De Wereld van Hero Babyvoeding
Header Zwanger

11 weken zwanger

Lengte baby: 5,5 cm Gewicht baby: 10 gr

Jouw baby
Week 11 van je zwangerschap markeert het begin van een periode waarin alle belangrijke organen van je kindje gevormd zijn en beginnen te functioneren. De vinger- en teennageltjes zijn ook aan het groeien net als de minuscule tandjes in het tandvlees. Deze zullen als je kindje ongeveer 6 maanden oud pas echt gaan starten met groeien.

Jouw lichaam bij 11 weken zwangerschap
In week 11 kan je gewone kleding kan al wat strak gaan zitten, ook je beha. Je spijsvertering is wat vertraagd en moet nu hard werken om de opname van de voedingsstoffen uit alles wat je eet te vergroten. In de deze periode wordt je zelf misschien al wat zwaarder, maar dat heeft niets te maken met de groei van je baby. Die weegt nog maar 60 gram. De gewichtstoename komt door het vruchtwater, de placenta en de groei van je baarmoeder en borsten.

week 11

Gezondheidsadvies
Nadat je een aantal onderzoeken hebt gehad zoals bloed- en urineonderzoek, kun je na 11 weken zwangerschap ervoor kiezen om een combinatietest te laten doen. Dit onderzoek bepaalt de kans op een downsyndroom of andere chromosoomafwijkingen.
Als je besluit dit onderzoek te doen, dan moet dit tussen de 11e en de 14e week gebeuren. 
Hoe werkt dit onderzoek? Tijdens een echo wordt de ruimte gemeten (de nekplooi) in het nekje van je kindje. In het geval van een afwijking hebben baby's tijdens het eerste trimester de neiging meer vloeistof op te hopen in hun nek. Hierdoor is de transparante ruimte groter dan normaal. De nekplooimeting i.c.m. de bloedtests is voor 80% betrouwbaar en brengt geen risico’s met zich mee. Daarom besluiten steeds meer vrouwen eerst dit onderzoek te doen. In het geval van een verhoogde kans op een afwijking, kunnen ze dan daarna besluiten om ook een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie te doen. Het resultaat van deze onderzoeken is definitiever, maar brengt ook een verhoogde kans op een miskraam met zich mee.
Net nieuw is de NIPT-test waarbij jouw bloed wordt onderzocht. Deze test is brengt geen risico op een miskraam met zich. Ook bij deze test zul je in het geval van een afwijkende uitslag nog verder onderzoek moeten doen. Door de hogere nauwkeurigheid is de kans echter kleiner dat deze vervolgonderzoeken noodzakelijk zijn.

Ben je benieuwd hoe jouw kindje zich gedurende jouw zwangerschap ontwikkelt? Lees snel meer over de 12e week van je zwangerschap.

Header Zwanger

12 weken zwanger

Lees snel meer over wat je volgende week kunt verwachten!

Lees meer