een succesvol IVF-traject een meerling. Die kans bestaat als er na bevruchting meerdere embryo’s in de baarmoeder worden teruggeplaatst, om de kans te vergroten dat minstens eentje zich ontwikkelt. Je kan (meestal) zelf aangeven of je een of twee embryo’s wilt laten terugplaatsen. Inmiddels is in Nederland het terugplaatsen wel echt beperkt tot maximaal twee embryo’s. Alleen in bijzondere gevallen mag hiervan worden afgeweken. Dat kan het geval zijn als er grondige twijfels zijn over de kwaliteit van de embryo’s of over de kans dat de baarmoeder ze accepteert. Overigens; bij ovulatie-inductie en IUI is er ook een kans van 10 tot 20 procent dat je een tweeling krijgt.

Hoe groot zijn je kansen?

De kans dat stellen die eerst IUI doorlopen hebben en daarna IVF zwanger raken is in totaal meer dan 50%. Van alle stellen die IVF ondergaan, is 40% na één behandeling zwanger. De kans verschilt per persoon. Je leeftijd, de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid en de kwaliteit van ei en zaad zijn allemaal factoren die meewegen. Veel vrouwen houden het bij een poging.

ICSI

Als het zaad van je man verminderd vruchtbaar is, kan de behandeling Intracytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI) uitkomst bieden. ICSI lijkt op IVF, met het verschil dat de geselecteerde zaadcel met een naald in de eicel wordt gebracht, en haar dus niet op eigen kracht hoeft te bereiken. Als het gelukt is, wordt het bevruchte eitje terug in de baarmoeder geplaatst. De eerste drie behandelingen worden ook hier vergoed vanuit de basisverzekering, mits je niet ouder bent dan 42 jaar.

Hoe groot zijn je kansen?

De kans om zwanger te worden is bij ICSI ietsje groter dan bij IVF. Bij stellen die deze behandeling ondergaan, gaat het namelijk meestal om verminderde vruchtbaarheid bij de man. De eicel is vaak wel van goede kwaliteit, en dat vergroot de kans op bevruchting.

Shinta Lempers (33) woont in Utrecht met Allan (32) en dochter Evi-Aiko (0).

Ook Saar Koningsberger werd maar niet zwanger. Er gebeurde wel van alles in haar lichaam, maar niet genoeg om een cyclus op gang te brengen. En toch is ze nu mama. Lees haar verhaal. Een doula denkt, zucht en jankt met je mee als het tegenzit. Dit doet ze nog meer.

Het hormonencircus, ga jij d’r aan?

Loading ... Loading ...