Ontdek de wereld van Hero baby
Header Zwanger

12 weken zwanger

Lengte baby: 7,5 cm Gewicht baby: 18 gr

Jouw baby
In week 12 van je zwangerschap is een belangrijke fase afgerond: de ontwikkeling van de organen. Een bijzonder moment, want de kans op een miskraam is vanaf week 12 veel kleiner. Veel mensen kiezen er in deze periode voor hun familie en vrienden te vertellen dat ze een kindje krijgen. Weten jouw familie en vrienden al dat je zwanger bent?
Volgende week wordt je kindje 2 keer zo groot. Het begint al zijn eigen rode bloedlichaampjes te ontwikkelen en urine aan te maken. De oren van je kindje nemen hun plaats in aan beide zijden van het hoofd en de geslachtsorganen zijn steeds beter te onderscheiden.

Jouw lichaam bij 12 weken zwangerschap
Als zwangere vrouw kun je last hebben van ochtendmisselijkheid, maar geen zorgen: die kwaal verdwijnt meestal wanneer het tweede trimester begint, omdat dan het gehalte HCG-hormoon afneemt. Je kunt ook merken dat je gevoeliger bent voor bepaalde luchtjes, omdat je reuk sterker is. Je kunt ook meer speeksel aanmaken. Je baarmoeder begint te groot te worden voor het bekken en daarom zal je buik de volgende weken echt gaan groeien.

week 12

Gezondheidsadvies
Blijf in beweging. Het is prettig om in een goede conditie te zijn als je over een paar maanden het, fysiek zware, laatste trimester en de bevalling in gaat. Let wel op met contactsporten of balsporten. Deze kunnen vanaf nu gevaarlijk zijn, omdat je baarmoeder nu buiten je bekken gaat groeien. Overleg bij twijfel met je verloskundige. Belangrijk is dat je niet te veel buiten adem raakt tijdens het sporten.

2 keer per week vette vis eten is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van het kindje. Maar let op: eet het ook niet vaker dan 2 keer per week, want vis bevat vaak ook stoffen die wat minder gezond zijn zoals kwik.
Ben je benieuwd hoe jouw kindje zich gedurende jouw zwangerschap ontwikkelt? Lees snel meer over de 13e week van je zwangerschap.

Header Zwanger

13 weken zwanger

Lees snel meer over wat je volgende week kunt verwachten!

Lees meer