Hieronder vind je de meest gestelde vragen over onze naamsverandering. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Friso wordt Hero Baby

Waarom Hero Baby?
Er zijn weinig mensen die weten dat Hero in Nederland al 6 jaar kindervoeding verkoopt en daar wil Hero wat aan doen. Daarom gaan we onze voeding vanaf maart Hero Baby noemen. Hero is al in meer dan 20 landen actief in kindervoeding.
Bij Hero denk ik eerder aan fruitproducten dan aan zuigelingenmelk. Past dat wel bij Hero?
Ja, dat past zeker. Hero is in Nederland bekend van haar fruitproducten, maar wereldwijd heeft Hero in meer dan 20 landen kindervoeding op de markt. En in Nederland hebben we al weer 6 jaar flesvoeding. Hero heeft naast fruitproducten en flesvoeding ook het merk Organix Goodies, verantwoorde tussendoortjes voor baby’s en peuters, gemaakt op basis van natuurlijke, biologische ingrediënten.

Flesvoeding

Is Hero Baby een ander product?
Nee, Hero Baby is precies hetzelfde product: dezelfde samenstelling, dezelfde kwaliteit, dezelfde smaak en dezelfde verpakking.
Kan ik Hero Baby op dezelfde manier gebruiken?
Ja. Hero Baby is hetzelfde product, alleen is er gekozen voor een andere naam.
Dit is mijn eerste kindje. Is Hero Baby daar geschikt voor?
Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Als je geen borstvoeding meer wilt of kunt geven, dan is flesvoeding van Hero Baby een goede keuze.
Hoeveel vitamine D moet ik geven aan mijn kindje en tot wanneer?
Tot 4 jaar is het advies om altijd 10 microgram vitamine D per dag te geven, ongeacht de hoeveelheid flesvoeding. Je kunt dit doen met druppels of tabletjes. Deze zijn zonder recept verkijgbaar bij drogist en apotheek. Vaak hebben supermarkten deze producten ook in hun assortiment.
Waarom kan ik geen warm water uit de kraan gebruiken voor de bereiding van flesvoeding?

Voor de bereiding van flesvoeding kun je gewoon kraanwater gebruiken. Het water in Nederland is van prima kwaliteit. Wel is het belangrijk om koud water uit de kraan te gebruiken. Warm water uit een geiser of boiler en kan een te hoog gehalte aan metalen en soms bacterieën bevatten.

Tips

 • Gebruik altijd koud kraanwater dat rechtstreeks uit de waterleiding komt. Laat eerst de kraan even lopen voor je het koude water gebruikt, zodat eventuele restjes van boiler- of geiserwater uit de leidingen gelopen zijn.
 • Gebruik geen warm water uit boiler of geiser.
 • Bij gebruik van water uit een fles of pak: kies een variant met weinig mineralen en zonder koolzuur. Deze merken van water dragen de vermelding “geschikt voor de bereiding van babyvoeding”.
Hoelang kan ik flesvoeding bewaren?

Poeder kun je na het openen van de verpakking 4 weken bewaren op een koele, donkere plaats (niet in de koelkast). Friso Flesvoeding kun je het beste hygiënisch bewaren in de Friso Smartpack.

Bereide flesvoeding moet binnen 1 uur na bereiding gegeven worden. Gooi restjes altijd weg, warm ze nooit opnieuw op.

Waarom moeten kindjes met 6 maanden over op opvolgmelk?
Enthousiast zwaaien, wild trappen, misschien al een poging te kruipen… je zult het snel genoeg merken: vanaf 6 maanden wordt je baby beweeglijker en heeft hij dus letterlijk meer energie nodig. De rol van bijvoeding wordt steeds groter, Friso opvolgmelk is speciaal afgestemd op deze veranderde voedingsbehoefte.
Mijn kindje is bijna 6 maanden. Hoe kan ik het beste overgaan op opvolgmelk?

Je kunt in één keer overgaan op opvolgmelk. Als je nog zuigelingenvoeding in huis hebt, dan kun je deze ook tijdelijk mengen met de opvolgmelk. Zo kan je kindje geleidelijk wennen aan de overgang. Ook borstvoeding kan gemengd worden met de aangemaakte opvolgmelk om makkelijker over te kunnen stappen.

Lees hier hoe je het beste van borst naar fles kan gaan.

