Veelgestelde vragen

Hero Baby Papjes met Granen

01 Hoe bewaar ik de Fruitpapjes met Granen?

De Fruitpapjes met Granen kun je buiten de koelkast bewaren. De THT staat op het knijpzakje gedrukt.

02 De inhoud van het Fruitpapje is voor mijn kindje te veel voor één keer. Kan ik de rest bewaren?

Je kunt het Fruitpapje na openen maximaal 1 dag in de koelkast bewaren, afgesloten met de dop. Wanneer je het kindje direct uit de verpakking hebt laten eten kun je het Fruitpapje met Granen niet bewaren. Het contact van de mond met de verpakking veroorzaakt bacteriën in het Papje, met mogelijk bederf/schimmelvorming als gevolg.

Nutrasense® Standaard Voeding

01 Wat is het verschil tussen het huidige assortiment en de nieuwe Hero Baby Nutrasense® producten?

Het belangrijkste verschil zit in de ingrediënten en de verpakking. Hero Baby Nutrasense® bevat deels melkvet in plaats van plantaardig vet en heeft een nieuwe handige verpakking met afstrijkrandje en opbergplek voor het lepeltje.

02 Waarom een nieuwe voeding?

Hero Baby doet al jaren onderzoek naar babyvoeding. Op basis van deze laatste inzichten blijven we onze producten vernieuwen.
Hero Baby Nutrasense® bevat deels melkvet in plaats van plantaardig vet en bevat ook alle vertrouwde voedingsstoffen zoals vitamines A, C en D.
Deze vitamines ondersteunen de weerstand van je kindje

03 Verandert er iets aan de bereidingswijze?

Nee er verandert niets aan de bereidingswijze. Wij raden altijd aan de bereidingswijze en het bewaaradvies te volgen van de betreffende verpakking en het bijbehorende lepeltje te gebruiken.

04 Kan ik in één keer overstappen naar Hero Baby Nutrasense®?

Voor een zachte overgang adviseren we de huidige voeding 1 of 2 dagen met de nieuwe voeding te mengen. Zo kan je kindje langzaam wennen.

05 Is het maatschepje van Hero Baby Nutrasense® hetzelfde als in de huidige Hero Baby Standaard producten?

Nee, dit schepje is anders. Gebruik altijd het schepje dat is meegeleverd in de verpakking voor de juiste dosering.

06 Ik gebruik nu Hero Baby, verandert er iets voor mij?

Nee, de nieuwe range komt naast de vertrouwde Hero Baby producten in de winkel. Jouw product blijft dus gewoon hetzelfde in samenstelling en verpakking. Het is nog steeds verkrijgbaar bij jouw vertrouwde supermarkt of drogist.

07 Wat is het assortiment van Hero Baby Nutrasense®?

We hebben een nieuwe range producten op de markt gebracht, Hero Baby Nutrasense®. Hero Baby Nutrasense® is verkrijgbaar in Standaard 2, Peutermelk 3 en Peutermelk 4. Hero Baby Nutrasense® zit in een handige verpakking met deksel, zodat de voeding makkelijk op te bergen en te doseren is.

08 Waar kan ik Hero Baby Nutrasense® kopen?

Hero Baby Nutrasense® is te koop in de meeste winkels van Albert Heijn, Kruidvat, Jumbo, Etos en Kruidvat. 

09 Kan ik Hero Baby Nutrasense® ook voor 24u klaarmaken?

We adviseren om de voeding per fles te bereiden. Als dit niet mogelijk is, kan de Standaard 2 en Peutermelk 3 en 4 ook voor 24u bereid worden. Volg hiervoor de aanwijzingen op de website 

Nutrasense ® Speciale Voedingen

01 Waar is Hero Baby Nutrasense® Pep 2 verkrijgbaar?

Hero Baby Nutrasense® Pep 2 is een medische voeding en verkrijgbaar bij Etos en bij de apotheek.

02 Smaakt de voeding van de Hero Baby Nutrasense® Pep 2 ook anders?

De voeding heeft een andere smaak door de verknipte eiwitten.

