Ontdek de wereld van Hero Baby
Eerste hapjes Hoe leer ik mijn baby eten met een lepeltje

Hoe leer ik mijn baby eten met een lepeltje?

Voor ons zo vanzelfsprekend, maar voor jouw kleintje een hele klus: eten van een lepel. Als je je kindje voor het eerst bijvoeding geeft, geef dit dan bij voorkeur met een lepeltje. Als je kindje tussen de 4 en 6 maanden is, gaat dit het beste. Dit is namelijk de kritische fase voor de ontwikkeling van de mondmotoriek.

Met deze 7 handige tips help je je baby bij deze nieuwe vaardigheid:

  • Gebruik een klein plastic (voelt zacht en minder koud aan) lepeltje
  • Zorg dat de baby de lepel ziet aankomen. Zo snapt hij sneller wat er gaat gebeuren en zal hij zijn mondje openen.
  • Breng het lepeltje horizontaal in de mond en druk er zachtjes mee op zijn tong.
  • Als je baby zijn hoofdje lichtjes voorover buigt, kan hij de lepel makkelijker leeghappen met zijn lippen. 
  • Schraap de lepel niet af langs zijn bovenlip of bovenste tandjes. De mondstreek is heel gevoelig bij een baby en dit kan daarom onaangenaam aanvoelen. Het leren happen van een lepel kan erdoor vertraagd worden en het kan eetproblemen veroorzaken.
  • Misschien duwt je kindje een deel van het eten weer naar buiten met zijn tong. Leren afhappen kost tijd en je kindje zal nog vaak morsen. Dat is heel normaal. Als je slabbetjes en doekjes alvast bij de hand houdt, is het ook zo weer opgeruimd.
  • Weigert je kindje door zijn lippen op elkaar te houden en zijn hoofd weg te draaien? Geen probleem. Stop dan even met eten geven. Geef een lege lepel om mee te spelen. Misschien wil je baby daar wel aan sabbelen. Ook op deze manier kan je kindje leren hoe het voelt om een lepel in zijn mond te hebben. Blijf er wel bij, ook als je kindje een lege lepel in zijn mond heeft. Probeer het nemen van een hapje in elk geval niet af te dwingen niets en wacht eventueel een paar dagen voor je het opnieuw probeert.