Ik zie dat jullie DHA/AA in de voeding hebben. Waar is dit goed voor?
Bij Friso hebben we goed onderzocht wat er van nature in borstvoeding zit. Dat zijn onder andere DHA en AA: gezonde vetzuren die bijdragen aan de hersenontwikkeling van je kindje.
Daarom bevat onze flesvoeding deze goede vetzuren ook.
Mijn kindje krijgt speciale voeding (Comfort, Extra, H.A.). Welke voeding moet ik na 12 maanden geven?
Vaak groeien kindjes over hun klachten heen en kun je vanaf 12 maanden prima Hero Baby Peuter Groeimelk geven. Als je kindje toch nog klachten heeft is het geen probleem wat langer door te gaan met de huidige speciale voeding.
Ik merk dat mijn kindje sinds de overgang op de opvolgmelk minder drinkt. Horen jullie dat vaker?
Dat kan inderdaad gebeuren. Een fles opvolgmelk bevat meer voedingsstoffen dan een fles zuigelingenmelk. Dus je kindje heeft nu sneller zijn buikje vol. De aanbevolen hoeveelheid flesvoeding voor kindjes tussen de 6 tot 8 maanden is 700 à 800 ml per dag.
Hoe kan ik flesvoeding het beste meenemen als ik een dagje weg ga?

Ga je een dagje uit? Dan kun je voor de bereiding van het flesje gekookt water meenemen in een thermoskan en het poeder in een handig poederdoosje. Zodra je de voeding nodig hebt, doe je het water in de fles, de poeder erbij even doorroeren of schudden en klaar!

Je kunt natuurlijk ook een flesje bronwater meenemen, want vaak zijn in attractieparken en dierentuinen magnetrons aanwezig waar je het water kunt opwarmen.

Zwangerschap

Ik heb voordat ik zwanger was geen foliumzuur en vitamine D geslikt. Wat kan ik het beste doen?

Geen probleem, je kunt er ook mee beginnen zodra je weet dat je zwanger bent. Doe dit wel zo snel mogelijk, want foliumzuur is nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van je baby. De aanleg vindt plaats in de eerste weken na de bevruchting. Vitamine D draagt bij aan een goede botontwikkeling. Via de voeding krijg je te weinig foliumzuur en vitamine D binnen.

Foliumzuur kun je gebruiken tot en met de 10e week van je zwangerschap, vitamine D kun je de hele zwangerschap extra slikken. Foliumzuur en vitamine D zijn zonder recept te koop bij drogist of apotheek.

Mag ik haring eten?
Als het cliché waar is, krijg je tijdens je zwangerschap enorme trek in haring. Geef er gerust aan toe. Want hoewel je haring rauw eet, kun je deze vis wel veilig gebruiken. Je eet hem namelijk alleen vers, en dan is er geen kans dat de vis besmet is. Daarnaast is haring een bron van goede vetten (omega 3 vetzuren), die een belangrijke rol spelen bij de hersenontwikkeling van je kindje. Eet tijdens je zwangerschap geen voorverpakte gerookte vis.
Mag ik rauwe ham eten?
Ja hoor, vleeswaren als rauwe ham, rookvlees, bacon en worstsoorten zijn bewerkt. Die zijn dus veilig om te eten. Maar ben je dol op Filet Americain, tartaar, salami, chorizo, rosbief of carpaccio, dan hebben we helaas minder goed nieuws voor je. Want met die laatste vleessoorten loop je kans op besmetting met toxoplasmose.
Mag ik ei eten?
(Gerechten met) eieren die niet goed gaar/ gekookt zijn kunnen besmet zijn met salmonella. Het is belangrijk om eieren goed gaar te maken/ hard te koken. Het eiwit en de eidooier moeten gestold zijn.
Ik ben bijna iedere ochtend misselijk. Wat kan ik daar tegen doen?
Leg naast je bril, boek of wekker, ook wat te eten en te drinken bij je bed. Als je direct iets eet en drinkt voordat je opstaat, ben je vaak minder misselijk. Drink sowieso voldoende tijdens de dag en eet regelmatig kleine hoeveelheden. Bijvoorbeeld zes keer per dag kleine maaltijden in plaats van drie grote.
Waarom hebben veel zwangere vrouwen last van bloedarmoede?

Bij bloedarmoede kan er een tekort aan ijzer zijn. Dit komt omdat je tijdens de zwangerschap extra ijzer nodig hebt voor de vorming van het bloed van je baby. IJzerrijke voeding kan helpen bloedarmoede te voorkomen. Heb je al ijzertekort, dan helpt voeding daar niet snel tegen en kun je beter een ijzerpreparaat nemen. Uiteraard in overleg met je arts.