03 Hoe snel kan ik een verbetering verwachten bij het gebruik van de Hero Baby Nutrasense® Pep 2?

Het kan 2-4 weken duren voordat de klachten van een kindje minder worden. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

04 Verandert de ontlasting van mijn kindje door een overgang op de Hero Baby Nutrasense® Pep 2?

De ontlasting kan donkergroen kleuren en sterk ruiken door de verknipte eiwitten in de voeding.

05 Waarom gaat Hero Baby Allergy Care uit jullie assortiment?

In 2016 hebben we Hero Baby Nutrasense® Pep geïntroduceerd. Hero Baby Nutrasense® Pep is de enige flesvoeding voor de behandeling van koemelkallergie, die een combinatie bevat van een gehydrolyseerd wei-eiwit én caseïne. Hero Baby Nutrasense® Pep is inmiddels succesvol geïntroduceerd. Hero Baby heeft daarom besloten haar activiteiten rondom Allergy Care 700gr te beëindigen.

06 Waar kan ik Hero Baby Nutrasense® Comfort+ kopen?

Hero Baby Nutrasense® Comfort+ is te koop in de meeste winkels van Albert Heijn, Kruidvat, Jumbo, Etos en Kruidvat. 

Hero Baby flesvoeding

01 Mijn kindje krijgt speciale voeding Comfort+ 2. Welke voeding moet ik na 12 maanden geven?

Vaak groeien kindjes over hun klachten heen en kun je vanaf 12 maanden prima Hero Baby Nutrasense® Peutermelk 4 geven. Als je kindje toch nog klachten heeft, is het geen probleem wat langer door te gaan met de huidige speciale voeding. Overleg dit altijd even met je arts.

02 Waarom moet ik Hero Baby Standaard 3 vanaf 10 maanden geven?

Hero Baby Standaard 3 is afgestemd op de voedingsbehoefte van kindjes van 10 tot 12 maanden. Deze voeding bevat de voedingstoffen de je kindje in deze leeftijdsfase nodig heeft. Vanaf 12 maanden kan je peutermelk 4 geven aan je kindje.

Uit het assortiment

01 Waarom gaat Hero Baby Allergy Care uit jullie assortiment?

In 2016 hebben we Hero Baby Nutrasense® Pep geïntroduceerd. Hero Baby Nutrasense® Pep is de enige flesvoeding voor de behandeling van koemelkallergie, die een combinatie bevat van een gehydrolyseerd wei-eiwit én caseïne. Hero Baby Nutrasense® Pep is inmiddels succesvol geïntroduceerd. Hero Baby heeft daarom besloten haar activiteiten rondom Allergy Care 700gr te beëindigen.

Eerste hapjes

01 Mijn kindje vindt het groentehapje dat ik geef niet lekker, wat kan ik doen?

Je kindje heeft voor sommige fruit - en groentehapjes wat tijd nodig om te wennen aan een nieuwe smaak. Soms lust hij pas iets na 5 of 10 keer proeven.

02 Wanneer kan ik beginnen met het geven van brood aan mijn kindje?

Als je kindje zes maanden is mag je beginnen met het geven van brood. Begin met een korstje van het brood, zodat je kindje kan wennen. Vanaf zeven maanden kan je kindje een sneetje brood eten met daarop wat beleg bijvoorbeeld jam, appelstroop of alleen een dun laagje boter.

03 Hoe lang mag je groente koken voordat de vitamines verdwijnen?

Je kunt groente koken tot ze gaar en zacht zijn voordat je ze verwerkt in de maaltijd van je kindje. De tijd verschilt per groente.

04 Hoe kan ik de door mij bereide maaltijden het beste bewaren?

Als je een maaltijd voor je kindje wilt bewaren, zet deze dan zo snel mogelijk afgekoeld en afgedekt in de koelkast. In de koelkast kun je de voeding maximaal 48 uur bewaren. In de diepvries kun je een maaltijd ongeveer drie maanden bewaren.

05 Hoe maak ik het vlees voor mijn kindje klaar?

Je kunt het vlees het beste koken of stoven.

06 Vanaf welke leeftijd mag mijn kindje vlees eten?

Vanaf zes maanden mag je beginnen met vlees. Geschikt om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld kip of tartaar.

