Header_Aardbeien broodster (babka)_3840x1400.jpg
Ontbijt

Aardbeien Babka broodster

  • Bereidingstijd
    30 minuten
  • Porties
    10 Personen
  • Moeilijkheidsgraad
    Gemiddeld
Bewaar dit recept

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
    Ingredienten_Aardbeien broodster (babka)_2400x1200.jpg
  2. Voeg in een schaaltje de lauwwarme melk, gist en theelepel suiker samen. Roer even door elkaar en laat ongeveer 10 minuten staan. Het zal in volume toenemen.
  3. Voeg in een schaaltje de lauwwarme melk, gist en theelepel suiker samen. Roer even door elkaar en laat ongeveer 10 minuten staan. Het zal in volume toenemen.
  4. Voeg bloem en zout toe en kneed tot de bloem helemaal is opgenomen.
  5. Voeg vervolgens de boter in klontjes stuk voor stuk toe en kneed door tot die helemaal zijn opgenomen.
  6. Mix nog zo’n 10 minuten door. Het deeg blijft wat plakkerig, dat is prima.
  7. Dek de kom met het deeg af en zet op een warme plek. Laat het deeg een uur rijzen tot het (bijna) in volume is verdubbeld.
  8. Pak het deeg er weer bij. Druk de lucht eruit en verdeel in drie delen.
  9. Bestuif je werkblad met bloem en rol het eerste stuk deeg uit tot een cirkel van ongeveer 27 centimeter.
  10. Leg deze eerste lap deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  11. Smeer de helft van de jam op deze eerste laag en strooi er alvast wat amandelschaafsel over.
  12. Rol dan het tweede stuk deeg uit tot dezelfde grootte en leg deze bovenop de eerste. Smeer wederom in met aardbeienjam en bestrooi met amandelschaafsel.
  13. Rol hierna het laatste stuk deeg uit en leg dit bovenop.
  14. In het midden van het deeg zet je een klein schaaltje op zijn kop. Snijd het omliggende deeg in 16 punten. Meer of minder mag ook, maar zorg dat je een even aantal hebt.
  15. Pak steeds 2 stukjes deeg, draai deze naar binnen toe en plak de uiteinden tegen elkaar.
  16. Ga zo door tot het brood een ster is geworden. Strooi er wat amandelschaafsel overheen.
    Bereiding_Aardbeien broodster (babka)_2400x1200.jpg
  17. Dek de broodster af met een schone doek of keukenfolie en laat het brood nog 30 minuten rijzen op een warme plek.
  18. Bak de aardbeien babka in 25 tot 30 minuten goudbruin.
  19. Laat het kerstbrood nog een paar minuten afkoelen voordat je hem op een rooster plaatst.
  20. Als het brood lauwwarm is, kun je het brood aansnijden, maar het is extra leuk om het hele brood op tafel te zetten en er een stukje af te scheuren!
  21. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

Tips!

  1. Wil je brood vooraf bakken maar wel warm serveren? Warm het brood dan nog even op in de oven. In 10 tot 15 minuten op 175°C. Dek het brood eventueel af met aluminiumfolie zodat het niet (te veel) verder kleurt.
  2. Je kunt het brood, goed verpakt, ongeveer 3 dagen buiten de koelkast bewaren. Je kunt het brood ook invriezen, dan is het tot 3 maanden houdbaar.