IJzer zit in vlees en vleeswaren, volkoren broodsoorten, aardappelen en groente. Drink tijdens de maaltijd vitamine C-rijk vruchtensap, dit bevordert de opname van ijzer uit de maaltijd.

Ik heb veel last van verstopping. Hoe komt dat?
Door de verhoogde productie van hormonen, werken je darmen trager. Hierdoor blijft de ontlasting langer in je darmen zitten en dikt in. Het is dus zaak om die darmen weer flink aan het werk te zetten! Dat kan door regelmatig te eten, veel te drinken en genoeg te bewegen. Eet ook vezelrijk voedsel zoals brood, zilvervliesrijst, aardappelen en (gedroogd) fruit.
Waarom mag ik geen lever eten?
Omdat het bomvol zit met vitamine A. En te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Neem daarom geen "pure" lever en gebruik van leverproducten niet meer dan 15-20 gram per dag (één belegde boterham).
Mag ik feta eten?
De meeste buitenlandse kaassoorten die je in Nederland kunt kopen, zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze kun je dus veilig eten. Feta, brie, camembert en roquefort kunnen gemaakt zijn van rauwe melk (aangeduid op het etiket met (au lait cru). Het is beter om deze kaas niet te eten, omdat je hierdoor een listeria besmetting kan oplopen. Kijk (vooral in het buitenland) goed op de verpakking en eet geen onverpakte kaas, waarvan je de herkomst niet kent.
Wat is toxoplasmose?

Toxoplasmose is een infectie die wordt veroorzaakt door de Toxoplasma Gondii parasiet. Ben je besmet, dan kun je last hebben van grieperige verschijnselen, soms in combinatie met zwelling van de lymfeklieren.

Toxoplasmose kan bij het ongeboren kindje leiden tot afwijkingen aan het zenuwstelsel en de ogen. Bovendien kan een besmetting leiden tot spontane abortus of vroeggeboorte. De parasiet komt veelvuldig voor in rauw of onvoldoende verhit vlees, op groente en in de ontlasting van katten.

Zo voorkom je besmetting:

 • Eet alleen vlees dat goed gaar is.
 • Was alle groente en rauwkost goed.
 • Laat de kattenbak door iemand anders verschonen of draag handschoenen.
 • Draag ook handschoenen als je in de tuin werkt.

Borstvoeding

Hoe bewaar ik afgekolfde moedermelk?

De afgekolfde moedermelk kun je het beste zo snel mogelijk na het kolven bewaren in de koelkast (niet in de deur van de koelkast, dit is te warm) of de diepvries.

 • Bewaar afgekolfde moedermelk max. 3 dagen in de koelkast en in de diepvries maximaal 6 maanden.
 • Ontdooide moedermelk kan je 24 uur in de koelkast bewaren en niet opnieuw invriezen.
Ik moet tijdelijk naast de borstvoeding flesvoeding geven. Welke flesvoeding kan ik dan het beste geven?
Als je tijdelijk (bijvoorbeeld in de eerste periode na de geboorte) borstvoeding met flesvoeding aan wilt vullen adviseert het Voedingscentrum altijd een hypoallergene flesvoeding. Bijvoorbeeld Friso H.A.2.
Ik geef borstvoeding in combinatie met flesvoeding. Moet ik dan nog extra vitamine D en K geven?
Dat hangt helemaal af van de hoeveelheid flesvoeding die je kindje krijgt. Overleg dit met je consultatiebureau of bel gratis met ons Voedingskundig team 0800 0227434 voor advies.
Waarom krijgt mijn baby extra vitamine K en D?

Ook al is borstvoeding de beste voeding, er zit niet genoeg vitamine K en D in. Daarom krijgt je baby direct na de geboorte vitamine K van de verloskundige of de arts. Totdat je baby drie maanden oud is heeft hij dagelijks extra vitamine K nodig.

Als je volledig borstvoeding geeft, heeft je baby daarna 150 microgram vitamine K per dag nodig. Vanaf twee weken na de geboorte heeft hij dagelijks 10 microgram vitamine D nodig. Je kunt deze vitamines in vloeibare vorm krijgen, zodat je baby het makkelijk doorslikt.

