30 weken zwanger

Lengte baby: 35 cm Gewicht baby: 1,2 kg

Jouw baby
Je baby zal dit trimester aanzienlijk groeien. Daardoor kan het zijn dat je vanaf de 30e week van je zwangerschap minder beweging voelt in je buik, omdat de ruimte daar steeds beperkter wordt. Maar het is belangrijk dat je de bewegingen van je kindje wel regelmatig in de gaten houdt (ga bijvoorbeeld op een rustige plaats liggen na het avondeten). Als je vragen hebt over het bewegen van je baby en je minder activiteit voelt, neem dat contact op met je verloskundige.

Jouw lichaam bij 30 weken zwangerschap
Je zult vanaf 30 weken gemiddeld een halve kilo per week aankomen. Dit is bij iedere vrouw verschillend. Je lichaam werkt hard om voedingsstoffen en zuurstof aan je baby te geven. Je middenrif drukt op je baarmoeder, waardoor je kortademig kunt zijn. Maar het leukste is dat je baby waarschijnlijk heel actief is. Je zult de dagelijkse schopjes goed voelen. Er zijn veel hormonale veranderingen en je voeten zwellen op. Als je 30 weken zwanger bent is het normaal dat je vocht vasthoudt, maar als de zwelling te lang aanhoudt of teveel ongemak met zich meebrengt,

meld dit dan aan je verloskundige. Sommige vrouwen hebben last van harde buiken: onregelmatige samentrekkingen van de baarmoeder die in intensiteit variëren. Let op, als je meer dan 5 weeën in een uur voelt, moet je dit aan je verloskundige melden.

Gezondheidsadvies
Striae op je buik en borsten komen vaak voor. Striae kun je niet voorkomen. Het is een kwestie van aanleg. Je kunt wel crèmes gebruiken om je huid die veel te verduren heeft, te verzachten en te voorkomen dat deze droog en trekkerig aanvoelt.
Ben je benieuwd hoe jouw kindje zich gedurende jouw zwangerschap ontwikkelt? Bekijk onze zwangerschapskalender of lees snel meer over de 31e week van je zwangerschap.
week 30

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws, tips en weetjes.

 

Inschrijven

Top