Header_Zoet_plukbrood_abrikozen_amandel_3840x1400.jpg
Gebak

Zoet plukbrood met abrikozen en amandel

 • Bereidingstijd
  45 minuten
 • Porties
  8 Personen
 • Moeilijkheidsgraad
  Gemiddeld
Bewaar dit recept

Bereidingswijze

 1. Begin met het deeg. Dit moet nog rijzen dus heeft het meeste tijd nodig. Doe de suiker, gist en vanille bij elkaar. Giet hier een scheutje van het warme water bij en roer dit tot een papje. Laat dit 2 minuten staan en roer dan nog een keer door. Doe dit samen met de rest van het water bij de bloem en het zout in een grote mengkom.
  Bereiding_Zoet_plukbrood_met_abrikozen_en_amandel_2400x1200.png
 2. Gebruik de mixer met deeghaken om het deeg te kneden. Gebruik een lage stand om te voorkomen dat de bloem stuift. Zodra het deeg een bal is, haal je het uit de kom en kneed je het nog 3 minuten met de hand.
 3. Strooi wat bloem op de bodem van de kom en leg hier de deegbal in. Maak een theedoek vochtig en leg deze over de kom. Zet de kom 45 minuten op een warme plek om het deeg te laten rijzen**.
 4. Vlak voordat het deeg klaar is met rijzen, bekleed je het cakeblik met een bakpapiertje. Besmeer de kopse kanten met een laagje boter.
 5. Smelt de rest van de boter in een steelpan en voeg hier de basterdsuiker aan toe.
 6. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 7. Pluk steeds een stukje van het deeg en vul deze met jam, amandel en/of een stukje gedroogde abrikoos.
 8. Ga door tot het hele deeg op is en zorg dat ieder stukje deeg gevuld is. Plaats alle deegbolletjes in het cakeblik, duw ze niet aan maar leg ze gewoon los op elkaar.
 9. Verdeel tussen de deegbolletjes het boter- en suikermengsel. Zorg dat er niet te veel van bovenop ligt. De suiker verbrandt hier namelijk sneller in de oven dan wanneer het tussen het deeg zit.
 10. Strooi tot slot nog wat amandelschaafsel over het deeg.
 11. Plaats het cakeblik voor ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer na 30 minuten even of het niet te hard gaat.
 12. Haal het brood uit de vorm en laat deze ongeveer een half uurtje afkoelen op een rooster.

*

 1. De amandelen nog meer smaak geven? Rooster ze in de oven voor ongeveer 8 minuten op 180 graden.

**

 1. Heb je niet echt een goede, warme plek waar je het deeg kunt laten rijzen? Laat dan de gootsteen halfvol lopen met warm water en zet de afgedekte kom met het deeg hierin.