10 weken zwanger

Lengte baby:  3 cm Gewicht baby: 3 gr

Jouw baby
De oogleden van je baby zijn gevormd, maar zitten nog dicht. Deze gaan pas in de 26e week open. In deze week is de staart van de foetus helemaal verdwenen en je kunt de handen en de voeten beter onderscheiden. Je baby begint steeds menselijkere vormen te krijgen. Het hoofd is nog wel veel groter dan de rest van het lichaam. Je kindje maakt misschien al af en toe een beweging. Hier merk je nu nog niets van. In deze week zul je de eerste echo krijgen om te kijken of alles goed is met je kindje. Mocht je zwanger zijn van een tweeling, dan zul je daar nu achter komen, omdat er dan 2 hartjes te horen zijn.

Jouw lichaam bij 10 weken zwangerschap
Je taille wordt breder maar je ziet er nog niet zwanger uit. Je hebt wel last van die typische kwaaltjes van de eerste maanden: brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, stemmingswisselingen. Ook binnenin je lijf verandert er veel. Je lichaam maakt ongeveer 50% meer bloed aan wat je hart allemaal rond moet pompen. Hiermee ondersteunt je lichaam de groei van de baarmoeder en vervoert het zuurstof en voedingsmiddelen naar je kindje. Je bloedvaten verwijden zich sneller en dat is de reden waarom je misschien moeite met ademhalen hebt.

Gezondheidsadvies
Het kan zijn dat je last hebt van je darmen tijdens de zwangerschap, dat komt omdat je veel progesteron aanmaakt. Progesteron zorgt ervoor dat de foetus zich goed kan nestelen door de spierwand te verslappen. Daarnaast verslapt het ook de darmwand. Hierdoor wordt je spijsvertering langzamer, wat een opgezette buik, verstopping en winderigheid kan veroorzaken. Hoe meer je eet, hoe groter de kans dat je je niet lekker voelt. Daarom is het goed om meerdere keren per dag licht te eten in plaats van 3 zware maaltijden.

Ben je benieuwd hoe jouw kindje zich gedurende jouw zwangerschap ontwikkelt? Bekijk onze zwangerschapskalender of lees snel meer over de 11e week van je zwangerschap.
week 10

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws, tips en weetjes.

 

Inschrijven

Top