De Wereld van Hero Babyvoeding
Hero Baby verkouden baby

Verkouden baby? De do’s en dont’s

Met de herfst kondigt ook het snottebellenseizoen zich aan. Bereid je maar weer voor op veel geveeg, gejengel en een aantal slapeloze nachten. Baby’s zijn extra vatbaar en kunnen in hun eerste jaar wel tien keer verkouden worden –en jij dus ook. Hoe help je je baby en zorg je dat je zelf niet omvalt?

Hero Baby baby verkouden in bad
Een warm bad: één van de do's voor als je baby verkouden is.

Ohjee, loopt daar een straaltje snot uit je baby’s neusje? Je voelt ‘m al aankomen: daar gáán we weer. Baby’s zitten, zeker op kinderdagverblijven dicht op elkaar. En aangezien ze in de herfst- en winterperiode weinig naar buiten gaan, kun je erop rekenen dat die bacillen ook jouw baby bereiken.

Do’s:

  • Geef je baby iets voor z’n verstopte neus. Gebruik een neusspray bedoeld voor baby’s (de huisarts kan je adviseren) met zoutoplossing of probeer de neus van je baby met een neuspompje leeg te maken. Je kunt ook z’n matrasje iets verhogen bij het hoofdeinde, zo kan je baby vrijer ademhalen.
  • Wissel de nachtdienst af met je partner. Zo weet je dat je in ieder geval om de dag een volle nacht kunt slapen.
  • Ga samen stomen. Zet de hete douche aan en hou de badkamerdeur dicht. Is je stoomruimte klaar? Ga dan samen met je baby in de badkamer zitten (max. 15 minuten). Zo verlicht je het verstopte gevoel bij je baby. Zorg altijd dat je baby niet in contact komt met het hete water. En laat het stoom een laagje vocht op de huid van je baby achter? Zorg dan dat je ‘m goed afdroogt en snel weer inpakt, om te voorkomen dat-ie teveel afkoelt.
  • Neem je baby mee in bad. Door het warme water komt z’n snot beter los en kun je het neusje goed schoonmaken. Check altijd voor je je baby in bad doet, met een badthermometer, of de temperatuur geschikt is. Na een badsessie slapen veel baby’s als een roosje.
  • Slaap je zelf slecht omdat je hummel verkouden is? Gun jezelf dan een middagje vrij van werk. Kruip lekker onder de wol met een kop warme choco, kijk series tot je erbij neervalt of blader door je favoriete tijdschriften. In slaap vallen mag!

Dont’s:

  • Waar je zelf wel eens een lepeltje honing toevoegt aan je thee bij een verkoudheid, doe je dit bij je baby echt liever niet. Het Voedingscentrum raadt honing af bij kinderen tot 1 jaar; dit heeft te maken met de mogelijke aanwezigheid van de bacterie clostridium botulinum, die gevaarlijk is voor je baby.
  • Ga niet naar buiten. Natuurlijk kun je prima even boodschappen doen met je baby in de warme draagzak of goed ingepakte kinderwagen, maar een ziek kind blijft toch het liefste binnen (net als z’n ouders).
  • Toch gaan werken: een baby die ziek is, heeft z’n vader, moeder of een ander vertrouwd gezicht nodig. Bovendien mag een baby met koorts ook niet naar de opvang. Maak het niet te gek; elk kind is wel eens verkouden en je hoeft ‘m echt niet altijd thuis te houden. Maar heb je het idee dat er meer aan de hand is, ga dan met je kind naar de huisarts en leg hem of haar lekker in de watten.
  • Wees niet te streng voor jezelf. Accepteer dat dit een pittige periode is en dat ook dit een fase is: het gaat over. En tot die tijd kun je maar beter een beetje lief zijn voor jezelf.
  • Maak geen ruzie met je partner. Ruzie door vermoeidheid zit in een klein hoekje maar is echt onnodig. Bovendien maakt het de situatie er niet leuker op. Zet een kopje thee voor elkaar, kruip ’s avonds tegen elkaar aan en benadruk nog even hoe goed jullie dit samen fixen.

Verkoudheid of het coronavirus?

Raadpleeg de website van de RIVM voor advies en meer informatie.