Ontdek de wereld van Hero baby
Koemelkallergie kwaaltjes

Koemelkallergie bij je baby

Koemelkallergie is de meest voorkomende allergie bij baby’s. Ongeveer 2-3% van de kinderen jonger dan 1 jaar heeft koemelkallergie. Doordat de darmpjes nog niet helemaal ontwikkeld zijn, kan (koemelk)eiwit via borst- of flesvoeding onverteerd in het bloed terecht komen. Normaal ruimt het immuunsysteem deze eiwitten zonder problemen op. Als je kindje koemelkallergie heeft, gebeurt dit niet en ontstaan er klachten. Je kindje krijgt bijvoorbeeld problemen met de huid, darmen en/of luchtwegen. Dit is een allergische reactie op het koemelkeiwit.

Hoe herken je dat je baby koemelkallergie heeft?
Koemelkallergie bij je kindje is niet altijd makkelijk te herkennen. Onderstaande symptomen kunnen apart of in combinatie voorkomen. Heeft je kindje meerdere klachten en houden ze langere tijd aan dan is de kans groter dat het om een koemelkallergie gaat. Raadpleeg dan je huisarts of consultatiebureau.

Mogelijke klachten bij koemelkallergie

  • Je kindje spuugt, heeft krampjes, diarree of juist verstopping.
  • Je kindje heeft constant een loopneus, verstopte neus, hoest continu of haalt piepend adem.
  • Je kindje is lusteloos, inactief of juist overactief, huilt veel en is ontroostbaar, overstrekt en/of wil niet drinken.
  • Je kindje heeft eczeem, rode uitslag, zwellingen van oogleden, tong, lippen en/of galbulten.

Wat kun je eraan doen?
Vermoed je dat je baby koemelkallergie heeft? Neem dan contact op met je huisarts of consultatiebureau. 
De behandeling van koemelkallergie bestaat uit het aanpassen van de voeding die je kindje krijgt. De enige betrouwbare test bij jonge kindjes is de ‘eliminatie-provocatietest’. Bij deze test wordt de koemelk uit de voeding van je kindje gehaald (eliminatiefase), om het vervolgens na een paar weken weer toe te voegen tijdens een test bij de kinder- of jeugdarts (provocatie). Nemen de klachten af tijdens de eliminatiefase en komen de klachten weer terug tijdens de provocatietest? Dan kan de diagnose koemelkallergie worden gesteld. Je (huis)arts kan je verder adviseren en je uitleggen welke voeding je je baby het beste kunt geven.
Koemelk zit in melkproducten, maar ook in veel andere producten, zoals sommige soorten brood, (room)boter en (smeer)kaas. Goed om te weten als je met bijvoeding gaat beginnen. Een lijst met merkartikelen die geen koemelk bevatten kun je bestellen op de website van het Voedingscentrum.