Ik geef borstvoeding in combinatie met flesvoeding. Hoeveel vitamines moet ik geven?
Hoeveel vitamines je moet geven is afhankelijk van de hoeveelheid flesvoeding die je kindje krijgt. Overleg dit met je consultatiebureau of bel gratis met ons Voedingskundig team (0800 0227434) voor advies.
Wanneer kan ik beginnen met kolven?
De meeste baby's zijn zo'n vier weken na de geboorte helemaal gewend aan de borstvoeding. Na die periode kun je je baby laten wennen aan drinken uit de fles. Wacht er vooral niet te lang mee, want er bestaat een kans dat je baby dan niet meer uit de fles wil drinken.
Kan ik pap maken van borstvoeding?
Ja dat kan zeker! Nadat je de borstvoeding hebt afgekolfd en verwarmd, kun je er rijstebloem aan toevoegen. Vanaf 4 maanden kan je baby hieraan toe zijn.
Mag ik alcohol drinken nu ik borstvoeding geef?
Als je alcohol drinkt, komt dit via de borstvoeding bij je kindje. Hierdoor kan je kindje minder gaan drinken en kan het slaap/waakpatroon verstoord raken. Laat dat glaasje wijn dus liever nog maar even staan.
Mijn kindje is overgevoelig voor mijn borstvoeding. Moet ik nu op dieet?
Hiervoor kun je beter even advies vragen aan een diëtist. Je voorkomt zo dat je van bepaalde voedingsstoffen te weinig binnenkrijgt. De diëtist zal je waarschijnlijk adviseren om tijdelijk geen koemelk, kippenei en soja te gebruiken.

Producten

Waarom moet ik Friso Standaard 3 vanaf 10 maanden geven?

Friso Standaard 3, speciale groeimelk voor je dreumes! Deze voeding is afgestemd op de voedingsbehoefte van kindjes van 10 tot 12 maanden. Ook al is je kindje al 10 maanden, flesvoeding blijft belangrijk voor een optimale groei en ontwikkeling. Friso Standaard 3 is de ideale groeimelk voor je dreumes. Deze voeding bevat alle noodzakelijke voedingstoffen in de juiste balans.

Friso Standaard 3 bevat alle noodzakelijke voedingstoffen voor je dreumes:

 • Prebiotische vezels, vetzuren (DHA & AA) en nucleotiden zoals in moedermelk
 • IJzer voor een optimale ijzervoorraad
 • Vitamine D voor gezonde en sterke botten

Waarom geen koemelk?

Koemelk is gezond, maar sommige voedingstoffen krijgt je kindje met koemelk onvoldoende binnen. Op deze leeftijd zijn de voedingstoffen ijzer, vitamine D en goede vetzuren van belang voor een goede groei en ontwikkeling. Koemelk bevat bovendien teveel zout en eiwit voor kindjes onder 1 jaar. De nieren van je kindje kunnen deze hoeveelheden nog niet goed verwerken.

Mijn kindje accepteert de fles van de FrisoPep 2 (voorheen Friso Intensief H.A. 2) niet, omdat deze anders is van smaak. Wat kan ik doen?
Vermeng FrisoPep 2 tijdelijk met de voeding die je daarvoor gaf. Een grote kans dat hij zo sneller aan de andere smaak went. Doe dit alleen zo kort mogelijk, want het mengen helpt de klachten niet voorkomen. FrisoPep 2 kun je ook mengen met borstvoeding.
Waar is de FrisoPep verkrijgbaar?
Bij de apotheek.
Waar is de Friso H.A. (voorheen Hypo-Allergeen) verkrijgbaar?
Bij de supermarkt, drogist en apotheek.
Ik geef sinds kort Friso H.A. (Hypo-Allergeen) / FrisoPep /Allergy Care. Kan mijn kindje hierdoor groene ontlasting krijgen?
Even schrikken, als je het niet weet, maar dat kan inderdaad gebeuren. De eiwitten in Friso H.A. (Hypo-Allergeen), FrisoPep en Friso Allergy Care zijn in kleinere stukjes geknipt. Hierdoor kan de ontlasting inderdaad spinaziegroen verkleuren. Bovendien kan de ontlasting ook dunner worden en sterker ruiken. Dit is normaal bij deze voedingen en kan geen kwaad.
Wat is het verschil tussen Friso H.A. (Hypo-Allergeen) en FrisoPep?

Heeft je kindje een verhoogde kans op een koemelkallergie dan is Friso H.A. (Hypo-Allergeen) de beste keus als je borst-en flesvoeding wilt combineren of na borstvoeding. De eiwitten, die de koemelkallergie veroorzaken, zijn in Friso H.A. voorbewerkt. Ze zijn als het ware in kleine stukjes geknipt (partieel gehydrolyseerd), zodat de kans veel kleiner is dat je kindje hierop allergisch reageert.

