17 weken zwanger

Lengte baby: 16 cm Gewicht baby: 135 gr

Jouw baby
De organen van je kindje zijn in week 17 van je zwangerschap verder ontwikkeld. Hij heeft langere armen en benen en hij heeft zijn bewegingen al beter onder controle. Ook de botten van je baby ontwikkelen zich. Daarom verdubbelt het gewicht van je baby gedurende de komende weken. Hij kan zelfs een knijpreflex ontwikkelen en vanaf deze week zijn eigen handen, voeten of de navelstreng vastpakken. Rond de 17e week van je zwangerschap kan je baby ook licht en donker onderscheiden.

Jouw lichaam bij 17 weken zwangerschap
Als je een trekkerig gevoel of buikklachten hebt, is dat omdat de gewrichtsbanden aan het oprekken zijn en robuuster worden om de steeds groter wordende baarmoeder te ondersteunen.

Gezondheidsadvies
Als je een combinatietest hebt laten uitvoeren en de kans op een afwijking bij je kindje verhoogd blijkt, wil je misschien een vruchtwaterpunctie laten uitvoeren.

Ook als de kans dat je kindje een afwijking heeft om een andere reden vergroot is, kan een vruchtwaterpunctie duidelijkheid geven. Als je hiervoor kiest zal deze test tussen week 16 en 20 van je zwangerschap uitgevoerd worden om te zien of de baby een genetische aandoening heeft of een afwijking als het downsyndroom. De gynaecoloog maakt een echo om het vruchtwater rond de baby te lokaliseren. Vervolgens neemt hij wat vruchtwater af en analyseert een klein gedeelte daarvan. Je zult je misschien afvragen of het pijn doet. Veel vrouwen vergelijken het met iets vervelends als bloed afnemen. Je kunt een plaatselijke verdoving vragen als je dat prettig vindt. Artsen raden aan om de 72 uur na een vruchtwaterpunctie te ontspannen en niet zwaar te tillen, niet te veel te bewegen, geen vliegreis te maken of seks te hebben, omdat dit het risico op een miskraam kan verhogen. Samen met je verloskundige of gynaecoloog beslis je of een vruchtwaterpunctie voor jou wenselijk is.

Ben je benieuwd hoe jouw kindje zich gedurende jouw zwangerschap ontwikkelt? Bekijk onze zwangerschapskalender of lees snel meer over de 18e week van je zwangerschap.
week 17

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws, tips en weetjes.

 

Inschrijven

Top