Ontdek de wereld van Hero Baby
Eerste hapjes Hoe leer je je kind gezond te eten

Hoe leer je je baby vaste voeding te eten?

Nu je baby uit de wieg groeit leert-ie ook steeds beter eten. Je gup kan zometeen van een lepel happen, kauwen en smaken proeven. Maar het gaat niet altijd vanzelf. Daarom, van ons voor jou: de veel voorkomende obstakels én ons advies.

Mijn baby lust niks
De nummer één hindernis waar ouders tegenaan lopen als hun baby op vaste voeding overgaat is de grote afkeer van gezonde prakjes. Maak je niet te veel druk. Het is normaal dat je baby moet wennen aan z’n nieuwe menu. Als er met geen mogelijkheid groente in gaat, laat het dan even zitten, en probeer het later gewoon nog een keer. Misschien is je kind moe of juist heel hongerig en heeft-ie niet de puf om iets spannends te eten.
Wat ook helpt is om te beginnen met milde smaken. Fruitsoorten als peer, banaan, appel, meloen en mango doen het vaak goed, en groenten als bloemkool, sperziebonen, wortels, broccoli of een aardappel. Baby’s moeten soms wel 10 tot 15 keer iets proeven voordat ze een nieuwe smaak accepteren. En wist je dat ze veel meer smaakpapillen hebben dan volwassenen? Je kleine ervaart een smaak dus veel intenser dan jij. 

Sinds m’n baby vaste voeding eet, is de poep anders
Het is normaal dat de ontlasting van je baby een vastere structuur krijgt, zodra je met vaste voeding begint. Door de vezels in de voeding blijft de ontlasting zacht genoeg. Het goedje kan ook een andere kleur krijgen, omdat je baby nu niet alleen meer melk drinkt.

Mijn baby kokhalst van vaste voeding, wat nu?
Dat kan liggen aan de dikte van de voeding. Als het eten te vast is of stukjes niet fijn genoeg gemalen zijn kan het gebeuren dat je baby ervan moet kokhalzen. Bij jonge kindjes zit de kokhalsreflex wat meer naar voren in de mond. In de komende maanden verplaatst die zich vanzelf naar achteren, waardoor ook de neiging tot overgeven minder wordt. Je kunt dit trouwens wel proberen te voorkomen; maal het groente- of fruithapje zo fijn mogelijk. Hopelijk helpt dat.

Eten van een lepeltje gaat niet echt van een leien dakje.
Laat je kindje eerst wennen aan de lepel. Geef de lepel eens en stimuleer je kiddo ermee te spelen (wel erbij blijven). Misschien gaat hij of zij er op sabbelen, wat goed is want zo went het gevoel van kauwen. Gebruik altijd een zacht kunststof ondiep lepeltje, dan hapt je kind er alles makkelijk af. Een hard metalen lepeltje voelt koud aan en kan wondjes in de mond veroorzaken, gebruik deze dus niet. Zodra je baby een beetje in z’n sas is met die lepel in z’n smoeltje kun je weer eens proberen een hapje te geven. Dring niet aan en wacht zo nodig een dag voor je het weer probeert.

Mijn kindje wil geen melk meer drinken, alleen maar vaste voeding.
Dat is niet de bedoeling. Melkvoeding is de belangrijkste bron van voedingsstoffen in de leeftijd tot acht maanden. Een baby van zes maanden is dus afhankelijker van de melkvoeding dan een kindje van tien maanden. Zorg ervoor dat je kind minimaal 500 ml melk per dag drinkt om tekorten te voorkomen.

Als je in verhouding te veel bijvoeding geeft, dan is het natuurlijk niet raar dat je kleine minder zin heeft in de borst of fles. Als dat het geval is kun je het beste dus wat terughoudender zijn met vaste voeding. Neem contact op met je huisarts of het consultatiebureau als je twijfelt of je kind voldoende binnenkrijgt.