07 Waarom moet je met 4 maanden met vaste voeding beginnen?

Vanaf 4-6 maanden kun je met bijvoeding (groente en fruit) beginnen om zo voldoende voedingsstoffen met de voeding binnen te krijgen. Ook is bijvoeding belangrijk voor de mondmotoriek, voor het leren kennen van verschillende smaken en voor het wennen aan happen en slikken van vastere voeding.

08 Mijn kindje wil geen fruit meer eten. Wat moet ik doen?

Denk niet meteen dat je kindje tekort komt, als hij een tijdje niet genoeg eet of drinkt. Bedenk dat het normaal is dat een kindje de ene dag meer nodig heeft dan de andere dag. Probeer het op een ander moment opnieuw.

09 De ontlasting van mijn kindje verandert nu ik ben begonnen met vaste voeding, kan dat?

Het is heel normaal dat de ontlasting met de introductie van vaste voeding ook een vastere structuur krijgt. De kleur van de ontlasting kan ook veranderen. Zolang je kindje er geen last van heeft is dat niet erg.

10 Welke soorten groente en fruit kan ik als eerste geven?

Belangrijk is dat de voeding in vloeibare en gemalen vorm gegeven wordt. Baby’s zijn meestal dol op de zoetere smaak van wortelen, bloemkool, broccoli, doperwten, maïs, snijbonen en sperziebonen. Daar kun je dus mee beginnen. Van de fruitsoorten zijn peer, meloen, perzik, banaan, mango en appel ideaal als start.

11 Hoeveel vaste voeding mag ik geven in het begin?

Tussen de 4 en 6 maanden gaat het erom dat baby’s langzaam kunnen wennen aan nieuwe smaken. Ook het happen en leren eten van een lepeltje kan je nu langzaam proberen. Van nieuwe, vastere voeding geef je daarom eerst een paar (thee)lepeltjes.
Als ditzelfde hapje na een paar dagen goed gaat bij je baby dan kun je weer iets nieuws proberen. De hoeveelheid kun je dan naar verloop van tijd rustig opbouwen. Er is geen standaard richtlijn voor de hoeveelheid voeding.

12 Wat moet ik mijn baby als eerste hapje geven, fruit of groente?

Je kunt zelf kiezen, de volgorde is niet belangrijk. Meestal wordt eerst een fruithapje gegeven omdat dit iets zoeter van smaak is. De meeste baby’s vinden dat vaak lekkerder.

Flesvoeding algemeen

01 Waarom kan ik geen informatie vinden over flesvoeding voor kindjes van 0 tot 6 maanden?

Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Wettelijk is het niet toegestaan om informatie te verschaffen over flesvoeding voor kindjes van 0 tot 6 maanden. Overleg met je consultatiebureau of arts voor een passend advies.

02 Hoe lang kan ik flesvoeding bewaren?

Poeder kun je na het openen van de verpakking 4 weken bewaren op een koele, donkere plaats (niet in de koelkast). Hero Baby Flesvoeding kun je het beste hygiënisch bewaren in de Hero Baby Smartpack. Hero Baby Nutrasense® kun je gewoon bewaren in de verpakking (het blik) zelf.

Bereide flesvoeding moet binnen 1 uur na bereiding gegeven worden. Gooi restjes altijd weg, warm ze nooit opnieuw op.

03 Hoeveel vitamine D moet ik geven aan mijn kindje en tot wanneer?

Tot 4 jaar is het advies om altijd 10 microgram vitamine D per dag te geven, ongeacht de hoeveelheid flesvoeding. Je kunt dit doen met druppels of tabletjes. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Vaak hebben supermarkten deze producten ook in hun assortiment.

04 Waarom kan ik geen warm water uit de kraan gebruiken voor de bereiding van flesvoeding?

Voor de bereiding van flesvoeding kun je gewoon kraanwater gebruiken. Het water in Nederland is van prima kwaliteit. Wel is het belangrijk om koud water uit de kraan te gebruiken. Warm water uit een geiser of boiler en kan een te hoog gehalte aan metalen en soms bacteriën bevatten.

