De Wereld van Hero Babyvoeding
Luieruitslag

Luieruitslag bij je baby

Luieruitslag kan echt ellendig zijn voor je kleine. De huid van je uk is nog erg teer. Een schurende luier kan flinke irritatie veroorzaken. Als het geïrriteerde plekje ook nog wordt blootgesteld aan urine en ontlasting, ontstaat luieruitslag. Je herkent het direct aan de vurig rode en schrale billetjes van je uk. Er kunnen ook nog open, vochtige plekken en blaasjes zichtbaar zijn. Met dit veel voorkomende babykwaaltje krijgt vrijwel iedere baby, en dus ook iedere mama en papa, te maken. Gelukkig is het onschuldig en over het algemeen makkelijk te verhelpen!

De oorzaken van luieruitslag

De oorzaak van luieruitslag heeft, zoals de naam al doet vermoeden, alles met de luier zelf te maken. In de luier is het vaak warm en vochtig. Door het vochtige en broeierige klimaat in de luier, kan irritatie van de huid ontstaat. Ontlasting en urine maken de huid weker en bevatten stoffen die de huid kunnen irriteren. Doordat de luier vervolgens langs het tere babyhuidje wrijft, kan irritatie en beschadiging van de huid ontstaan. En voilà, je kleine heeft last van luieruitslag. Andere factoren die kunnen zorgen voor luieruitslag zijn:

  • Niet vaak genoeg verschonen van de luier.
  • Een behandeling met een antibioticakuur.
  • Het doorkomen van tandjes kan ook zorgen voor luieruitslag.
  • Eczeem.

Als je uk hier last van heeft, is de kans op luieruitslag ook wat groter.

Wat kun je de doen tegen luieruitslag?

Als luieruitslag niet tijdig behandeld wordt, kan de huid gaan ontsteken. Dit kan jeuk en pijn veroorzaken. Je merkt het aan je uk doordat-ie prikkelbaarder is, veel huilt en soms zelfs minder eetlust heeft. Gelukkig kun je wat doen tegen luieruitslag bij je baby:

  • Zorg dat je de billen van je baby goed schoonhoudt. Lauw water is daarvoor het meest geschikt.
  • Wrijven over de billen kan irriteren. Probeer daarom de billen vanzelf op te laten drogen door je uk even in zijn blote billen te laten liggen of dep de huid zachtjes droog met een hydrofiele doek.
  • Zinkolie of -zalf helpt de huid herstellen. Smeer de billen van je baby hiermee in als de huid helemaal droog is.
  • Verschoon de luier van je kleine wat vaker. Hoe langer je uk met een volle luier rondloopt, hoe groter de kans op irritatie van de huid en luieruitslag.

Helpt dit nog niet genoeg? Vraag dan om advies bij je kraamverzorgende of consultatiebureau.

Meer weten over babykwaaltjes?

Darmkrampjes, diarree, koemelkallergie, het zijn maar een paar van de vervelende kwaaltjes waar je baby last van kan hebben. Soms is het moeilijk om precies te bepalen waardoor je kleine zich niet lekker voelt. Daarom hebben we de meest voorkomende kwaaltjes voor je op een rij gezet, met de symptomen waaraan je ze kunt herkennen en natuurlijk ook wat tips waarmee je je kleine kunt helpen. Hopelijk voelt je baby zich snel weer beter.