40 weken zwanger

Lengte baby: >50 cm Gewicht baby: 3,5 kg

Jouw baby
Als je 40 weken zwanger bent is het  vetlaagje op de huid van je baby en de donshaartjes bijna verdwenen. Misschien zie je nog wat restjes na de geboorte. Je placenta geeft antistoffen aan je baby mee om hem te beschermen tegen infecties in de buitenwereld. Als je besluit om borstvoeding te geven, zal je baby na de geboorte veel noodzakelijke antistoffen uit de moedermelk halen. Je kindje heeft in de baarmoeder vruchtwater ingeslikt en zijn spijsverteringsstelsel verwerkt dit to 'meconium': deze afvalstoffen vormen de eerste ontlasting na de geboorte. Zijn eerste poepje.

Jouw lichaam bij 40 weken zwangerschap
Al 40 weken zwanger! Let op signalen die het moment van je bevalling aankondigen: de vliezen breken, je krijgt regelmatige en sterke weeën, je verliest bloed. Als je hebt gekozen om in het ziekenhuis te bevallen, volg dan de instructies van je verloskundige op om te weten wanneer het beste moment is om daar naartoe te gaan. Wanneer je merkt dat je gaat bevallen, is het goed om de frequentie van de weeën tellen: tel vanaf het begin van elke wee tot aan het begin van de volgende en neem de tijdsduur op van elke wee (van begin tot eind). Er zijn middelen om de pijn te verlichten gedurende de bevalling, sommige medicijnen verlichten een beetje en andere nemen de pijn helemaal weg.

Heb je hier nog vragen over, bespreek deze dan met je verloskundige, gynaecoloog of met een anesthesist. Opgezwollen voeten en enkels in de weken na de bevalling zijn normaal, leg je voeten omhoog en neem rust. Je hebt het verdiend!

Gezondheidsadvies
Maak onderscheid tussen harde buiken en de echte bevalling. Hoe doe je dat? Door de tijd op te nemen. Noteer het begin van elke wee, het interval tussen 2 weeën en de tijdsduur. Van je verloskundige heb je instructies gekregen wanneer je contact op moet nemen. Zorg dat jij of je partner alles goed noteert zodat je de verloskundige goed kan informeren.

Ben je benieuwd hoe jouw kindje zich gedurende jouw zwangerschap ontwikkelt? Bekijk onze zwangerschapskalender of lees alvast meer over borstvoeding.
week 39

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws, tips en weetjes.

 

Inschrijven

Top