39 weken zwanger

Lengte baby: 48 cm Gewicht baby: 3 kg

Jouw baby

Al 39 weken zwanger. Spannend! Het is onmogelijk te voorspellen wanneer je baby exact wordt geboren. Let op, je hebt waarschijnlijk al wat losse oefenweeën gehad. Als deze intens en continu beginnen te worden (meer dan 5 per uur), kan het zijn dat je aan het bevallen bent.

Onthoud deze signalen:
• Regelmatige weeën met steeds kortere tussenpozen
• De vliezen breken (de vruchtzak)
• Slijmerige afscheiding met bloed
• Pijn in je onderrug
• Een menstruatieachtige pijn

Hoewel je baby gedurende de 39 weken van je zwangerschap al ontwikkeld is, blijft hij na de geboorte natuurlijk verder groeien. Zijn hersenen en zenuwstelsel zullen zich blijven ontwikkelen tot in de pubertijd. Ook de fysieke eigenschappen van je baby veranderen naarmate hij groeit. De kleur van zijn haren en ogen zullen na de geboorte vaak nog veranderen.

Jouw lichaam bij 39 weken zwangerschap
Je baarmoeder is groot genoeg om je baby te ondersteunen. Deze zal blijven groeien tot de dag van de bevalling. Je borsten krijgen de optimale grootte en je komt nu geleidelijk wat minder aan. Het is bijna zover!

Gezondheidsadvies
Koop een voedingsbeha (als je borstvoeding gaat geven). Doe dat niet te lang van tevoren omdat je borsten nog groeien en melk zullen aanmaken wanneer je kindje geboren wordt. Week 39 is een goed moment daarvoor. Kies een beha met een goede ondersteuning en bij voorkeur zonder beugels. Beugels kunnen op de melkklieren drukken en deze afknellen. Een voedingsbeha heeft afneembare cups zodat je makkelijk borstvoeding kunt geven

Dit is het globale verloop van de bevalling:
1. De latente fase. Dit deel van de bevalling kan 12 uur of langer duren, de weeën duren tussen 30 en 60 seconden en komen om de 5 tot 20 minuten.
2. De ontsluitingsfase. De laatste paar uur duren de weeën tussen 45 en 60 seconden en komen ze om de 2 à 5 minuten. Ze worden krachtiger en heviger.
3. De overgangsfase. Deze kan een paar minuten of een paar uur duren, de weeën duren 60 tot 90 seconden en komen om de 2 à 3 minuten.
4. De uitdrijvingsfase. Persen. Dit kan een paar minuten duren of meer dan een uur, de weeën duren 45 tot 90 seconden en komen om de 2 à 3 minuten.
5. De geboorte!

Ben je benieuwd hoe jouw kindje zich gedurende jouw zwangerschap ontwikkelt? Bekijk onze zwangerschapskalender of lees snel meer over de 40e week van je zwangerschap.


week 39

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws, tips en weetjes.

 

Inschrijven

Top