10-12 MND Eetopvoeding

Tips voor een goede eetopvoeding

Op het moment dat je de borstvoeding afbouwt en vaste voeding introduceert, begint ook de eetopvoeding van je kind: heel belangrijk voor de ontwikkeling.  Het is fijn voor jou en je kindje om goede eetgewoontes aan te leren. Als dit goed gaat, helpt het bij een goede ontwikkeling van gezonde eetgewoontes, waar hij de rest van zijn leven baat bij heeft.

Wat is eetopvoeding?

Eetopvoeding omvat alles rondom de eetgewoonten die je je kind(eren) aanleert. Van eetmomenten, plekken om te eten, wat te eten en hoe te eten: alle gedragingen rondom voeding en eten beginnen al vroeg, en beginnen bij jou! Af en toe is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Jij wilt graag gezond en veel groente, en je peuter misschien wel niet. We hebben wat tips voor je op papier gezet, zodat jij je kleine op kan laten groeien tot een gezonde eter.

1. Eten op vaste momenten

Gewoontes aanleren gaat makkelijker als een bepaalde handeling telkens op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plek herhaald wordt. De momenten waarop er borstvoeding of opvolgmelk werd gegeven bepaalde je kind, maar probeer nu toe te werken naar vaste momenten, zoals ontbijt – tussendoor – lunch – tussendoor – warme maaltijd. Op deze manier krijgt je kleine door dat eten en drinken niet de hele dag doorgaat. Heb je moeite met wat je je kleine telkens voor moet schotelen? Bekijk dan onze voedingsschema’s ter inspiratie.

2. Jij bepaalt, en je kind bepaalt

Dat houdt in: jij bepaalt wat en wanneer er gegeten wordt, je kind bepaalt hoeveel. Baby’s en jonge kids kunnen zelf heel goed aangeven wanneer ze vol zitten. Als je eten opdringt terwijl je kind vol zit eet hij misschien te veel en raakt hij hieraan gewend. Dit kan op den duur leiden tot overgewicht. Ook voelt je kind dan minder goed dat hij vol zit. Straffen als je kind niet eet heeft dan ook geen zin en werkt averechts. Dit kan ertoe leiden dat je kind negatief gaat denken over eten. Eet je kind structureel weinig en maak je je zorgen? Bespreek dit dan op het consultatiebureau.

3. Eet gevarieerd

Volgens verschillende onderzoeken kun je je kindje in de buik al ‘laten wennen’ aan verschillende smaken. Jouw voedingspatroon als je zwanger bent heeft ook invloed op de smaak van je moedermelk. Door gevarieerd te eten laat je je kindje dus al kennis maken met verschillende nuances door borstvoeding. Laat je kindje ook gevarieerd eten als je met oefenhapjes begint – maar bouw het rustig op. Eén smaak per keer, en geef een bepaalde groente of fruit niet direct op als je baby een hapje een keer niet lekker vindt. Soms moet je kindje een smaak tot wel 10 keer proberen voordat hij gewend is aan de smaak.

 

4. Neem de tijd

Neem rustig de tijd, zeker als het gaat om de eerste oefenhapjes. Zowel jij als je baby worden er niet beter van als jullie eetmomenten gaan haasten. Laat je kindje zelf het einde van de maaltijd bepalen: het gaat namelijk om ontdekken. En ontdekken kan even duren! Zeker als je een nieuwsgierig aagje aan tafel hebt.

5. Eet samen aan tafel

Eten op de bank, voor de tv, of nog op een andere plek: het kan heel gezellig zijn, maar liever doe je dat niet. Je nieuwe eter heeft rust, regelmaat en comfort nodig. Dat betekent gezellige gesprekken en verhalen over de dag, en geen onrust, kibbelpartijen of TV aan op de achtergrond. Ook betekent het eten aan tafel, zodat je kindje leert dat dat de plek is om te eten. Maak er bovenal een gezellig momentje op de dag van.

Als de maaltijd voorbij is ga je van tafel. Heeft je kleine niks op? Dat kan. Ruim de tafel gewoon af, en probeer het bij de volgende maaltijd weer opnieuw. Geef in dit geval niks tussendoor, want dan leer je de kleine dat hij alsnog te eten krijgt wanneer hij erom vraagt, en het neemt de honger voor de volgende maaltijd weg.

6. Geef het goede voorbeeld

Je kind is waarschijnlijk, zoals bijna elk kind, een echte na-aper. Als je kind jou bij de maaltijd komkommer, tomaatjes of druiven ziet eten dan wordt zijn interesse in deze voedingswaren vergroot. Maar ziet hij jou de hele dag door (ongezond) eten – dan zal hij dat ook willen. Als je normaal en gezond eetgedrag laat zien aan je kind, dan wordt dit de norm.

 

Maak er bovenal een gezellig momentje op de dag van.

 

7. Wennen is het toverwoord

En geduld is het andere toverwoord. Door je kindje geduldig te laten wennen aan verschillende voedingswaren geef je ‘m de tijd om een gevarieerde, gezonde eter te worden. Een kindje heeft gemiddeld 10 x nodig om te wennen aan de smaak en structuur van een nieuw product. Weet je niet zo goed hoe je moet beginnen met het introduceren van nieuwe smaken aan je kindje? Bekijk hier onze op- en afbouwschema’s.

 

 

 

Ook interessant voor jou