De Wereld van Hero Babyvoeding
Hero Baby | Borstvoeding | Onrust tijdens het voeden

Obstipatie bij je baby: wat kun je doen bij verstopping?

Als je baby een paar dagen niet poept, hoeft dit niet direct te betekenen dat je uk last heeft van obstipatie. Het is heel normaal als je baby soms een paar dagen geen ontlasting heeft. En het is ook heel normaal als je baby drie keer per dag een poepluier heeft. Het is vooral belangrijk dat je kleine geen last heeft van zijn ontlasting.

Wat is obstipatie?

Als je baby last heeft van obstipatie, ook wel verstopping genoemd, hoopt harde en droge ontlasting zich op in de darmen. Wanneer voedsel in de darmen terecht komt, nemen de darmen vocht en voedingsstoffen op uit het voedsel. Wat overblijft, is de ontlasting. Als de ontlasting langer in de darm blijft zitten, wordt het harder en droger. Dit kan ervoor zorgen dat het voor je uk pijnlijk en moeilijk is om de ontlasting eruit te persen. Hier kan 'ie dus flink last van hebben, waardoor 'ie onrustig of huilerig kan worden. Ook kan je kleine zijn ontlasting (onbewust) gaan tegenhouden, waardoor het probleem alleen maar groter wordt. Obstipatie is vervelend, maar meestal onschuldig. Het is één van de meest voorkomende babykwaaltjes.

Wat veroorzaakt obstipatie bij je baby?

Obstipatie kan worden veroorzaakt doordat het maagdarmstelsel van je kleine nog niet helemaal goed werkt. Bij de stoelgang spelen verschillende lichaamsdelen een rol. Als een van deze lichaamsdelen nog niet helemaal goed functioneert, kan dat problemen geven. Ook bij de overstap van borstvoeding naar flesvoeding kan verstopping ontstaan. De darmen van je uk moeten dan even wennen aan de nieuwe voeding. Geef je baby een week of twee om hieraan te wennen. Dit geldt overigens ook voor het wisselen van type/merk flesvoeding of wanneer je met de eerste hapjes begint.

Tips om obstipatie bij je baby te verhelpen

Ook al is er meestal niks ergs aan de hand, je kleine uk kan wel veel last hebben van zijn verstopping. Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om je kleine te helpen:

  • Zorg ervoor dat je baby voldoende vocht binnenkrijgt. Als je flesvoeding geeft is het belangrijk om de juiste dosering aan te houden. Eén afgestreken maatschepje poeder op 30 ml water. Extra water toevoegen mag, maar dan is het belangrijk dat je kindje de fles helemaal leeg drinkt. Of geef een beetje (10-20 ml) water tussen de voedingen door.
  • Zorg ervoor dat je kleine de aanbevolen hoeveelheid vezels binnenkrijgt. Is je baby al toe aan vaste hapjes? Geef ‘m dan vezelrijke producten zoals groente, fruit en later ook volkoren producten. Vezels houden namelijk vocht vast, dit verhelpt en voorkomt obstipatie.

Houdt de verstopping aan?

Ga niet zelf aan de slag met laxeermiddelen of olie en dergelijke. Probeer ook niet met een thermometer de ontlasting op te wekken, dit kan namelijk de anus van je baby beschadigen. Als de verstopping bij je kleine aanhoudt, ga dan naar de huisarts.

Meer weten over babykwaaltjes?

Diarree, koemelkallergie, luieruitslag, het zijn maar een paar van de vervelende kwaaltjes waar je baby last van kan hebben. Soms is het moeilijk om precies te bepalen waardoor je kleine zich niet lekker voelt. Daarom hebben we de meest voorkomende kwaaltjes voor je op een rij gezet, met de symptomen waaraan je ze kunt herkennen en natuurlijk ook wat tips waarmee je je kleine kunt helpen. Hopelijk voelt je baby zich snel weer beter!