Wil je weten of je kindje een verhoogde kans op koemelkallergie heeft? Check de allergiewijzer van Friso.

Als je kindje allergische klachten heeft als gevolg van koemelkallergie, is FrisoPep de juiste keus als je borst- en flesvoeding wilt combineren of na borstvoeding. De eiwitten in deze voeding zijn in nog kleinere stukjes geknipt (sterk gehydrolyseerd) dan bij Friso H.A. Hierdoor kunnen de klachten als gevolg van koemelkallergie verminderen of worden voorkomen.

Geef je je kindje FrisoPep, maar blijft hij toch klachten houden? Dan kan het zijn dat je kindje een ernstige koemelkallergie heeft. Is dit inderdaad het geval, dan kan een arts je kindje Allergy Care van Friso voorschrijven.

Ik zie op jullie verpakking Nutradefense® staan. Wat houdt dit in?

Friso heeft in ruim 75 jaar tijd een breed assortiment aan flesvoeding ontwikkeld. Onze inspiratiebron? Borstvoeding. Borstvoeding is voor baby's de beste voeding en bovendien de meest natuurlijke.

Friso Flesvoeding bevat Nutradefense®. Een unieke combinatie van voedingsstoffen, die van nature ook in borstvoeding voorkomen. Het bevat alles wat je kindje nodig heeft voor een goede groei en ontwikkeling.

Dit zijn de belangrijkste bouwstenen van Nutradefense®:

 • Prebiotische vezels (GOS)
 • Gezonde vetzuren (DHA & AA)
 • Bouwstoffen voor het afweersysteem (Nucleotiden)
Tot welke leeftijd kan ik Friso Standaard 3 geven?
Vanaf 1 jaar stap je over op Friso Peuter Groeimelk 1+ geven. Peuter Groeimelk van Friso is beter afgestemd op de combinatie van vast voedsel en melk. Indien je peuter erg slecht eet, kan je wat langer doorgaan met de Standaard 3.
Mijn kindje krijgt een speciale voeding (Comfort, Extra, H.A.) Welke voeding moet ik na 12 maanden geven?
Vaak groeien kindjes over hun klachten heen en kun je vanaf 12 maanden prima Friso Peuter Groeimelk geven. Als je kindje toch nog klachten heeft, is het geen probleem wat langer door te gaan met de huidige speciale voeding.
Waarom moet ik Friso Comfort met heet water bereiden?
Friso Comfort moet met water wat net van de kook af is klaargemaakt worden. Zo lost het johannesbroodpitmeel goed op en werkt de voeding het best.
Mijn kindje is 1 jaar. Waarom kan ik beter Friso Peuter Groeimelk geven dan gewone (koe)melk?

Gewone melk bevat veel goeds, maar je peuter ontwikkelt zich razendsnel en kan extra bouwstoffen, vitamines en mineralen goed gebruiken. Deze extra voedingsstoffen zitten niet voldoende of juist teveel in gewone koemelk. Friso Peuter Groeimelk sluit dus beter aan op de voedingsbehoefte van peuters. Zo bevat Friso Peuter Groeimelk (in vergelijking tot koemelk) bijvoorbeeld:

 • Meer vitamine D, goed sterke botten en tanden
 • Prebiotische vezels
 • Meer goede vetten (DHA & AA).
 • Meer ijzer, voor een optimale voorraad in het lichaam
 • Minder eiwit en zout, voor een lagere belasting van de nieren
Hoeveel vitamine D heeft mijn peuter nodig?
Tot 4 jaar is het advies om 10 microgram vitamine D per dag te geven. Als je kindje meer dan 500 ml flesvoeding krijgt is dat niet nodig. Vanaf 1 jaar is het advies om nog 300-400 ml aan melk(producten) aan je kindje te geven. Vanaf deze leeftijd is het advies dus om elke dag 10 microgram vitamine D bij te geven. Je kunt dit doen met druppels of tabletjes. Deze zijn zonder recept verkijgbaar bij drogist en apotheek. Vaak hebben supermarkten deze producten ook in hun assortiment.
Waarom hebben jullie nu 2 varianten Peuter Groeimelk in plaats van één?
Peuters groeien en ontwikkelen zich snel, waardoor de behoefte aan vitamines en mineralen verandert. Daarom heeft Friso voor peuters vanaf 1 en vanaf 2 jaar een eigen groeimelk ontwikkeld. De samenstelling van beide varianten is afgestemd op de specifieke voedingsbehoefte van die leeftijdsfase.
Gaat er iets veranderen aan het assortiment?
Nee, niets. Alle producten blijven onder de naam Hero Baby.
Elk kindje is anders. Er zijn kleine en grote baby’s, rustige en gulzige drinkers, sommige spugen snel en anderen hebben last van krampjes. Daarom biedt Hero Baby een breed assortiment flesvoeding.

