Jam studio logo

Aardbeien Babka broodster

Bereidingstijd: 30 min. bereidingstijd
2 uur wachttijd
Gemiddeld
Door Laura’s Bakery

Bekijk de benodigdheden

Ingrediënten

  • Brood
  • 120 ml halfvolle melk lauwwarm
  • 4 g gedroogde gist
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 1 st ei
  • 1 st eidooier
  • 300 g bloem
  • 1 snufje zout
  • 50 g ongezouten roomboter
  • Vulling
  • 1 potje Hero Aardbeienjam
  • 2 handje(s) amandelschaafsel
  • 1 beetje poedersuiker

Keukenapparatuur

  • Mengkom
  • Deegroller
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Klein rond schaaltje
  • Theedoek

Bereidingswijze

Wat een heerlijk kerstbrood om op tafel te zetten bij het kerstontbijt! Deze aardbeien babka in de vorm van een kerstster is een knaller om je dag mee te beginnen.

Aardbeien Babka broodster

1. Verwarm de oven voor op 175°C.

2. Voeg in een schaaltje de lauwwarme melk, gist en theelepel suiker samen. Roer even door elkaar en laat ongeveer 10 minuten staan. Het zal in volume toenemen.

3. Doe het mengsel in een kom en voeg de rest van de suiker, het ei en de eidooier toe. Mix goed door elkaar.

4. Voeg bloem en zout toe en kneed tot de bloem helemaal is opgenomen.

5. Voeg vervolgens de boter in klontjes stuk voor stuk toe en kneed door tot die helemaal zijn opgenomen.

6. Mix nog zo’n 10 minuten door. Het deeg blijft wat plakkerig, dat is prima.

7. Dek de kom met het deeg af en zet op een warme plek. Laat het deeg een uur rijzen tot het (bijna) in volume is verdubbeld.

8. Pak het deeg er weer bij. Druk de lucht eruit en verdeel in drie delen.

9. Bestuif je werkblad met bloem en rol het eerste stuk deeg uit tot een cirkel van ongeveer 27 centimeter.

10. Leg deze eerste lap deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.

11. Smeer de helft van de jam op deze eerste laag en strooi er alvast wat amandelschaafsel over.

Aardbeien Babka broodster

12. Rol dan het tweede stuk deeg uit tot dezelfde grootte en leg deze bovenop de eerste. Smeer wederom in met aardbeienjam en bestrooi met amandelschaafsel.

13. Rol hierna het laatste stuk deeg uit en leg dit bovenop.

14. In het midden van het deeg zet je een klein schaaltje op zijn kop. Snijd het omliggende deeg in 16 punten. Meer of minder mag ook, maar zorg dat je een even aantal hebt.

15. Pak steeds 2 stukjes deeg, draai deze naar binnen toe en plak de uiteinden tegen elkaar.

16. Ga zo door tot het brood een ster is geworden. Strooi er wat amandelschaafsel overheen.

Aardbeien Babka broodster

17. Dek de broodster af met een schone doek of keukenfolie en laat het brood nog 30 minuten rijzen op een warme plek. 

18. Bak de aardbeien babka in 25 tot 30 minuten goudbruin.

19. Laat het kerstbrood nog een paar minuten afkoelen voordat je hem op een rooster plaatst.

20. Als het brood lauwwarm is, kun je het brood aansnijden, maar het is extra leuk om het hele brood op tafel te zetten en er een stukje af te scheuren!

21. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

Aardbeien Babka broodster

 

Tip: Wil je brood vooraf bakken maar wel warm serveren? Warm het brood dan nog even op in de oven. In 10 tot 15 minuten op 175°C. Dek het brood eventueel af met aluminiumfolie zodat het niet (te veel) verder kleurt.

Tip: Je kunt het brood, goed verpakt, ongeveer 3 dagen buiten de koelkast bewaren. Je kunt het brood ook invriezen, dan is het tot 3 maanden houdbaar.

Dit feestelijke recept is geschreven door Laura van Laura’s Bakery.

Nog meer heerlijke kerstinspiratie opdoen? Kijk nog even rond op de Hero Jam Studio!

Volg ons op Instagram

    Heb jij ook een jam recept?

    Upload jouw recept