Tips

 • Gebruik altijd koud kraanwater dat rechtstreeks uit de waterleiding komt. Laat eerst de kraan even lopen voor je het koude water gebruikt, zodat eventuele restjes van boiler- of geiserwater uit de leidingen gelopen zijn.
 • Gebruik geen warm water uit boiler of geiser.
 • Bij gebruik van water uit een fles of pak: kies een variant met weinig mineralen en zonder koolzuur. Deze merken van water dragen de vermelding “geschikt voor de bereiding van babyvoeding”.

05 Hoe kan ik flesvoeding het beste meenemen als ik een dagje weg ga?

Ga je een dagje uit? Dan kun je voor de bereiding van het flesje gekookt water meenemen in een thermoskan en het poeder in een handig poederdoosje. Zodra je de voeding nodig hebt, doe je het water in de fles, de poeder erbij even doorroeren of schudden en klaar!

Je kunt natuurlijk ook een flesje bronwater meenemen, want vaak zijn in attractieparken en dierentuinen magnetrons aanwezig waar je het water kunt opwarmen.

06 Waarom zijn vetten belangrijk voor je kindje?

Ons lichaam heeft elke dag vetten nodig. Vet is een bron van energie en levert essentiële vetzuren (zoals LA en ALA). Essentiële vetzuren zijn belangrijk voor een goede groei en ontwikkeling. Lees meer

07 Mijn kindje is bijna 6 maanden. Hoe kan ik het beste overgaan op opvolgmelk?

Je kunt in één keer overgaan op opvolgmelk. Als je nog zuigelingenvoeding in huis hebt, dan kun je deze ook tijdelijk mengen met de opvolgmelk. Zo kan je kindje geleidelijk wennen aan de overgang. Ook borstvoeding kan gemengd worden met de aangemaakte opvolgmelk om makkelijker over te kunnen stappen.

Lees hier hoe je het beste van borst naar fles kan gaan.

Zwangerschap

01 Ik heb voordat ik zwanger was geen foliumzuur en vitamine D geslikt. Wat kan ik het beste doen?

Geen probleem, je kunt er ook mee beginnen zodra je weet dat je zwanger bent. Doe dit wel zo snel mogelijk, want foliumzuur is nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van je baby. De aanleg vindt plaats in de eerste weken na de bevruchting. Vitamine D draagt bij aan een goede botontwikkeling. Via de voeding krijg je te weinig foliumzuur en vitamine D binnen.

Foliumzuur kun je gebruiken tot en met de 10e week van je zwangerschap, vitamine D kun je de hele zwangerschap extra slikken. Foliumzuur en vitamine D zijn zonder recept te koop bij drogist of apotheek.

02 Mag ik ei eten?

(Gerechten met) eieren die niet goed gaar/ gekookt zijn kunnen besmet zijn met salmonella. Het is belangrijk om eieren goed gaar te maken/ hard te koken. Het eiwit en de eidooier moeten gestold zijn.

03 Ik heb veel last van verstopping. Hoe komt dat?

Door de verhoogde productie van hormonen, werken je darmen trager. Hierdoor blijft de ontlasting langer in je darmen zitten en dikt in. Het is dus zaak om die darmen weer flink aan het werk te zetten! Dat kan door regelmatig te eten, veel te drinken en genoeg te bewegen. Eet ook vezelrijk voedsel zoals brood, zilvervliesrijst, aardappelen en (gedroogd) fruit.

04 Wat is toxoplasmose?

Toxoplasmose is een infectie die wordt veroorzaakt door de Toxoplasma Gondii parasiet. Ben je besmet, dan kun je last hebben van grieperige verschijnselen, soms in combinatie met zwelling van de lymfeklieren.

Toxoplasmose kan bij het ongeboren kindje leiden tot afwijkingen aan het zenuwstelsel en de ogen. Bovendien kan een besmetting leiden tot spontane abortus of vroeggeboorte. De parasiet komt veelvuldig voor in rauw of onvoldoende verhit vlees, op groente en in de ontlasting van katten.

Zo voorkom je besmetting:

 • Eet alleen vlees dat goed gaar is.
 • Was alle groente en rauwkost goed.
 • Laat de kattenbak door iemand anders verschonen of draag handschoenen.
 • Draag ook handschoenen als je in de tuin werkt.

