Ontdek de wereld van Hero baby
Header Zwanger

20 weken zwanger

Lengte baby: 19 cm Gewicht baby: 240 gr

Jouw baby
De zintuigen van je kindje ontwikkelen zich net als de delen in de hersenen die samenhangen met reuk, smaak, gehoor, zicht en tast. Je kindje heeft zijn bewegingen al een stuk beter onder controle. Soms lijkt het alsof je kindje slaapt en soms beweegt hij opeens juist veel. Later in de zwangerschap zul je de bewegingen nog beter voelen. Als je merkt dat de bewegingen duidelijk afnemen in hevigheid of in aantal, neem dan altijd contact op met je verloskundige.
Rond week 20 wordt een tweede echo gemaakt. Met deze echo wordt gekeken naar:

  • De ontwikkeling van je kindje en of er afwijkingen zijn 
  • De hoeveelheid van het vruchtwater 
  • De positie van de placenta 
  • De hartslag van de baby
  • Als er tijd over is en als je dit wilt weten kan de echoscopist(e) ook kijken naar het geslacht van de baby.

Jouw lichaam bij 20 weken zwangerschap
Nu je 20 weken zwanger bent is je buik is steeds duidelijker zichtbaar en steeds meer mensen om je heen zullen zien dat je een kindje verwacht. Je kunt last hebben van pijn in je rug. Dit is normaal, de meeste zwangere vrouwen hebben hier na 5 maanden last van.
Ook kun je last hebben van buikpijn veroorzaakt door de stijging in de hoeveelheid hormonen. Deze ontspannen de spieren rond je taille en geven ruimte voor de groei van je baarmoeder. Je kunt spataderen krijgen door de zwelling van de benen, dus vermijdt te lang staan en buig je benen als je zit.

 


week 20

Gezondheidsadvies
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap is slecht voor de gezondheid van je kind. Het kan leiden tot een miskraam, vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Ook kan het invloed hebben op de latere ontwikkeling. Vanaf de 20e week van de zwangerschap bestaat er bij alcoholgebruik gevaar voor het 'foetaal alcoholsyndroom' (FAS). Baby's met FAS kunnen langzamer groeien, beschadigingen hebben aan het centrale zenuwstelsel en hebben vaak kenmerkende gelaatstrekken.
Ben je benieuwd hoe jouw kindje zich gedurende jouw zwangerschap ontwikkelt? Lees snel meer over de 21e week van je zwangerschap.

Header Zwanger

21 weken zwanger

Lees snel meer over wat je volgende week kunt verwachten!

Lees meer