Bijvoeding

Wat moet ik mijn baby als eerste hapje geven, fruit of groente?
Je kunt zelf kiezen, de volgorde is niet belangrijk. Meestal wordt eerst een fruithapje gegeven omdat dit iets zoeter van smaak is. De meeste baby’s vinden dat vaak lekkerder.
Hoeveel bijvoeding mag ik geven?

Tussen de 4 en 6 maanden gaat het erom dat baby’s langzaam kunnen wennen aan nieuwe smaken. Ook het happen en leren eten van een lepeltje kan je nu langzaam proberen. Van nieuwe bijvoeding geef je daarom eerst een paar (thee)lepeltjes.

Als ditzelfde hapje na een paar dagen goed gaat bij je baby dan kun je weer iets nieuws proberen. De hoeveelheid kun je dan naar verloop van tijd rustig opbouwen. Er is geen standaard richtlijn voor de hoeveelheid bijvoeding.

Welke soorten groente en fruit kan ik als eerste geven?
Belangrijk is dat de voeding in vloeibare en gemalen vorm gegeven wordt. Baby’s zijn meestal dol op de zoetere smaak van wortelen, bloemkool, broccoli, doperwten, maïs, snijbonen en sperziebonen. Daar kun je dus mee beginnen. Van de fruitsoorten zijn peer, meloen, perzik, banaan, mango en appel ideaal als start.
De ontlasting van mijn kindje verandert nu ik ben begonnen met vaste voeding, kan dat?
Het is heel normaal dat de ontlasting met de introductie van vaste voeding ook een vastere structuur krijgt. De kleur van de ontlasting kan ook veranderen. Zolang je kindje er geen last van heeft is dat niet erg.
Mijn kindje wil geen fruit meer eten. Wat moet ik doen?
Denk niet meteen dat je kindje tekort komt, als hij een tijdje niet genoeg eet of drinkt. Bedenk dat het normaal is dat een kindje de ene dag meer nodig heeft dan de andere dag. Probeer het op een ander moment opnieuw.
Waarom moet je met 4 maanden met vaste voeding beginnen?
Vanaf 4-6 maanden kun je met bijvoeding (groente en fruit) beginnen om zo voldoende voedingsstoffen met de voeding binnen te krijgen. Ook is bijvoeding belangrijk voor de mondmotoriek, voor het leren kennen van verschillende smaken en voor het wennen aan happen en slikken van vastere voeding.
Vanaf welke leeftijd mag mijn kindje vlees eten?
Vanaf zes maanden mag je beginnen met vlees. Geschikt om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld kip of tartaar.
Hoe maak ik het vlees voor mijn kindje klaar?
Je kunt het vlees het beste koken of stoven.
Hoe kan ik de door mij bereide maaltijden het beste bewaren?
Als je een maaltijd voor je kindje wilt bewaren, zet deze dan zo snel mogelijk afgekoeld en afgedekt in de koelkast. In de koelkast kun je de voeding maximaal 48 uur bewaren. In de diepvries kun je een maaltijd ongeveer drie maanden bewaren.
Hoe lang mag je groente koken voordat de vitamines verdwijnen?
Je kunt groente koken tot ze gaar en zacht zijn voordat je ze verwerkt in de maaltijd van je kindje. De tijd verschilt per groente.
Wanneer kan ik beginnen met het geven van brood aan mijn kindje?
Als je kindje zes maanden is mag je beginnen met het geven van brood. Begin met een korstje van het brood, zodat je kindje kan wennen. Vanaf zeven maanden kan je kindje een sneetje brood eten met daarop wat beleg bijvoorbeeld jam, appelstroop of alleen een dun laagje boter.
Mijn kindje vindt het groentehapje dat ik geef niet lekker, wat kan ik doen?
Je kindje heeft voor sommige fruit - en groentehapjes wat tijd nodig om te wennen aan een nieuwe smaak. Soms lust hij pas iets na 5 of 10 keer proeven.
Ik kan de bijvoedingproducten van friso nergens meer vinden. Hoe kan dat?
Friso heeft besloten om vanaf 2012 de bijvoedingproducten uit het assortiment te halen. Het betreft Mama's Ideetjes, Fruitfestijn, Fruit & Zuivel, Fruitsmoothie en de Fruitdrinks. Friso is van oudsher een flesvoedingsmerk. Wij hebben besloten om al onze aandacht weer te richten op flesvoedingsproducten en daarom afscheid te nemen van ons beperkte bijvoedingsassortiment.
Vanaf welke leeftijd kan ik Hero Baby gebruiken?
Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Als je geen borstvoeding meer wilt of kunt geven, dan is flesvoeding van Hero Baby een goede keuze. Hero Baby heeft producten voor elke groeifase tot het derde levensjaar. Hero Baby heeft een breed assortiment aan flesvoeding ontwikkeld en heeft voor ieder kind de juiste voeding.