05 Mag ik feta eten?

De meeste buitenlandse kaassoorten die je in Nederland kunt kopen, zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze kun je dus veilig eten. Feta, brie, camembert en roquefort kunnen gemaakt zijn van rauwe melk (aangeduid op het etiket met ‘au lait cru’). Het is beter om deze kaas niet te eten, omdat je hierdoor een listeria besmetting kan oplopen. Kijk (vooral in het buitenland) goed op de verpakking en eet geen onverpakte kaas, waarvan je de herkomst niet kent.

06 Waarom mag ik geen lever eten?

Omdat het bomvol zit met vitamine A. En te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Neem daarom geen "pure" lever en gebruik van leverproducten niet meer dan 15-20 gram per dag (één belegde boterham).

07 Waarom hebben veel zwangere vrouwen last van bloedarmoede?

Bij bloedarmoede kan er een tekort aan ijzer zijn. Dit komt omdat je tijdens de zwangerschap extra ijzer nodig hebt voor de vorming van het bloed van je baby. IJzerrijke voeding kan helpen bloedarmoede te voorkomen. Heb je al ijzertekort, dan helpt voeding daar niet snel tegen en kun je beter een ijzerpreparaat nemen. Uiteraard in overleg met je arts.
IJzer zit in vlees en vleeswaren, volkoren broodsoorten, aardappelen en groente. Drink tijdens de maaltijd vitamine C-rijk vruchtensap, dit bevordert de opname van ijzer uit de maaltijd.

08 Ik ben bijna iedere ochtend misselijk. Wat kan ik daar tegen doen?

Leg naast je bril, boek of wekker, ook wat te eten en te drinken bij je bed. Als je direct iets eet en drinkt voordat je opstaat, ben je vaak minder misselijk. Drink sowieso voldoende tijdens de dag en eet regelmatig kleine hoeveelheden. Bijvoorbeeld zes keer per dag kleine maaltijden in plaats van drie grote.

09 Mag ik haring eten?

Als het cliché waar is, krijg je tijdens je zwangerschap enorme trek in haring. Geef er gerust aan toe. Want hoewel je haring rauw eet, kun je deze vis wel veilig gebruiken. Je eet hem namelijk alleen vers, en dan is er geen kans dat de vis besmet is. Daarnaast is haring een bron van goede vetten (omega 3 vetzuren), die een belangrijke rol spelen bij de hersenontwikkeling van je kindje. Eet tijdens je zwangerschap geen voorverpakte gerookte vis.

Kwaaltjes

01 Mijn kindje spuugt zo, hoe komt dat?

Het klepje dat de maag afsluit van de slokdarm sluit bij jonge kindjes vaak niet voldoende. Hierdoor kan de voeding makkelijk uit de maag weer in de slokdarm en uiteindelijk in de mond terug vloeien. Heel vervelend, maar niets om ongerust over te zijn. Ze groeien hier vanzelf overheen. Als je kindje heel vaak of krachtig spuugt is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

Een kindje met krampjes huilt veel, vooral vlak na de voeding en 's avonds. Hij trappelt met zijn beentjes, het hoofdje loopt rood aan, misschien voel je zelfs z’n buik borrelen. Oorzaak is dat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Maar je kindje kan ook last hebben van ‘meegehapte’ lucht of reageren op jouw voeding, als je borstvoeding geeft.
Dit kun je doen om je kindje te helpen:

 • Zorg dat je kindje rustig drinkt. Een ideaal drinktempo voor een fles van 200 ml is 15-20 minuten
 • Neem af en toe pauze om je kindje te laten boeren
 • Let erop dat de speen tijdens het voeden gevuld blijft met voeding. Zo komt er zo min mogelijk lucht mee
 • Badderen of zachtjes het buikje masseren (met de klok mee) kan verlichting geven bij je kindje
 • Als je flesvoeding geeft, kun je speciale voeding voor krampjes kiezen zoals Hero Baby Comfort 2. Overleg dit altijd met je arts of het consultatiebureau.
 • Leg je kindje niet na het voeden neer, maar houd hem nog een tijdje rechtop

