0-3 MND

Mijn baby is hongerig

Begint je baby na een voeding binnen twee uur weer te huilen en slaapt hij niet door? Dan kan het best eens zijn dat-ie niet genoeg gegeten heeft. Het is lastig om te bepalen of je baby ook écht honger heeft, want in principe krijgt je kindje voldoende binnen als je borstvoeding geeft. Maar wat als je baby altijd honger lijkt te hebben? Is het oké om bij te voeden? En hoe zorg je ervoor dat jouw hongerige kleine ook weer niet te veel voeding binnenkrijgt? We vertellen het je allemaal.

Hongersignalen van je baby

Of je baby honger heeft, kun je herkennen aan de hongersignalen van je baby. Iedere baby is natuurlijk anders, maar er zijn wel een aantal universele signalen die jou laten weten dat je kindje honger heeft.

Hoe meer honger je baby heeft, hoe duidelijker de signalen worden.

Aan de volgende signalen kun je merken dat-ie honger heeft:

  • Je baby slaapt minder diep.
  • Je baby brengt zijn handjes naar zijn gezicht.
  • Je baby maakt hapbewegingen met zijn mond.
  • Je kleintje maakt zoekende bewegingen naar je borst.
  • Je baby maakt smakgeluidjes.
  • Je baby steekt zijn tongetje uit.
  • Je kleine wordt erg bewegelijk en onrustig.
  • Je baby doet zijn mondje open zodra hij een aanraking bij zijn mondje voelt.
  • Je baby zuigt op zijn handje, een speen of je pink.

Als je baby op deze signalen geen reactie ontvangt begint hij te huilen.

Continue hongersignalen

Je weet nu wat de hongersignalen van je baby kunnen zijn. Maar wat als je kleintje je continu hongersignalen laat zien? Kan je hem gewoon blijven voeden? Kun je te veel voeding geven?

Hongerige baby bij borstvoeding

Soms heeft een baby nog maar net een voeding achter de rug en vragen ze al om een volgende. Probeer eerst de honger te ‘stillen’ met een speen of vinger. Helpt dit niet? En biedt alleen borstvoeding de oplossing tegen het huilen? Dan kan het zijn dat jouw kleine een hongerige baby is. Bij hongerige baby’s is er geen sprake van een zuigreflex, maar ze hebben echt honger. Mocht je je baby alleen kunnen stillen met voeding, bespreek dit dan met je consultatiebureau.

Wat kun je doen?

Als je borstvoeding geeft hoef je je geen zorgen te maken dat je te veel geeft. Moeder Natuur heeft het namelijk zo geregeld dat de samenstelling van jouw borstvoeding zich aanpast aan de behoefte van je baby. Je kunt dus met een gerust hart borstvoeding aan je hongerige kindje geven.

Opvolgmelk > 6 maanden

Is je baby ouder dan 6 maanden en geef je opvolgmelk? Dan werkt het net even iets anders. Bij kunstvoeding wordt de samenstelling niet automatisch aangepast aan de behoefte van je kleine. Je moet dus opletten dat-ie niet te veel voeding krijgt. Als dit wel gebeurt loop je de kans dat hij te veel aankomt. Het is niet goed als je baby te veel calorieën (energie) binnenkrijgt, dan wordt hij te zwaar. Ook krijgen de nieren en het maag-darmkanaal veel te verduren omdat ze hele grote hoeveelheden melk nog niet kunnen verteren. Het is dus belangrijk dat je je houdt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Wat kun je doen?

Let op het drinktempo van je baby. Zo’n 10 tot 15 minuten per voeding is een goed drinktempo. Drinkt je kleine sneller? Dan kan hij na de voeding nog wat zuigbehoefte hebben en kan het zijn dat je kleine eerder komt voor een volgende voeding. Probeer in dat geval eens om je borstvoeding te kolven en bied deze fles aan in combinatie met een speen met een kleiner gaatje. 

 

KOAG/KAG-nr. 4334-0422-1777.