Kwaaltjes

De ontlasting van mijn kindje verandert nu ik ben begonnen met vaste voeding, kan dat?
Het is heel normaal dat de ontlasting een vastere structuur krijgt zodra je kindje vaste voeding gaat eten. De kleur van de ontlasting kan ook veranderen. Dit is niet erg zolang je kindje er geen last van heeft.
Mijn kindje krijgt Friso HA en drinkt heel snel (korter dan 15 minuten). Wij hebben al de kleinste speen. Wat kan ik doen?
Het is belangrijk dat je kindje een goed drinktempo heeft. Een goed drinktempo voor een voeding is 15-20 minuten. Wanneer je al de speen met het kleinste gaatje hebt en het drinken nog te snel gaat, kun je de voeding indikken met los johannesbroodpitmeel. Dit kan aan iedere soort flesvoeding toegevoegd worden en is verkrijgbaar bij de drogist.
Mijn kindje spuugt zo, hoe komt dat?
Het klepje dat de maag afsluit van de slokdarm sluit bij jonge kindjes vaak niet voldoende. Hierdoor kan de voeding makkelijk uit de maag weer in de slokdarm en uiteindelijk in de mond terug vloeien. Heel vervelend, maar niets om ongerust over te zijn. Ze groeien hier vanzelf overheen. Als je kindje heel vaak of krachtig spuugt is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.
Hoe herken ik krampjes bij mijn kindje?

Een kindje met krampjes huilt veel, vooral vlak na de voeding en 's avonds. Hij trappelt met zijn beentjes, het hoofdje loopt rood aan, misschien voel je zelfs z’n buik borrelen. Oorzaak is dat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Maar je kindje kan ook last hebben van ‘meegehapte’ lucht of reageren op jouw voeding, als je borstvoeding geeft.

Dit kun je doen om je kindje te helpen:

 • Zorg dat je kindje rustig drinkt. Een ideaal drinktempo voor een fles van 200 ml is 15-20 minuten
 • Neem af en toe pauze om je kindje te laten boeren
 • Let erop dat de speen tijdens het voeden gevuld blijft met voeding. Zo komt er zo min mogelijk lucht mee
 • Badderen of zachtjes het buikje masseren (met de klok mee) kan verlichting geven bij je kindje
 • Als je flesvoeding geeft, kun je speciale voeding tegen krampjes kiezen zoals Friso Comfort
 • Leg je kindje niet na het voeden neer, maar houd hem nog een tijdje rechtop

Koemelkallergie

Koemelkallergie, wat is dat?

Normaal gesproken beschermt je afweersysteem je voor schadelijke stoffen als virussen, bacteriën en schimmels. Maar bij sommigen reageert het afweersysteem ook op stoffen die geen gevaar opleveren voor het lichaam, bijvoorbeeld koemelkeiwit.

Ze krijgen problemen met hun huid, darmen en/of luchtwegen. Dit noemen we een allergische reactie als gevolg van een koemelkallergie. Omdat de darmpjes van je baby nog niet helemaal ontwikkeld zijn, kan (koemelk)eiwit via borst- of flesvoeding onverteerd in het bloed terechtkomen. Normaal ruimt het afweersysteem deze eiwitten zonder problemen op. Maar niet als je baby een koemelkallergie heeft. Dan krijgt hij klachten.

Hoe herken je een koemelkallergie?