02 Hoe herken je een koemelkallergie?

Een koemelkallergie bij je baby is snel te herkennen aan onderstaande klachten. Deze klachten kunnen apart of in combinatie voorkomen. Bij meerdere klachten is de kans groter dat het om een koemelkallergie gaat;

 • Je baby spuugt, heeft krampen, diarree of verstopping.
 • Je baby heeft constant een loopneus, verstopte neus, hoest de hele tijd en haalt piepend adem.
 • Je baby is lusteloos, inactief of juist overactief, huilt ontroostbaar, hij overstrekt en/of wil niet eten.
 • Je baby heeft jeukend eczeem, rode uitslag, zwellingen van oogleden/ tong/ lippen en/of galbulten.

Heb je het vermoeden dat je kindje een koemelkallergie heeft, neem dan altijd contact op met een arts.

03 Koemelkallergie, wat is dat?

Normaal gesproken beschermt je afweersysteem je voor schadelijke stoffen als virussen, bacteriën en schimmels. Maar bij sommigen reageert het afweersysteem ook op stoffen die geen gevaar opleveren voor het lichaam, bijvoorbeeld koemelkeiwit.

Ze krijgen problemen met hun huid, darmen en/of luchtwegen. Dit noemen we een allergische reactie als gevolg van een koemelkallergie. Omdat de darmpjes van je baby nog niet helemaal ontwikkeld zijn, kan (koemelk)eiwit via borst- of flesvoeding onverteerd in het bloed terechtkomen. Normaal ruimt het afweersysteem deze eiwitten zonder problemen op. Maar niet als je baby een koemelkallergie heeft. Dan krijgt hij klachten.

04 De ontlasting van mijn kindje verandert nu ik ben begonnen met vaste voeding, kan dat?

Het is heel normaal dat de ontlasting een vastere structuur krijgt zodra je kindje vaste voeding gaat eten. De kleur van de ontlasting kan ook veranderen. Dit is niet erg zolang je kindje er geen last van heeft.

Borstvoeding

01 Ik geef borstvoeding in combinatie met flesvoeding. Moet ik dan nog extra vitamine D en K geven?

Tot 4 jaar is het advies om altijd 10 microgram vitamine D per dag te geven, ongeacht de hoeveelheid flesvoeding. Of je ook extra vitamine K moet geven hangt helemaal af van de hoeveelheid flesvoeding die je kindje krijgt. Overleg dit met je consultatiebureau of bel gratis met ons Voedingskundig team 0800 0227434 voor advies.

02 Mijn kindje is overgevoelig voor mijn borstvoeding. Moet ik nu op dieet?

Hiervoor kun je beter even advies vragen aan een diëtist. Je voorkomt zo dat je van bepaalde voedingsstoffen te weinig binnenkrijgt. De diëtist zal je waarschijnlijk adviseren om tijdelijk geen koemelk, kippenei en soja te gebruiken.

03 Mag ik alcohol drinken nu ik borstvoeding geef?

Als je alcohol drinkt, komt dit via de borstvoeding bij je kindje. Hierdoor kan je kindje minder gaan drinken en kan het slaap/waakpatroon verstoord raken. Laat dat glaasje wijn dus liever nog maar even staan.

04 Kan ik pap maken van borstvoeding?

Ja dat kan zeker! Nadat je de borstvoeding hebt afgekolfd en verwarmd, kun je er rijstebloem aan toevoegen. Vanaf 4 maanden kan je baby hieraan toe zijn.

05 Ik moet tijdelijk naast de borstvoeding flesvoeding geven. Welke flesvoeding kan ik dan het beste geven?

We adviseren om contact op te nemen met het consultatiebureau voor een passend advies.

06 Hoe bewaar ik afgekolfde moedermelk?

De afgekolfde moedermelk kun je het beste zo snel mogelijk na het kolven bewaren in de koelkast (niet in de deur van de koelkast, dit is te warm) of de diepvries.

 • Bewaar afgekolfde moedermelk max. 3 dagen in de koelkast en in de diepvries maximaal 6 maanden.
 • Ontdooide moedermelk kan je 24 uur in de koelkast bewaren en niet opnieuw invriezen.

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws, tips en weetjes.

 

Inschrijven

Top