De Wereld van Hero Babyvoeding
Hero Baby | Flesvoeding

Help, mijn baby heeft altijd honger!

Begint je kleine na een voeding binnen 2 uur weer te huilen en slaapt hij niet door? Dan kan het best eens zijn dat-ie niet genoeg gegeten heeft. Maar hoe weet je nu of je baby ook echt honger heeft? En wat als blijkt dat jouw baby eigenlijk altijd honger heeft? Is het oké om bij te voeden? En hoe zorg je ervoor dat jouw hongerige uk ook weer niet te veel voeding binnenkrijgt? Je leest het allemaal hier!

Hongersignalen van je baby

Of je kleine honger heeft, kun je herkennen aan de hongersignalen van je baby. Iedere baby is natuurlijk anders wordt altijd gezegd, maar gelukkig zijn er wel een aantal universele signalen die jou laten weten dat-ie honger heeft. Thank god!

Hoe meer honger je uk heeft, hoe duidelijker de signalen worden. Aan de volgende signalen kun je merken dat-ie honger heeft:

  • Je baby slaapt minder diep.
  • Je baby brengt zijn handjes naar zijn gezicht.
  • Je baby maakt hapbewegingen met zijn mond.
  • Je uk maakt zoekende bewegingen naar je borst of de fles.
  • Je baby maakt smakgeluidjes.
  • Je baby steekt zijn tongetje uit.
  • Je kleine wordt erg bewegelijk en onrustig.
  • Je baby doet zijn mondje open zodra hij een aanraking bij zijn mondje voelt.
  • Je baby zuigt op zijn handje, een speen of je pink.
  • Heeft je baby op de bovenstaande signalen geen reactie ontvangen? Dan begint je kleine te huilen. Mama, nu heb ik echt honger!

Oké, je weet nu wat de hongersignalen van je baby kunnen zijn. Maar wat als je uk je continu hongersignalen laat zien? Kan je hem gewoon blijven voeden? Kun je te veel voeding geven?

Hongerige baby bij borstvoeding

Sommige baby’s lijken niet genoeg van mama’s melk te krijgen, ze hebben nog maar net een voeding achter de rug en vragen alweer om de volgende. Helpt een speen of vinger niet? Biedt alleen borstvoeding de oplossing tegen het huilen? Dan kun je best eens te maken hebben met een hongerige baby. Bij hongerige baby’s is er geen sprake van een zuigreflex, maar echte honger.

Wat kun je doen?

Als je borstvoeding geeft, is het heel gemakkelijk en hoef je je geen zorgen te maken dat je te veel borstvoeding geeft. Moeder Natuur heeft het namelijk zo geregeld dat de samenstelling van jouw borstvoeding zich aanpast aan de behoefte van je kleine uk. Je kunt dus met een gerust hart onbeperkt borstvoeding aan je hongerige melkmonster geven.

Hongerige baby bij flesvoeding

Wanneer je flesvoeding geeft, werkt het net even iets anders. Bij kunstvoeding wordt de samenstelling niet automatisch aangepast aan de behoefte van je kleine. Je moet dus opletten dat-ie niet te veel voeding krijgt. Als-ie dat wel krijgt, loop je de kans dat hij te veel aankomt. Het is niet goed als je baby te veel calorieën (energie) binnenkrijgt, dan wordt hij te zwaar. Niet goed voor je baby, en natuurlijk ook niet voor jou aangezien je hem uren op een dag op de arm hebt. Ook krijgen de nieren en het maag-darmkanaal veel te verduren omdat ze hele grote hoeveelheden melk nog niet kunnen verteren. Het is dus belangrijk dat je je houdt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Wat kun je doen?

Let op het drinktempo van je baby. Zo’n 15 tot 20 minuten per voeding is een goed drinktempo. Drinkt je kleine sneller? Dan kan hij na de fles nog wat zuigbehoefte hebben en kan-ie eerder komen voor een volgende voeding. Gebruik in dat geval eens een speen met een kleiner gaatje.

Blijft je kleine snel honger houden, vraag dan je huisarts of het consultatiebureau om advies.