Een koemelkallergie bij je baby is snel te herkennen aan onderstaande klachten. Deze klachten kunnen apart of in combinatie voorkomen. Bij meerdere klachten is de kans groter dat het om een koemelkallergie gaat;

 • Je baby spuugt, heeft krampen, diarree of verstopping.
 • Je baby heeft constant een loopneus, verstopte neus, hoest de hele tijd en haalt piepend adem.
 • Je baby is lusteloos, inactief of juist overactief, huilt ontroostbaar, hij overstrekt en/of wil niet eten.
 • Je baby heeft jeukend eczeem, rode uitslag, zwellingen van oogleden/ tong/ lippen en/of galbulten.
Hoe groot is de kans dat mijn kindje koemelkallergie krijgt?
De aanleg voor allergie is erfelijk. Of iemand ook een koemelkallergie gaat ontwikkelen, wordt niet alleen bepaald door de erfelijke factor maar ook door omgevingsfactoren, zoals bijvoorbeeld voeding. Heb jij, je partner of eventuele oudere kindjes een voedselallergie, hooikoorts, astma of eczeem? Dan heeft je kindje een verhoogde kans op het ontwikkelen van een koemelkallergie. Check de allergiewijzer om te kijken hoe groot de kans is. Klik hier
Mijn kindje heeft een verhoogde kans op koemelkallergie. Wat nu?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om de kans te verkleinen dat je kindje een (koemelk)allergie ontwikkelt.

 • Je kindjee lang borstvoeding geven
 • Geef je de fles, kies dan voor Friso H.A. (hypo allergene flesvoeding)
 • Wacht tot je kindje 6 maanden is voor je bijvoeding gaat geven
 • Introduceer de bijvoeding stap voor stap en met kleine beetjes
 • Zorgen voor een rookvrije omgeving voor je kindje
Wat is het verschil tussen Friso H.A. (Hypo-Allergeen) en FrisoPep?

Heeft je kindje een verhoogde kans op een koemelkallergie dan is Friso H.A. (Hypo-Allergeen) de beste keus als je borst-en flesvoeding wilt combineren of na borstvoeding. De eiwitten, die de koemelkallergie veroorzaken, zijn in Friso H.A. voorbewerkt. Ze zijn als het ware in kleine stukjes geknipt (partieel gehydrolyseerd), zodat de kans veel kleiner is dat je kindje hierop allergisch reageert.

Wil je weten of je kindje een verhoogde kans op koemelkallergie heeft? Check de allergiewijzer van Friso.

Als je kindje allergische klachten heeft als gevolg van koemelkallergie, is FrisoPep de juiste keus als je borst- en flesvoeding wilt combineren of na borstvoeding. De eiwitten in deze voeding zijn in nog kleinere stukjes geknipt (sterk gehydrolyseerd) dan bij Friso H.A. Hierdoor kunnen de klachten als gevolg van koemelkallergie verminderen of worden voorkomen.

Geef je je kindje FrisoPep, maar blijft hij toch klachten houden? Dan kan het zijn dat je kindje een ernstige koemelkallergie heeft. Is dit inderdaad het geval, dan kan een arts je kindje Allergy Care van Friso voorschrijven.

Mijn kindje heeft een koemelkallergie. Met welke vaste voeding kan ik nu het beste starten?

Als je kindje koemelkallergie heeft is, is het beter te wachten met bijvoeding tot je kindje 6 maanden is. Je kunt dan beginnen met peer, banaan, appel, perzik, bloemkool, wortels, doperwten of boontjes.

 • Begin met één smaak en geef een paar hapjes.
 • Geef elke keer iets meer. Bouw het op met 1-2 lepels per dag.
 • Probeer nieuwe voedingsmiddelen bij voorkeur in de ochtend. Je kunt dan beter bekijken hoe je kindje er op reageert.
 • Reageert je kindje stop dan meteen. Probeer de smaak een maand later nog een keer.
 • De smaken die goed gaan kun je blijven geven.
Hoe snel kan ik verbetering van de klachten zien als ik start met FrisoPep?
Na twee tot vier weken zou je zeker een afname van de klachten moeten zien als er sprake is van koemelkallergie. Bij huidproblemen duurt het vaak iets langer en kan je vanaf een week of vier verbetering zien.
Mijn kindje accepteert de fles FrisoPep niet, omdat deze smaak anders is. Wat kan ik doen?
Vermeng FrisoPep tijdelijk met de voeding die je daarvoor gaf. Een grote kans dat je kindje zo sneller aan de smaak went. Doe dit alleen zo kort mogelijk, want het mengen helpt de klachten niet voorkomen. Je kunt FrisoPep ook mengen met borstvoeding.

Wil je meer informatie over flesvoeding? Download de brochure.


Wil je meer informatie over zwanger zijn? Download de brochure.