19 weken zwanger

Lengte baby: 19 cm Gewicht baby: 200 gr

Jouw baby
Vanaf de 19e week van je zwangerschap blijft je baby doorgroeien, maar wel wat minder snel. Veel botten in het lichaam van je kindje beginnen te verharden, ook die van het oor. Dit zorgt ervoor dat je baby vanaf nu geluiden kan horen zoals je hartslag of het stromen van het bloed door de navelstreng. De komende weken ontwikkelt het gehoor steeds verder tot je kindje zelfs geluiden van buiten de buik kan horen, zoals je stem of muziek.

Jouw lichaam bij 19 weken zwangerschap
Tijdens het tweede trimester merk je waarschijnlijk dat je meer eetlust hebt. Nu je 19 weken zwanger bent heeft je lichaam wat meer energie nodig voor de groei en ontwikkeling van je kindje. Ongeveer 200 calorieën meer dan normaal. Maar om voor 2 te eten is niet nodig. Je lichaam neemt nu je zwanger bent als vanzelf al meer gezonde voedingsstoffen op uit je voeding. Als je wilt kun je een extra boterham of wat meer fruit eten. Naarmate je verder in je zwangerschap komt, zul je minder gaan bewegen. Omdat je hierdoor juist energie uitspaart en kun je in die periode ongeveer evenveel eten als voor de zwangerschap. Een gezond dieet met voldoende eiwitten is belangrijk. Je buik en je borsten zullen deze weken behoorlijk groeien. Heb je al positiekleding en grotere beha's gekocht? Het kan zijn dat je die vanaf de 19e week van je zwangerschap wel echt nodig hebt.

Gezondheidsadvies
Zuivelproducten zijn een goede bron van calcium dat belangrijk is voor de botten en tanden van de baby. Zorg dat je tussen de 1200 en 1500 mg per dag binnenkrijgt. Dit staat ongeveer gelijk aan 450 ml melkproducten en 1,5 plak kaas per dag. Vermijd ongepasteuriseerde melk. Ongepasteuriseerde melk wordt vaak gebruikt voor zachte kazen als camembert, brie en roquefort. Het kan de bacterie listeria bevatten die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. Check altijd de verpakking, hier zal aangegeven zijn of het om gepasteuriseerde of rauwe melk gaat.

Ben je benieuwd hoe jouw kindje zich gedurende jouw zwangerschap ontwikkelt? Bekijk onze zwangerschapskalender of lees snel meer over de 20e week van je zwangerschap.
week 19

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws, tips en weetjes.

 

Inschrijven

Top