Hoe je je baby kan laten wennen aan de fles

Eerlijk is eerlijk: moedermelk is de beste voeding voor baby’s. Het bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Bovendien verandert je melk na verloop van tijd van samenstelling, zodat je baby altijd precies krijgt wat het nodig heeft om optimaal te kunnen ontwikkelen.

Maar soms loopt het anders dan gedacht, of wil je borstvoeding na een tijdje combineren met flesvoeding. Het kan ook zijn dat je helemaal wilt overstappen naar flesvoeding.

Overstappen op de fles
Het is belangrijk dat je het aantal borstvoedingen beetje bij beetje afbouwt. Zo kan je baby wennen aan de nieuwe voeding en voorkom jij nare kwaaltjes. Als je te snel afbouwt kun je namelijk last krijgen van stuwingen of zelfs een borstontsteking.

Tip: Heb je last van stuwing, kolf de eerste dagen dan wat melk af. Zo haal je de ergste spanning van je borsten. Koude kompressen kunnen ook helpen. Heb je geen stuwing meer en wil je verder afbouwen? Dan kun je de volgende borstvoeding achterwege laten. Bouw de ochtendvoeding als laatste af; je maakt vooral ‘s nachts veel melk aan.

Kan dat afbouwen nog met een beetje beleid?
Het helpt inderdaad om een afbouwschema aan te houden. Die van ons (hieronder) gaat uit van minimaal drie dagen per stap (heb je de tijd, kies dan liever voor 1 stap per week). Elke voeding die je achterwege laat vervang je door een flesvoeding. Voordat je de borstvoeding helemaal hebt afgebouwd ben je meestal wel een paar weken verder.

Ga je voor een combi van de borst en de fles, stop dan met afbouwen na stap 3. De ochtendvoeding bouw je als laatste af, want ‘s ochtends heb je de meeste voeding. Je kunt dus beter ‘s avonds pas de fles geven.

Sneller wennen aan de fles
Als je baby borstvoeding gewend is, kan het even duren voor je baby de nieuwe drinktechniek onder de knie heeft. Het helpt als je vijf à zes weken na de geboorte al begint te oefenen met afgekolfde melk in een fles.

Doe dit bijvoorbeeld één keer in de paar dagen. Na een maand of 2, 3 zul je zien dat drinken uit een fles je baby al veel soepeler af gaat. Wil het nog niet lukken? Probeer dit eens:

  • Kijk of de melk goed op temperatuur is.
  • Koop een speen met een brede hals. Die komt vaak meer in de buurt van de vorm van een borst plus tepel, dan de standaard speen op de fles. Of probeer er eentje met een grotere of juist kleinere opening.
  • Let op het drinktempo, zo’n 20 minuten is ideaal. Voed je te snel, dan verslikt de baby zich misschien, ben je te langzaam, dan wordt ie/ze moe.
  • Stop je pink in je baby’s mondje.

Zodra je baby op je pink begint te zuigen, wurm je stiekem de speen van de fles erbij.

  • Doe een paar druppeltjes afgekolfde moedermelk op de speen op de fles.
  • Geef niet zelf de fles, maar laat het een aantal keren over aan je partner, oma of je vriendin. Je baby associeert jou misschien nog met de borstvoeding. Misschien mag de fles wel blijven als iemand anders ‘m aanbiedt.

Voedingskundig team

Advies nodig?
Stel je vraag aan onze voedingskundigen:

Voedingskundig team

0800 - 0227 434

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws, tips en weetjes.

 

Inschrijven

Top